Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 
Przejdź do rozwiązania ROZWIĄZANE

Jak przypisać inny dźwięk do przychodzących SMSów w A71

(Temat utworzony: 06-11-2021 11:21 PM)
5896 Wyświetlenia
Ewa2021
Navigator
Opcje

Witam ponownie

W tej chwili jest tak, że w ciągu dnia słyszę od kilku do kilkunastu razy charakterystyczny dźwięk, który nie wiem gdzie został ustawiony. Słyszę go od początku używania tego smartfona, czyli od mniej niż miesiąca. Czasem jest on związany z SMSem do odebrania, co widzę na ekranie w postaci cyfry wyświetlonej w prawym górnym rogu ikony SMS. W pozostałych wypadkach, czyli w większości, nie wiem co on oznacza, bo nie ma żadnej dodatkowej cyfry przy którejś z ikon. NIE jest to dźwięk wybrany w: Ustawienia -> Dwięki i wibracja -> Dźwięk systemowy.

Mam w związku z tym 2 pytania:
1) jak przypisać konkretny dźwięk tylko do SMSów, żebym z góry wiedziała, że przyszedł jakiś SMS; mógłby to być jakiś dźwięk ze smartfona, nieużywany w innych sytuacjach lub jeden z moich dzwonków dograny do katalogu Phone > Ringtones (katalog Notifications zarówno w Phone, jak i w Card jest pusty). Chodzi mi o jeden dźwięk dla wszystkich przychodzących SMSów.
2) gdzie mogę sprawdzić, co oznacza dźwięk pojawiający się od początku w przypadkach innych niż SMS do odebrania? Czy te dźwięki można by też zróżnicować?

Pozdrawiam
Ewa

0 Like

2 Rozwiązania

Zaakceptowane rozwiązania
Rozwiązanie
Kacper2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@Ewa2021 Aby wybrać konkrety dźwięk dla wiadomości SMS przejdź do: Ustawienia -> Powiadomienia -> "Więcej" -> Wiadomości -> wybierz Nowe wiadomości (SIM 1) lub Nowe wiadomości (SIM 2) -> Dźwięk. 

Może w ten sposób zmienić dźwięk powiadomień dla każdej aplikacji. 

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

Rozwiązanie
Ewa2021
Navigator
Opcje

Już wiem dlaczego do  tej pory dźwięk się nie zmieniał. Oprócz tego co napisał Kacper2,  czyli Ustawienia -> Powiadomienia -> "Więcej" -> Wiadomości -> wybierz Nowe wiadomości (SIM 1) lub Nowe wiadomości (SIM 2) -> Dźwięk trzeba jeszcze sprawdzić, a w moim przypadku ustawić, nowy dźwięk w Ustawienia->Dźwięki i wibracja->Dźwięk powiadomienia-> dla SIM1 lub Sim2.  U mnie ten dźwięk w Dźwięki i wibracje pozostał poprzedni i pewnie dlatego nie działało. Sprawdziłam jeszcze czy przypadkiem przez to ustawienie w Dźwięki i wibracje nie zmieniło się wszędzie, ale nie, np w poczcie pozostało tak, jak miało być.

PS @Kacper2 zaznaczę ten post jako rozwiązanie, ale wiem, że przynajmniej połowa należy się Tobie. Nie wiem jednak jak można by to podzielić. 🙂

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

7 Odpowiedzi
Rozwiązanie
Kacper2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@Ewa2021 Aby wybrać konkrety dźwięk dla wiadomości SMS przejdź do: Ustawienia -> Powiadomienia -> "Więcej" -> Wiadomości -> wybierz Nowe wiadomości (SIM 1) lub Nowe wiadomości (SIM 2) -> Dźwięk. 

Może w ten sposób zmienić dźwięk powiadomień dla każdej aplikacji. 

Ewa2021
Navigator
Opcje

@Kacper2, dziękuję, niestety nie działa. Wybrałam inny dźwięk tak, jak napisałeś, ale ciągle jest ten sam co poprzednio. Gdy klikam na Dźwięk w oknie Nowe wiadomości (...) przed wyświetleniem listy dźwięków pokazuje się wybór: "SecSoundPicker Tylko raz" i "Total Commander Zawsze". Który powinnam wybrać?

Ciągle brakuje mi opisu takich rzeczy. Trudno o wszystko pytać tutaj.

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@Ewa2021  Czy jest jakiś producent który dołącza taką instrukcję co i jak skonfigurować krok po kroku? Wszystko co tu się pytałaś można znaleźć w Internecie bez problemu.

Ewa2021
Navigator
Opcje

@vdsl2, jeśli  tak, to proszę zrób mi tę uprzejmość i podaj adresy stron, które podają odpowiedzi na "wszystko co tu się pytałam".

Równocześnie Twoja odpowiedź podważa sens istnienia tego forum/community. Ponadto skoro Samsung zamieścił w smartfonie "Instrukcję obsługi", to jednak uważał, że powinien to zrobić. Szkoda tylko, że ta instrukcja opisuje tylko rzeczy oczywiste (także dla mnie, początkującej użytkowniczki), a nie te, które naprawdę sprawiają użytkownikom kłopot.

0 Like
Ewa2021
Navigator
Opcje

@vdsl2, co do dzwonka, to właśnie powyżej napisałam, że u mnie nie działa, a robiłam tak jak na podanych przez Ciebie rysunkach dla... A70

Co do e-maila, to aplikacji/ikony z lewej strony, czyli nie dla Gmaila, u mnie nie ma. Może była 3 lata temu. Teraz jest tylko Outlook. A widziałam tę stronę zanim zaczęłam watek o poczcie.

0 Like
Rozwiązanie
Ewa2021
Navigator
Opcje

Już wiem dlaczego do  tej pory dźwięk się nie zmieniał. Oprócz tego co napisał Kacper2,  czyli Ustawienia -> Powiadomienia -> "Więcej" -> Wiadomości -> wybierz Nowe wiadomości (SIM 1) lub Nowe wiadomości (SIM 2) -> Dźwięk trzeba jeszcze sprawdzić, a w moim przypadku ustawić, nowy dźwięk w Ustawienia->Dźwięki i wibracja->Dźwięk powiadomienia-> dla SIM1 lub Sim2.  U mnie ten dźwięk w Dźwięki i wibracje pozostał poprzedni i pewnie dlatego nie działało. Sprawdziłam jeszcze czy przypadkiem przez to ustawienie w Dźwięki i wibracje nie zmieniło się wszędzie, ale nie, np w poczcie pozostało tak, jak miało być.

PS @Kacper2 zaznaczę ten post jako rozwiązanie, ale wiem, że przynajmniej połowa należy się Tobie. Nie wiem jednak jak można by to podzielić. 🙂