03-04-2020 06:11 PM
Cześć Społeczności,
mam problem ze swoim Galaxy S7. Pewnego dnia, nagle, przestał się rejestrować w sieci (T-mobile). Sprawdziłem ustawienia i wszystko wydawałoby się ok, potem zresetowałem ustawienia sieciowe, a jak to nie pomogło to przywróciłem wszystko do ustawień fabrycznych. Niestety bez rezultatu. Żadna z 3 kart SIM różnych operatorów nie rejestrowała się w sieci. Telefon jest na gwarancji (kupiony w grudniu 2018 w legitnym sklepie), więc odesłałem go do serwisu. Niemalże chwile po oddaniu do naprawy zadzwonił pan z serwisu, twierdząc że wszystko jest ok, awarii nie stwierdzono (poza "dziwnymi ustawieniami APN") i że właśnie do mnie z niego telefonuje. Wyjaśniłem więc na czym polegał mój problem, poprosiłem żeby sprawdził te "dziwne ustawienia" bo z tego co pamiętam to telefon odsyłałem przywrócony do ustawień fabrycznych.
Odebrałem dzisiaj telefon, no i niestety problem pozostał. Karta SIM jest widoczna, telefon prosi o PIN, wyświetla kreski zasięgu, ale przy próbie połączenia pojawia się komunikat "Nie zarejestrowano w sieci". Jedyna różnica jaką zauważyłem wzlędem inncy telefonów przy tej karcie SIM - przy pierwszym uruchomieniu na karcie T-mobile nie pyta o wybór sieci między T-mobile/Heyah. Zresztą problem nie leży raczej w kartach SIM, ponieważ w innych telefonach działają bez problemu. Nie pomaga ręczne ani automatyczne skanowanie sieci z wyborem operatora. Pomyślałem, że może IMEI jakimś cudem został zablkowany, ale wtedy z serwisu by do mnie raczej z niego nie zadzwonili (a połączenie do mnie z tego telefonu jest w historii połączeń).
Czy ktoś może spotkał się z podobnym problemem lub wie jak mogłbym go rozwiązać? Będę bardzo wdzięczny za pomoc.
Pozdrawiam.
03-04-2020 06:19 PM
@Sieczko Cześć. próbowałeś się kontaktować w sprawie tego problemu z operatorem?
03-04-2020 06:49 PM
Tak, z tego co powiedzieli to po ich stronie wszystko ok. Zaproponowali, żebym ostatecznie zgłosił kartę SIM do wymiany na nową, ale to najprawdopodobniej nie pomoże.
Napiszę jeszcze do sklepu, gdzie go kupiłem. Może mają jakieś zabezpieczenie typu blokady IMEI, a serwis nie do końca przekazał mi prawdziwe informacje.
03-04-2020 09:20 PM
@Sieczko Tryb sieci auto, czy ręczny?
04-04-2020 09:56 AM
04-04-2020 10:32 AM — edytowano 04-04-2020 10:55 AM
@Sieczko Dziwi mnie, dlaczego masz UMTS ? Czy nie bawiłeś się kodami ?
04-04-2020 11:04 AM
04-04-2020 11:22 AM
@Sieczko ostatnie co przychodzi mi do głowy, to sprawdzenie numeru IMEI.
Czy ten wygenerowany w telefonie jest zgodny z tym z pudełka?
04-04-2020 12:49 PM
04-04-2020 03:44 PM
@Sieczko jedyne, co mi przychodzi do głowy, to w celu wyklucznia uszkodzenia gniazda lub toru radiowego, ponowna czysta instalacja systemu.