Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Problem z kartą pamięci.

(Temat utworzony: 05-06-2024 02:50 PM)
605 Wyświetlenia
Piotr082
Apprentice
Opcje
Witam,
Ostatnio zaczęły mi się pojawiać powiadomienia"Karta pamięci nie działa" podczas używania telefonu (nie działała na chwilę, test w aplikacji Samsung Members nie pokazał błędu.) Dzisiaj kiedy uruchomiłem telefon pokazał się komunikat"Włożono kartę pamięci". Co można z tym zrobić?
Edit: Błąd wystąpił ponownie podczas uruchamiania aplikacji Samsung Members
0 Like
24 Odpowiedzi
_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
@Piotr082 Witam. Na początku zacznij od prostych rzeczy wyjmij i włóż ponownie kartę pamięci, sprawdź na innej jak masz możliwość?
flyer0
Voyager
Opcje
Obudziłem sie o 10:50, odblokowałem telefon po wyłączeniu budzika i patrze ze jest powiadomienie z ikona karty SD co wydało mi się dziwne, pisało że włożono kartę SD. No i mam takie wtf? Wchodze w galerie jak najszybciej żeby zobaczyć czy są moje zdjęcia z wczoraj no i są, ok. 3300+ zdjęć na karcie SD czyli raczej normalnie. Myślałem że to po prostu jakiś błąd, ale postanowiłem wejść w historię powiadomień i aż zbladłem, od godziny 6:15 telefon odłączał i podłączał kartę SD lub robiła ona to sama. Działo się to aż do 11:22, po czym ustąpiło. Powiadomienia były w kolejności takiej: "Włożono kartę SD","Odłączam: karta pamięci","Niespodziewanie wyjęto kartę pamieci". 

W międzyczasie zdarzyły się również błędy o niepoprawnym formacie karty SD której telefon nie odczyta, błędy na karcie pamięci, karta przeniesiona do trybu tylko do odczytu z powodu błędu. Powiadomienia o tym ze jest zły format jakimś cudem sobie zniknęły z historii, więc nie mam ich zrzutów ekranu. 

Proszę o pomoc bo ja nie wiem czy ten telefon jest uposledzony czy to karta siada (karta która dopiero będzie miała 2 lata w sierpniu🤡

Dodatkowe info: telefon ladowal się w nocy aż do ok. 2, a o 6 zaczęły się powiadomienia o karcie (które oczywiście były wyciszone przez system i nie można włączyć ich dźwięku, a gdyby mi coś co minute dzwoniło to raczej bym wstał i zobaczył o co chodzi i zapobiegl dalszemu "zniszczeniu" czy cos 🤡), karta nie jest w trybie do odczytu ponieważ nowe zdjęcie zapisało się na niej.

Model karty: Samsung EVO Plus 64GB microSDXC UHS-I Card

Telefon: Galaxy A52s 5G Android 14 

image

image

image

image

0 Like
flyer0
Voyager
Opcje
Jedno zdjęcie się nie chce wyświetlić więc wrzucam tuScreenshot_20240605_123058_Settings_1000091718_1717583458.png
0 Like
_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
Witam. Możliwe że problem leży po stronie karty, dlatego telefon raz ja widział raz nie. Można ją wyjąć i przetrzeć same styki. Druga opcja to slot karty, lub sam koszyk który mógł nie do końca przylegać
OleksiiA
Moderator
Moderator
Opcje

@flyer0, tak naprawdę zdalnie ciężko będzie ustalić, po której stronie leży problem, ale na pewno zalecam jak najszybciej zrobić kopię wszystkich danych z karty pamięci oraz telefonu, tak na wszelki wypadek. Tu masz poradnik, jak robić kopię zapasową danych z telefonu: https://eu.community.samsung.com/t5/aplikacje-i-us%C5%82ugi/poradnik-kopia-zapasowa-czym-jest-i-jak-...

Może też być tak, że to chwilowy błąd systemu i tak naprawdę nic poważnego się nie dzieje.

Witaj na Forum Samsung!
Pamiętaj o zapoznaniu się z Zasadami Społeczności Samsung oraz Regulaminem.
Doceniaj i bądź doceniany. Doceniaj innych, klikając przycisk Like lub Zaakceptuj jako rozwiązanie.

flyer0
Voyager
Opcje
A to wtedy karta sim by też się nie odłączyła?
0 Like
flyer0
Voyager
Opcje
W takim razie zrobię kopie ale manualnie zgram wszystko na laptopa, wolę nie używać programów bo niezbyt rozumiem ich działanie, ale właśnie przez te błędy formatu, tryb odczytu itp. martwię się że to wina karty, a jeżeli faktycznie karta to jest możliwość że sklep w którym została zakupiona wystawił do sprzedaży np stara kartę sprzed 5 lat? Była na promocji, 30zl
0 Like
OleksiiA
Moderator
Moderator
Opcje

@flyer0, podejrzana cena, w jakim sklepie ją zakupiłeś? Teoretycznie wszystko jest możliwe, jeśli to jakiś niesprawdzony sklep, w dużych znanych sklepach elektronicznych raczej na coś takiego nie trafisz. A też nawet nowe i sprawne sprzęty mogą złapać jakiś błąd, tak jak wspomniałem, zdalnie nic za bardzo nie sprawdzimy, można spróbować podejść do najbliższego autoryzowanego punktu serwisowego: https://www.samsung.com/pl/support/service-center/

I wracając do tematu kopii zapasowych, warto je robić niezależnie od tego, czy coś się z urządzeniami dzieje, czy też nie.

Witaj na Forum Samsung!
Pamiętaj o zapoznaniu się z Zasadami Społeczności Samsung oraz Regulaminem.
Doceniaj i bądź doceniany. Doceniaj innych, klikając przycisk Like lub Zaakceptuj jako rozwiązanie.

0 Like
flyer0
Voyager
Opcje
Sklep to mediamarkt, tak wiem że warto robić kopie zapasowe, przekonałem się o tym jakiś czas temu ale jednak wolę zdjęcia,filmy itp robić manualnie, a resztę widzę że samsung cloud robi automatycznie
0 Like