Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Uwaga na nieuczciwe praktyki serwisu Samsunga.

(Temat utworzony: 07-12-2017 12:22 PM)
2189 Wyświetlenia
Davidofx
Pathfinder
Opcje

Witam. Chciałbym ostrzec wszystkich którzy będa chcieli oddać telefon do serwisu pomijam fakt że firma schodzi na psy z jakością produktów np Note 8 który zespół się po 2 miesiącach użytkowania. 

Telefon oddałem do serwisu a gdy wrócił chciałem sobie zmienić oprogramowanie lub zrotować co okazlo się nie możliwe bo telefon który otrzymałem nie miał opcji odbloowania oem.

Napisałem do Samsunga prośbę o przywrócenie ,,mojego'' telwfonu do stanu w jakim go zakupupilem i dlaczego bez mojej zgody i wiedzy wprowadzono modyfikacje.

Otrzymałem mail: 

Po konsultacji z serwisem otrzymaliśmy informacje, iż otrzymał Pan telefon zgodny ze specyfikacją producenta. 
Opcja odblokowania OEM jest funkcją deweloperską służącą do testów telefonu przez serwisy i programistów producenta tworzących aktualizacje, przez umożliwienie zainstalowania na telefonie systemu operacyjnego innego niż ten pochodzący z oficjalnej dystrybucji firmy Samsung. 
Jedyną możliwością autoryzowanej zmiany systemu przez konsumenta, jest wizyta w serwisie, a wszelkie modyfikacje systemu wykonywane samodzielnie skutkują utratą gwarancji.

W związku z tym firma Samsung nie gwarantuje dostępu do środków i narzędzi służących do nieautoryzowanej ingerencji w oprogramowanie telefonu.

Ponieważ telefon, który otrzymał Pan w ramach usługi SWAP spełnia warunki określone w regulaminie promocji Guard S8, jest zgodny ze specyfikacją producenta, a także nie posiada wad objętych gwarancją, nie ma możliwości jego ponownej wymiany w ramach usługi SWAP lub naprawy.

Niechce narzędzi ani softu od Samsunga. 

Rządam aby telefon był taki jak go kupiłem. 

I nie intereuje mnie że gwarancja skoro chce na własną odpowiedzialność zmieniać oprogramowanie lub rootowac .

Co daje wiele więcej korzyści niż posiadanie zablokowanego telefonu .

Gdyby był zablokowany przed zakupem to bym go nie kupił i nie zgadzam się na ingerencję Samsunga w otwarty system operacyjny i zakładanie blokad czyli zmianę parametrów telefonu bez mojej wiedzy i zgody.

Teraz oczywiście zwrócę telefon do sklepu jako towar nie zgodny z umową bo nie jest juz taki jak był w czasie zakupu .

Bo z Samsungiem nikt nie wygra. Lecą po kosztach coraz gorsze wykonanie urządzeń i do tego blokady żeby inwigilowac i rządzić naszymi telefonami tak jak oni chcą za nasze pieniądze. 

Klient jest przed zakupem , po zakupie to jest niechciany człowiek który nic się nie liczy.

0 Like
8 Odpowiedzi
KrzysiekK
Hotshot
Opcje

Cześć Davidofx

Temat OEM unlock był już przez Ciebie poruszany.

Generalnie możliwość wgrywania Custom Rom-ów, nie jest w żaden sposób gwarantowana. Nie jest też cechą produktu, której brak można reklamować.

Producent nie gwarantuje możliwości swobodnej zmiany oprogramowania w telefonie.

W niektórych modelach jest to po prostu łatwiejsze. Tak było zawsze.

Jeśli Odblokowanie OEM nie wróci automatycznie do Opcji programisty, to i tak wcześniej czy później znajdzie się sposób na obejście.

Proponuję śledzić temat na XDA. Z oczywistych względów tutaj takie rozwiązania nie będą się pojawiać.

0 Like
Davidofx
Pathfinder
Opcje
Zgadzam się że nie jest gwarantowana Ale ja pisałem o blokowaniu bez zgody.
A druga sprawa skoro przy zakupie towar ma jakąś cechę która później jest bez zgody i wiedzy usuwania lub dokonania jest zmiana to nastąpiła zmiana którą można reklamować z tytułu towaru niezgodnego z umową bo już nie ma tej cechy oraz nie kupił bym tego towaru gdyby tej cechy nie posiadał. Kupił bym innej marki telefon .
Skoro zapłaciłem i to już jest moja własnością to nie powinno się mi nic modyfikować bez mojej wiedzy i zgody.
To tak jak by pojechać z zepsutą klimatyzacja w aucie a wyjechać na kwadratowych kołach.
Bo mechanik nic nie gwarantuje .
0 Like
KrzysiekK
Hotshot
Opcje

Pozwolę sobie zacytować cześć odpowiedzi, którą otrzymałeś.

