Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Oprogramowanie brandowane czy niebrandowane?

(Temat utworzony: 05-05-2017 01:02 AM)
16744 Wyświetlenia
raweso
First Poster
Opcje

Witam.

Niedawno kupiłem na znanym portalu aukcyjnym Galaxy S7. W opisie aukcji było wyraźnie napisane że oprogramowanie jest czyste i niebrandowane i na takim mi zależało. Po dwóch tygodniach używania coś mnie tknęło i używając "Phone INFO" sprawdziłem kod csc i wygląda to tak jak na załączonym zrzucie ekranu. Z tego co mi wiadomo, o telefonie można powiedzieć że jest niebrandowany jedynie w przypadku kodu XEO, czy mam rację? W tym przypadku kod csc to OPV i to chyba oznacza branding Orange? Sprzedawca twierdzi że ponieważ nie ma ikonek (choć jednak są jakieś widgety i nieaktywna ikonka wifi calling) Orange ani loga Orange przy starcie telefonu znaczy że jest niebrandowany, że OPV oznacza jedynie że to "ich sprzęt" i że czytam jakieś dziwne fora i stąd biorą się moje "dziwne" wątpliwości. Czy pomógłby mi ktoś z tymi wątpliwościami? Z góry dziękuję.

Screenshot_20170426-193336_2.jpg

0 Like
4 Odpowiedzi
kenoko
Explorer
Opcje

Witaj,

Prawdopodobnie Orange umożliwia oficjalnie  "zdjęcie" brandu i wgranie czystego softu. 

Więc telefon może być z kodem CSC Orange, ale z softem jak XEO.

Nawet tutaj jakiś expert z forum sie o tym wypowiadał i to potwierdził. 

Jest o tym w jakimś podobnym temacie kilka postów niżej.

A najlepiej to zadzwonić do działu technicznego infolinii Orange, i tam to potwierdzić.

==========================================
kto chce - szuka sposobu, kto nie chce - szuka powodu
0 Like
raweso
First Poster
Opcje

Dzięki za odpowiedź. To że zdjęcie brandu w taki czy inny sposób jest możliwe to ja wiem. Chodzi mi bardziej o to czy to oprogramowanie w tym momencie jest brandowane czy nie. Czy mógłbym np po prostu komuś teraz sprzedać ten telefon informując go że telefon posiada czyste niebrandowane oprogramowanie? Wydaje mi się że tylko oprogramowanie z kodem XEO można uznać za niebrandowane a reszta czy posiada jakieś śmieci od operatora czy nie, jest brandowana i np aktualizacje będę otrzymywał dużo później niż na telefon z kodem XEO.

0 Like
Grey457
First Poster
Opcje

Z tego co mi wiadomo zamiast prosić się operatora masz na stronie samsunga dowolne custom romy jeśli masz dostęp do komputera sciągasz sobie program do wgrania takowego oprogramowania na telefon pobierasz custom roma ze strony samsunga do swojego modelu telefonu i wgrywasz za pomocą kabka usb do telefonu owe opragromawqnie będzie wtedy miało kod XEO z czego mi wiadomo nie musisz pobierać  od konkretnego operatora możesz pobrać dowolny jeśli nie masz blokady simlock gwaracji nie tracisz tak czy siak bo wygrywasz legalne oprogramowanie nie legalnym oprogramowanie jest oprogramowanie które nie jest brandowane przez operatora lecz zwykłego użytkownika który się na tym zna wtedy tracisz gwarcje jeśli takowe wgrasz do swojego telefonu co do brandu moim zdaniem jest to oprogramowanie brandowane to które podałeś w owym poście ponieważ posiada widgety Orange i inne rzeczy nie ma znaczenia logo czy ikonki co kolwiek wgrywa orange na czysty android jaka kolwiek wersja nawet głupie tapety jest to brand ponieważ czysty android tych tapet nie zawiera pozdrawiam.

0 Like
Szewcu72
MegaStar
Opcje

@Grey457 drogi miszczu.  :smiling-face-with-sunglasses:

Po przeczytaniu Twojego wpisu, a uwierz, nie było łatwo! Zero interpunkcji, brak gramatyki i logicznej składni, już wiem, że NIC Ci nie wiadomo, na temat, o którym próbowałeś coś napisać.

Postaram się Ci to w miarę przystępny, zrozumiały i logiczny sposób wytłumaczyć.

Po pierwsze - Samsung nie udostępnia w żaden oficjalny sposób, powtarzam, ŻADEN, oprogramowania na telefony!!!

Jedyną stroną, z której można pobrać oficjalny soft producenta jest ta: https://www.samsung.com/pl/support/ i dam sobie rękę uciąć, że nie znajdziesz tam systemów na telefony.

Po drugie - customrom, to taki, który nie został wytworzony przez producenta, nie został podpisany przez niego cyfrowo, a stworzony przez developera/programistę, najczęściej osobę prywatną, w "zaciszu domowym".

Po trzecie - tracisz gwarancję, ponieważ samodzielna instalacja jest ingerencją w oprogramowanie, co narusza zapisy gwarancyjne. Ponadto trzeba wiedzieć, że źle wykonana samodzielnie instalacja może nie usunąć brandu do końca, a na pewno pozbawi użytkownika dostępu do oficjalnych aktualizacji.

Po czwarte - zarówno oprogramowanie brandowane/operatorskie, jaki i wersji open, w tym multiCSC, instalowane fabrycznie na urządzeniach są oprogramowaniami jak najbardziej legalnymi. To właśnie customy są tymi nielegalnymi. A gdybyś nie wiedział, to jeszcze wyjaśnię, że znakomitą cześć obecnie tworzonych customromów instaluje się z poziomu recovery, również w wersji cutom'owej.

Piąte - NAJWAŻNIEJSZE!!! Proszę Cię bardzo, na przyszłość, jeżeli nie masz o czymś pojęcia, NIE DORADZAJ innym. Takimi poradami możesz uczynić więcej szkody niż dobrego!

Z wyrazami szacunku i dobrosąsiedzkiej pomocy, abyś nie naraził się na koszty napraw telefonów zbrickowanych dzięki twoim poradom - kolega z forum.

Jeśli moja odpowiedź była pomocna, kliknij LIKE lub ZAAKCEPTUJ JAKO ROZWIĄZANIE.