Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

bateria S22 tuż po ładowaniu

(Temat utworzony: 28-08-2022 06:02 PM)
715 Wyświetlenia
Kuzan_83
Pioneer
Opcje

Cześć!

Czy ktoś odnotował takie zachowanie baterii, że zaraz po odłączeniu od ładowarki z baterią naładowaną do 100% i przeglądaniu wiadomości google czy też maili w Outlooku, pierwsze 10-20% leci jak szalone? Dosłownie spada prawie 1%/1 min 😞 Przy 80% trochę się uspokaja, ale dalej jest dramat, tym bardziej, że przyzwyczaiłem się do telefonów, które potrafią wytrzymać przynajmniej do wieczora i to z włączonym BT, LTE, GPS non stop. Teraz, przy dobrych wiatrach trzyma do 15. Żadnych gier, z dodatkowego oprogramowania to w sumie Outlook czy opaska Xiaomi. Nie doczytałem w innych wątkach podobnego objawu, stąd pytanie czy to nie pretekst, żeby pozbyć się tego telefonu.

Telefon mam od czterech dni, zainstalowany Android 13 / One UI 5.0, aktualizacje lipiec 2022.

Ze starego telefonu ściągałem jedynie kontakty i konta google, spis połączeń. Żadnych aplikacji czy zdjęć, wszystko instalowałem i konfigurowałem od nowa.

Gdyby jeszcze ładowanie było szybkie 😞 Trochę wpadłem na minę na własne życzenie, bo czytałem, że nie jest to najlepsza bateria, ale to raczej dramat jakiś.

0 Like
32 Odpowiedzi
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

Pamiętaj, że przez pierwszych kilka do kilkunastu dni telefon uczy się naszego użytkowania i optymalizuje pracę baterii. Zaczekaj jeszcze kilka dni i wtedy napisz czy coś się zmieniło. Profilaktycznie możesz wykonać już teraz zabiegi wipe cache partition oraz repair apps. Czynności nie kasują żadnych danych użytkownika z telefonu.

Instrukcja - wipe cache partition
https://eu.community.samsung.com/t5/telefony-i-smartfony/poradnik-soft-hard-reset-tryb-bezpieczny-i-...

Instrukcja - repair apps
https://eu.community.samsung.com/t5/pozosta%C5%82e-smartfony/poradnik-soft-hard-reset-tryb-bezpieczn...

Kuzan_83
Pioneer
Opcje
Dzięki. Soft restart nic nie dał, jedynie straciłem dodatkowe 3% 😅 cóż, poczekam jeszcze kilka dni, ale telefon nauczy się jedynie tego, że trzeba go ładować 3x w ciągu dnia.

Kurcze człowiek wydaje nas telefon niemalże 4k i się musi bawić w optymalizację baterii, to trochę jednak niepoważne.

Po Galaxy s9 chciałem spróbować innej marki, po kilku latach zobaczyłem tego pięknego s22 i kupiłem go na piękne oczy 😅 Ale wydaje się być wpadką producenta i moim kosztownym błędem niestety 😭

Odezwę się zatem za kilka dni, pozdrawiam grupowiczów!
MarcellGalaxer
Pathfinder
Opcje
Tak jak napisał kolega wyżej, samsungi przez około pierwszy tydzień użytkowania uczą się twoich sposobów używania, a podczas tego procesu bateria trzyma krócej.
Sprawdzisz to wchodząc do ustawień > pielęgnacja urządzenia. Jeśli w zakładce bateria będzie pisało ,,ucz. się wzor. używania,, to bateria jeszcze się uczy, a jeśli wyświetla się juz przewidywany czas, na jaki powinna wystarczyć bateria, to ten proces juz się zakończył i bateria powinna trzymać dłużej.

Poza tym gorszej baterii dopatrywałbym się także w androidzie 13, który jest przecież jeszcze wersją beta, a nie stabilnym systemem, dlatego bateria może trzymać krócej. Gdy 13 będzie już stabilną wersją, bateria powinna się poprawić.
Kuzan_83
Pioneer
Opcje
To dziwne, bo telefon mam 4 dni, ale w zakładce bateria nie ma informacji, że uczy się użytkowania, jest informacja (którą nijak nie ma się co rzeczywistości) o liczbie godzin na baterii. Teoretycznie pokazuje ok 10h na pełnej baterii.
0 Like
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

Możliwe zatem, że brak informacji o uczeniu się wzorców wynika z testowej wersji Android 13. Tak czy inaczej odczekaj jeszcze kilka dni i sprawdź czy poprawi się czas pracy baterii. Jeżeli tak się nie stanie to wróć do oficjalnej wersji oprogramowania, na której bateria powinna działać prawidłowo.

kamil40013
Samsung Members Star ★★★
Opcje

Po instalacji bety poprzednie statystyki baterii uległy wykasowaniu. Podejrzewam, że po wykonaniu twardego resetu telefonu pojawiłby się komunikat o uczeniu się wzorców.

J3drula
Voyager
Opcje
Prosty trik, włącz tryb ładowania do 85% i tak parę razy naładuj. Po tygodniu wyłącz i zacznij ładować tak jak to robiłeś do tej pory. Ja zauważyłem dużą poprawę w trzymaniu baterii. 😉
Kuzan_83
Pioneer
Opcje
Tak też spróbuję, pozdrawiam.
PS. Duża poprawa działa na wyobraźnię 😉 jak wygląda praca baterii w Twoim s22? Wytrzymuje przynajmniej do wieczora?
0 Like
J3drula
Voyager
Opcje
Od samego początku używania tej słuchawki - S22, kupiłem w z poczatkiem lipca, miałem włączony ten tryb. Wyłączyłem po dwóch czy trzech tygodniach i teraz jest tak, że po odłączeniu od ładowarki, pierwsze 10% schodzi po ok dwóch godzinach. Ja mam baterię często na półtora dnia.

Wiadomo, nie mam fb, insta, czy innych socialów, dlatego też może tak fajnie wytrzymuje. Ogólnie jestem zadowolony. 😉