"Opcja odblokowania OEM jest funkcją deweloperską służącą do testów telefonu przez serwisy i programistów producenta tworzących aktualizacje, przez umożliwienie zainstalowania na telefonie systemu operacyjnego innego niż ten pochodzący z oficjalnej dystrybucji firmy Samsung. "

Nie jest to pozycja kierowana do użytkownika, w związku z tym jej brak nie wpływa na stan telefonu.

Telefon został Ci zwrócony w stanie jaki przewiduje wersja konsumencka urządzenia.

Dodatkowo jak już pisałem rozwiązanie to kwestia czasu. Na XDA wiele osób potwierdziła, że po flashowaniu opcja wraca do telefonu ale po około 7 dniach "okresu karencyjnego".

0 Like
Davidofx
Pathfinder
Opcje
Jak już pisałem wcześniej nie ważne dla kogo jest kierowane .ważne jest że cechy telefonu się zmieniły i nie są takie jak przy zakupie .
Moje wszystkie telefony mają roota. Mam drugi note 8 o mam oem .
Wracając do tego że wersja konumecka więc czemu się traci gwarancję skoro nie ma opcji zmiany oprogramowania;)
Jedno drugiemu przeczy.
Ale to mało ważne .
Istotne jest to że bez zgody i wiedzy zmieniają cechy telefonu.
I powtarzam telefon nie jest taki jak przy zakupie
Gdyby taki był NIE KUPIL BYM .
Samsung powinien blokować przed zakupem przez klienta . A nie grzebać mu bez jego zgody i wiedzy .
Mój drógi note 8 naszczęście odblokowany i blokuje już wszystkie oficjalne aktualizacje które wcale nie są dla nas klientów tylko dla Samsunga i reklamodawców robione .
Ale to już temat na inna rozmowę.
Pozdrawiam przyszłych "właścicieli" telefonów Samsunga.
0 Like
Szewcu72
MegaStar
Opcje
Pozwolisz, że się wtrącę.
Gdy kupowaleś telefon ta opcja nie była dostępna. Żaden ze sprzedawanych modeli nie ma aktywnych opcji deweloperskich. Odblokowaleś ją na podstawie informacji nie udostępnianych i rozpowszechnianych przez Samsunga lub twórcę systemu Google.
Co zatem idzie twoje wypowiedzi mijają się z prawdą. Z serwisutelefon wrócił w takim stanie jak go zakupiłeś.
A gdybyś był takim specem jak strasz się być elokwentny, to wiedział byś o odwracalności zmian i że dziej się tak od jakiegoś czasu co zwiazane jest z aktualizacjami systemu.
Pozdrawiam.

Jeśli moja odpowiedź była pomocna, kliknij LIKE lub ZAAKCEPTUJ JAKO ROZWIĄZANIE.
Davidofx
Pathfinder
Opcje

Pozwolisz że zwrócę Ci uwagę bo nabijasz sobie posty na tym forum a raz mówisz tak raz tak.

Sam się przyznales że robiłeś rota w swoich telefonach a dobrze wiesz albo nie wiesz do tego oem jest i musi byc odblokowanie. 

Druga sprawa to masz małe pojęcie . Umiesz tylko to co jest w instrukcji. 

Oem miałem odblokowane i mam w drugim note 8 w którym mam zmieniony soft.

Poszukaj na forum osób które mają większe pojęcie od Ciebie np na xda temat o note 8 i tam znajdziesz dowód na to że to Ty nie masz racji .

Są tam też moje posty i zrzuty ekranu z odblkowonamym oem.

Więc wtrącaj swoje dwa grosze tym co się nie znają a nie robisz z siebie pseudo znawce.

Ps i temat dotyczy zablokowanej opcji OEM a nie opcji developerskich. Więc proszę o czytanie ze  zrozumieniem.

0 Like
Szewcu72
MegaStar
Opcje
Odpowiem krótko, nie potrafisz czytać ze zrozumieniem tego co napisali inni. Ale to już nie moja wina.
Co do wiedzy, tu pozwolisz, że się tylko uśmiechnę...
A co do xda i polskich forów... kurdę i po co ja się tlumaczę. :face-with-tears-of-joy:

Jeśli moja odpowiedź była pomocna, kliknij LIKE lub ZAAKCEPTUJ JAKO ROZWIĄZANIE.
Davidofx
Pathfinder
Opcje
To ty nie potrafisz czytać ze zrozumieniem .
Na moim poprzednim temacie też się udzieliłes i też nie udanie .
Na szczęście pojawił się człowiek który miał pojęcie o temacie..
Taka moja rada, Nie nabijaj sobie postów i bądź bardziej pomocny tam gdzie Cię naprawdę potrzebują.
A na tematy które nie masz pojęcia zostaw dla bardziej ogarnietych . Każdy na tym skorzysta bo nie będzie zaśmiecania odpowiedziami które nic nie wnoszą a wręcz zmieniają kierunek tematu .
Czytałem twoje posty i pomagasz ludziom w różnych sprawach i niech tak pozostanie .
Robisz dobra robote Ale nie wychodź przed szereg. I bądź bardziej obiektywny. Pozdrawiam
0 Like