Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

[A5] 2016 problem z WIFI

(Temat utworzony: 30-08-2017 09:35 AM)
20664 Wyświetlenia
Tutus
First Poster
Opcje

Witam.

Po aktualizacji (wymuszonej przez system) do android 7 mam problem z WIFI. polega na tim iż w momencie przejścia telefonu do trybu czuwania następuje wyłączenie WIFI. W momencie odblokowania telefonu automatycznie się łączy z siecią. Reasumując nie posiada stałego połączenia z siecią. W ustawieniach WIFI->zaawansowane ->podtrzymanie połączenia WI-FI jest ustawiony na " zawsze". Jest to bardzo uciążliwe. Nie idzie nawet przesłać pliku do chmury- musi być wyświetlacz cały czas podtrzymwywany na wyświetlanie.

Porszę o sugestie i pomoc

0 Like

1 Rozwiązanie

Zaakceptowane rozwiązania
Rozwiązanie
Kj2
Apprentice
Opcje

dzieki, samsung mnie ubiegł. zanim się zabrałem za sterowniki nowa aktualizacja się zainstalowała.

na razie wifi działa.

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

0 Like
27 Odpowiedzi
WolF
Voyager
Opcje
spróbuj przywrócić ustawienia fabryczne, u mnie starzy mają ta A5 już po aktyualiacji i nie mają takich problemów.
0 Like
Tutus
First Poster
Opcje

Serdeczne dzięki. Po przywróceniu ustawień fabrycznych coś pomogło.... WiFI rozłącza się zdecydowanie po dłuższym czasie czuwania co nie jest już tak uciążliwe.

0 Like
Kj2
Apprentice
Opcje

Witam, również mam problem z wifi po ostatniej aktualizacji. Co chwilę się rozłącza. Po wejściu w dostępne sieci widnieje komunikat "problem z uwierzytelnianiem". Wyłączenie i włączenie wifi pomaga. Ale na kilka/kilkadziesiąt minut. Przywrócenie ustawień fabrycznych nie pomogło.

Może ktoś pomóc.

0 Like
Szewcu72
MegaStar
Opcje
Wywal telefon z ustawień routera. Wyszukaj sieć ponownie i przypisz telefonowi adres IP na sztywno. Obserwuj co się będzie działo.

Jeśli moja odpowiedź była pomocna, kliknij LIKE lub ZAAKCEPTUJ JAKO ROZWIĄZANIE.
0 Like
Damian K
Hotshot
Opcje

Szewcu, z tego co wiem przypisanie telefonowi IP na sztywno wiąże się z koniecznością wyłączenia DHCP w routerze, a co za tym idzie, stałe IP w sieci lokalnej trzeba będzie przypisać każdemu urządzeniu, które ma się z nią łączyć. Popraw mnie, jeśli się mylę :smiling-face:

Ja bym ze swojej strony zasugerował jeszcze zmianę SSID sieci. Może telefon kiedyś zapamiętał sobie jakieś błędne ustawienia dotyczące tej sieci. 

Doceniaj i bądź doceniany.Doceniaj innych klikając przycisk like lub zaakceptuj jako rozwiązanie.
Społeczność w Twoim telefonie. Przeglądaj Społeczność wygodnie w aplikacji Samsung Members.
0 Like
Szewcu72
MegaStar
Opcje
Co do sztywnych IP to wszystko zależy od routera. Gdy część przypiszemy na sztywno, będą one pomijane przy kolejnym przydzielaniu innym/nowym urządzeniom. Ale tak jak napisałem, wszystko zależy od softu i możliwości sprzętu. Pomarańczowe liveboxy tak mają, ostatnio szwagrowi ustawiałem. Powiem szczerze, ze gdyby wszystkie routery miały takie możliwości konfiguracyjne jak te od pomarańczy (bodajże jest L2) to byłoby super.
Nazwę też można zmienić, spróbować zawsze warto.

Jeśli moja odpowiedź była pomocna, kliknij LIKE lub ZAAKCEPTUJ JAKO ROZWIĄZANIE.
0 Like
Kj2
Apprentice
Opcje

Cześć, ssid sieci zmienia się w telefonie czy routerze? Sorry za pytanie, ale jestem kompletnie zielony... sztywne ip będzie wymagało grzebania pewnie w całym sprzęcie korzystającym z wi fi?

Na razie wyłączyłem inteligentne przełączanie sieci i od wczoraj (odpukać) się nie wywaliło.

0 Like
Szewcu72
MegaStar
Opcje
SSID to nazwa sieci, a zatem zmieniamy ją w routerze. Co do sztywnych IP to musisz sprawdzić jakie możliwości oferuje oprogramowanie twojego routera. Jeżeli nie działa podobnie do mojego opisu, to będziesz musiał każdemu urządzeniu w twojej sieci domowej przypisać adres IP ręcznie. Tylko się nie pomyl, każdy musi być inny.

0 Like
beata_bie
First Poster
Opcje

Witam. Mam identyczny problem po tej aktualizacji. Czy mółby Pan dokładnie opisać jak poradzić sobie z tym samoczynnym "gubieniem" połączenia z wifi (błąd uwierzyteniania).

0 Like