Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Samsung Galaxy S7 - nie rejestruje się w sieci

(Temat utworzony: 03-04-2020 06:11 PM)
6189 Wyświetlenia
Sieczko
Journeyman
Opcje

Cześć Społeczności,

mam problem ze swoim Galaxy S7. Pewnego dnia, nagle, przestał się rejestrować w sieci (T-mobile). Sprawdziłem ustawienia i wszystko wydawałoby się ok, potem zresetowałem ustawienia sieciowe, a jak to nie pomogło to przywróciłem wszystko do ustawień fabrycznych. Niestety bez rezultatu. Żadna z 3 kart SIM różnych operatorów nie rejestrowała się w sieci. Telefon jest na gwarancji (kupiony w grudniu 2018 w legitnym sklepie), więc odesłałem go do serwisu. Niemalże chwile po oddaniu do naprawy zadzwonił pan z serwisu, twierdząc że wszystko jest ok, awarii nie stwierdzono (poza "dziwnymi ustawieniami APN") i że właśnie do mnie z niego telefonuje. Wyjaśniłem więc na czym polegał mój problem, poprosiłem żeby  sprawdził te "dziwne ustawienia" bo z tego co pamiętam to telefon odsyłałem przywrócony do ustawień fabrycznych.

Odebrałem dzisiaj telefon, no i niestety problem pozostał. Karta SIM jest widoczna, telefon prosi o PIN, wyświetla kreski zasięgu, ale przy próbie połączenia pojawia się komunikat "Nie zarejestrowano w sieci". Jedyna różnica jaką zauważyłem wzlędem inncy telefonów przy tej karcie SIM - przy pierwszym uruchomieniu na karcie T-mobile nie pyta o wybór sieci między T-mobile/Heyah. Zresztą problem nie leży raczej w kartach SIM, ponieważ w innych telefonach działają bez problemu. Nie pomaga ręczne ani automatyczne skanowanie sieci z wyborem operatora. Pomyślałem, że może IMEI jakimś cudem został zablkowany, ale wtedy z serwisu by do mnie raczej z niego nie zadzwonili (a połączenie do mnie z tego telefonu jest w historii połączeń).

Czy ktoś może spotkał się z podobnym problemem lub wie jak mogłbym go rozwiązać? Będę bardzo wdzięczny za pomoc.

Pozdrawiam.

Screenshot_20200403-180137_Settings[1].jpgScreenshot_20200403-180026_Settings[1].jpgScreenshot_20200403-180335_Service_mode_RIL[1].jpg

0 Like
13 Odpowiedzi
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Sieczko  Cześć. próbowałeś się kontaktować w sprawie tego problemu z operatorem?

0 Like
Sieczko
Journeyman
Opcje

Tak, z tego co powiedzieli to po ich stronie wszystko ok. Zaproponowali, żebym ostatecznie zgłosił kartę SIM do wymiany na nową, ale to najprawdopodobniej nie pomoże. 

Napiszę jeszcze do sklepu, gdzie go kupiłem. Może mają jakieś zabezpieczenie typu blokady IMEI, a serwis nie do końca przekazał mi prawdziwe informacje.

0 Like
Szewcu72
MegaStar
Opcje

@Sieczko Tryb sieci auto, czy ręczny?

Jeśli moja odpowiedź była pomocna, kliknij LIKE lub ZAAKCEPTUJ JAKO ROZWIĄZANIE.
0 Like
Sieczko
Journeyman
Opcje
Bez znaczenia. Sieci znajduje, ale nie może się z nimi połączyć.

Ciekawostka: wczoraj wrzuciłem do niego kartę z przenośnego modemu (też T-mobile) i po aktywacji APN 'internet' dosłownie na minutę złapał transmisję danych komórkowych LTE. Potem niestety wszystko znów wróciło do offline.
0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@Sieczko  Dziwi mnie, dlaczego masz UMTS  ? Czy nie bawiłeś się kodami ?

Screenshot_20200404-100550_Settings.jpgScreenshot_20200404-105258_Service mode RIL.jpg

0 Like
Sieczko
Journeyman
Opcje
Nie bawiłem się niczym, pierwszy kod jaki wpisałem to ten *#0011# (jeżeli o te kody chodzi). Chyba, że Panowie z serwisu coś robili. Po tym jak wrócił nie przywracałem już ustawień defaultowych. Zmiana z auto na 3G i inne też nie pomogła.
0 Like
Szewcu72
MegaStar
Opcje

@Sieczko ostatnie co przychodzi mi do głowy, to sprawdzenie numeru IMEI.

Czy ten wygenerowany w telefonie jest zgodny z tym z pudełka?

Jeśli moja odpowiedź była pomocna, kliknij LIKE lub ZAAKCEPTUJ JAKO ROZWIĄZANIE.
0 Like
Sieczko
Journeyman
Opcje
Tak, IMEI z pudełka zgadza się z tym wygenerowanym w telefonie.
0 Like
Szewcu72
MegaStar
Opcje

@Sieczko jedyne, co mi przychodzi do głowy, to w celu wyklucznia uszkodzenia gniazda lub toru radiowego, ponowna czysta instalacja systemu.

0 Like