Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 
Przejdź do rozwiązania ROZWIĄZANE

[A50] Galaxy A50 - Wifi się usypia po wyłączeniu ekranu

(Temat utworzony: 14-05-2019 02:33 PM)
8921 Wyświetlenia
Kosiara
Journeyman
Opcje

Witam

Wczoraj zakupiłem nowego Galaxy A50. Mam problem z wifi. Jeżeli uzywam telefonu to wifi działa super itd. Ale jak telefon poleży z 10 minut nagle wifi traci połączenie i już się samo nie łączy. Muszę wyłączyć wifi i włączyć. Próbowałem robić hard reset, niestety to nic nie pomogło. Mam najnowszy soft android 9 one ui 1.1

0 Like
58 Odpowiedzi
Kamelia
Journeyman
Opcje

Ja też mam OPV i jeszcze z T-mobile wersja TPL. Jednak w obu jest też ten problem. Okazuje się że oprócz WIFI w obu jest problem z bluetooth. 

0 Like
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Kamelia, odnośnie Bluetooth spróbuj skorzystać ze wskazówek, które zostały podane wcześniej w tym wątku. W zeszłym tygodniu pojawiła się aktualizacja oprogramowania dla telefonów pochodzących z wolnej sprzedaży (wariant XEO) więc podejrzewam, że w niedługim czasie pojawi się również dla telefonów z sieci Orange oraz T-Mobile. Poniżej nowości jakie zostały wprowadzone w najnowszym oprogramowaniu o numerze A505FNXXU1ASD6:

• Kąt widzenia 68 stopni jest obecnie dostępny podczas robienia zdjęć przednim aparatem
  • Dodana nowa funkcja. - Efekt Live focus (Galeria : Wirowanie, Powiększ, Kolorowy pkt)
  • Dodana nowa funkcja. - Uroda Wideo Tryb (Przedni/Tylny Aparat)
  • Dodana nowa funkcja. - Bixby Routines
  • Dodana nowa funkcja. - Call & Message Continuity
  • Poprawiono działanie Rozpoznawania odcisków palców
  • Ulepszono ogólną stabilność funkcji.
  • Poprawiono stopień zabezpieczenia urządzenia.

Co prawda na liście nie ma wyszczególnionej informacji o poprawkach związanych z Wi-Fi, ale być może zostały one ujęte w punkcie dotyczącym ulepszenia ogólnej stabilności funkcji.

Kamelia
Journeyman
Opcje

Owszem resetowanie pomaga, ale muszę je robić zawsze przed skorzystaniem z opcji Bluetooth. Nie tego sie spodziewałam po tym telefonie... Dziś zrobię to przywrócenie do ustawień fabrycznych bez pobierania kopii z innego telefonu i zobaczymy czy to coś da. Może rzeczywiście coś z tą kopii zakłóca pracę. Nie mam pojęcia. 

0 Like
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Kamelia, warto sprawdzić czy przywrócenie ustawień fabrycznych bez kopii poprawi działanie modułu Bluetooth. Możliwe też, że aktualizacja oprogramowania, o której wspomniałem w mojej poprzedniej wiadomości, usunie błędy w obszarze łączności bezprzewodowej.

Kamelia
Journeyman
Opcje

Niestety reset do ustawień fabrycznych nie usunął problemu. Wifi samo się wyłącza. Jednak sposób prezentacji niedziałającego wifi jest wreszcie poprawny, bo wcześniej niby wifi było włączone, ale nie działało, i trzeba było je wyłączyć i włączyć i łączyło wtedy ponownie. Natomiast teraz po prostu jest wyłączone i trzeba je włączyć. Czekam na update firmware. 

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@Kamelia  Dla wariantu "XEO" jest taka wersja A505FNXXU1ASE3 dla Orange "OPV" jeszcze nie ma tak samo dla T-mobile "TPL" 

Szewcu72
MegaStar
Opcje

@Kamelia zobacz co zawiera najnowsza aktualizcaji dla wersji XEO.

Choć muszę przyznać, w moim A50 wifi nie sprawiało problemów. :thinking-face:

update.png

Jeśli moja odpowiedź była pomocna, kliknij LIKE lub ZAAKCEPTUJ JAKO ROZWIĄZANIE.
Rozwiązanie
MichałW_
First Poster
Opcje

Witam. Również miałem problem z wyłączającym się Wifi lub z brakiem możliwości ponownego połączenia się z tą samą siecią jeżeli wyszedłem z jej zasięgu i wróciłem. Na niemieckim forum przeczytałem, że niektórym użytkownikom pomogło wyłączenie opcji naliczania transferu danych dla zaufanych sieci Wifi. Skonfigurowałem to u siebie i od tej pory problemu nie ma. Co należy zrobić:

- Ustawienia > Połączenia > Wifi > kliknąć na wybraną sięć > Zaawansowane > ustawić "Sieć taryfowa" na wartość "Traktuj jako nieopomiarowane".

tomjag
Journeyman
Opcje

Wczoraj pojawiła się aktualizacja wersji OPV od orange. Wifi działa bez zarzutu nie wiem jeszcze jak Bluetooth bo nie miałem okazji sprawdzić. Nareszcie !

Kamelia
Journeyman
Opcje

Dziękuję wszystkim za pomoc. Wygląda na to że aktualizacja z ostatniego tygodnia naprawiła problem.
Sieć WiFI i bluetooth działają już stabilnie. Nie ma problemu z rozłączaniem lub złym informowaniem o połączeniu WiFI kiedy go tak naprawdę nie ma. 

Gdyby ktoś na przyszłość potrzebował to zamieszkam tu linki do stron z info o aktualizacjach systemu A50 z Orange i z T-moblie

orange to OPV