Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dziwne zachowanie telefonu.

(Temat utworzony: 23-11-2021 02:27 AM)
949 Wyświetlenia
Lukenski
Pioneer
Opcje
Witam,
kupiłem używany telefon i podejrzewam że ma zainstalowaną aplikację szpiegującą. Telefon sam kasuje smsy, pomimo wyłączonego internetu dostaje powiadomienia od operatora o wykorzystaniu GBajtów. W przeglądarce plików w folderze download kilka razy pobrane były pliki z chmury których ja osobiście nie pobierałem. 
Pytanie jak to sprawdzić czy telefon nie ma oprogramowania szpiegującego. Antywirusy nic nie wykrywają. Ja osobiście zrobiłem hardreset lecz to nic nie dało. Ktoś coś?
46 Odpowiedzi
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Lukenski  Witam 

Najlepszym sposobem aby wyczyścić telefon jest wykonanie Hard resetu.  

JustynaM
Moderator
Moderator
Opcje

@Lukenski Tak jak napisał @PrzemekM, w wypadku podejrzenia działania złośliwych aplikacji najlepiej wykonać hard reset bez przywracania danych po fakcie. Wspomniałeś jednak, że robiłeś już hardreset, to był reset z poziomu ustawień czy trybu recovery? Rzeczy które opisałeś brzmią też trochę jak synchronizacja z jakimś kontem, Google chyba oferowało przenoszenie SMSow do chmury i usuwanie starszych. Sprawdź też, jakie konta masz podłączone do telefonu.

Witaj na Forum Samsung!
Pamiętaj o zapoznaniu się z Zasadami Społeczności Samsung oraz Regulaminem.
Doceniaj i bądź doceniany. Doceniaj innych, klikając przycisk Like lub Zaakceptuj jako rozwiązanie.

Lukenski
Pioneer
Opcje
Jak według Ciebie poprawnie wykonać taki hardreset ? A jeśli to nie złośliwe oprogramowanie tylko profesjonalny program taki jak pracodawcy mogą instalować na swoich urządzeniach. Żeby sprawdzać swoich pracowników?
JustynaM
Moderator
Moderator
Opcje

@Lukenski profesjonalny program czy nie, żeby przeżyć hardreset musiałby to być rootkit, a tego typu złośliwego oprogramowania na telefony nie jest dużo i też trzeba się postarać, żeby komuś go zaimplementować w systemie.

Co do hardresetu, warto byłoby zrobić go z poziomu recovery. Ten reset od tego z ustawień nie różni się dużo, głównie chodzi o czujniki w telefonie, ale jeśli mamy opcję zrobić reset który czyści z czegoś bardziej nawet w taki sposób, to nie zaszkodzi spróbować, tym bardziej, że nie jest to nie wiadomo jak skomplikowana operacja.

Jeżeli Twój telefon ma Androida 11, wejść w tryb Recovery możesz w sposób opisany przez @kamil40013 w tym poradniku: https://eu.community.samsung.com/t5/pozosta%C5%82e-smartfony/poradnik-android-11-one-ui-3-jak-wej%C5...

Kiedy uda Ci się wejść w ten tryb wybierasz (za pomocą przycisków głośności do przemieszczania się po menu oraz zasilania/blokady do zatwierdzania wyboru) opcję Wipe data/factory reset. Zadbaj też o to, żeby telefon był naładowany w trakcie tak do przynajmniej 70-80%, przezorny zawsze ubezpieczony :] Reset chwilę zajmie, potem przerzuci Cię z powrotem do tego menu, wtedy wybieramy Reboot system now.

I na sam koniec: jeżeli po poprzednim resecie przywracałeś wcześniej zapisane ustawienia, pliki i aplikacje, inaczej rzecz nazywając - kopię zapasową, to też może mieć wpływ, ponieważ w kopii zapasowej mogłeś mieć aplikację, która odpowiada za te akcje. 

Witaj na Forum Samsung!
Doceniaj i bądź doceniany. Doceniaj innych, klikając przycisk Like lub Zaakceptuj jako rozwiązanie.

JustynaM
Moderator
Moderator
Opcje

@Lukenski To już w oddzielnym komentarzu, bo teraz skupię się bardziej na moich teoriach co do tego co się dzieje z Twoim telefonem. Wspomniałeś w poście coś o chmurze, więc sprawdziłabym jeszcze ustawienia chmury z której korzystasz, bo z tymi SMSami bardzo mi się kojarzy z robieniem przez chmurę kopii zapasowej SMSów starszych niż jakiś tam okres i usuwania duplikatów. Sprawdziłabym też w zakładce "Konta" w ustawieniach czy nie ma tam nic podejrzanego, na koniec sprawdziłabym też w swoich kontach historię logowania, bo może to nie jest kwestia nieuprawnionego dostępu jakiejś aplikacji do Twojego telefonu, tylko nieuprawnionej osoby do Twojego konta np. Google.

Witaj na Forum Samsung!

Lukenski
Pioneer
Opcje
@JustynaM wielkie dzięki za zainteresowanie , i tak wyczerpującą odpowiedź. Ja już popadam w paranoje. A ja tak jeszcze pomyślałem teraz. Gdybym ściągnął z googleplay aplikacje do skanowania portów i sprawdził IP localhost 127.0.0.1 jakie ma porty otwarte ? Dowiedziałbym się coś więcej?
0 Like
JustynaM
Moderator
Moderator
Opcje

@Lukenski Rozumiem, że sprawdzenie otwartych portów pod kątem tego, jakie porty są otwarte, przez jakie aplikacje i jaki jest "ruch" na tych portach, tak? Sprawdzić zawsze można, chociaż przyznam, że nigdy nie sprawdzałam tego z poziomu smartfona (czy generalnie z jakiegokolwiek innego urządzenia niż PC) i jak dokładnie rejestruje on aplikacje i procesy. 

Właściwie to dlaczego by nie zrobić tego z czystej ciekawości, ale wydaje mi się, że to może być mozolny proces. Dla przykładu weźmy sprawdzanie otwartych portów przez program na PC, i dostajemy wykaz, że z portu korzysta svchost; wiem, że jest to proces systemowy i nie muszę tego sprawdzać. Na telefonie musiałabym posprawdzać zdecydowaną większość (o ile nie wszystkie) procesy, bo nie jestem z nimi zaznajomiona. Z tego powodu na Twoim miejscu na początku sprawdziłabym hard reset.

Witaj na Forum Samsung!

JustynaM
Moderator
Moderator
Opcje

@Lukenski Miałam sugerować test polegający na wyłączeniu internetu na jakiś okres, ale widzę, że zawarłeś to w poście. Czy masz możliwość przełożyć sobie kartę SIM do innego telefonu na jakiś czas? Wydaje się, że nie powinno to mieć nic wspólnego z tą sytuacją, ale jeżeli dostałeś powiadomienie od operatora o wykorzystanym internecie pomimo wyłączenia dostępu do sieci, jestem ciekawa co by się stało w takim wypadku.

Witaj na Forum Samsung!

Lukenski
Pioneer
Opcje
no może nie tak dokładne sprawdzenie jak opisujesz ... lecz wogole jakie porty ma localhost otwarte .. kiedyś na iphonie zrobiłem taki test i okazało się że były otwarte porty jakiegoś malware .. ale szczerze nie znam się na tyle żeby o tym pisać szczegółowo . A tak BTW @JustynaM nie na codzień można tak obtrzaskaną kobietę spotkać, która wie co to znaczy skanowanie portów etc :smiling-face:
0 Like