25-11-2019 12:01 PM
Witam,
Od dwóch dni mam problem z szalejącym ekranem w S9. Mam wrażenie jak by jedno pole w okolicach paska wyboru się blokowało i wszystko co się tam znajduje jest uruchamiane, np. kontakty uruchamiają się same i włącza się edytowanie, nie da się napisać żadnej wiadomości, samoczynnie wbijają się spacje, kropki etc. czasami ekran w ogóle nie chce reagować w dolnej strefie z przyciskami wyboru. Mam obudowę ze zintegrowanym szkłem firmy Spigen. Telefon nie upadł mi nigdzie. Zdejmowałem już całość etui i szkło, zmieniałem czułość ekranu, wykonałem przywrócenie do ustawień fabrycznych, wykonałem test ekranu, czasami udaje się wypełnić wszystkie pola, czasami nie. Kilka dni temu telefon się aktualizował. Co może być problemem?
25-11-2019 12:09 PM
@Yorkoxx, sprawdź działanie wyświetlacza po ściągnięciu szkła i po przywróceniu ustawień fabrycznych. Napisałeś już, że próbowałeś tych czynności, ale czy przywracałeś kopię zapasową po resetowaniu? Jeżeli tak to wykonaj resetowanie raz jeszcze, ale tym razem nie przywracaj kopii. Zdarza się, że wraz z kopią przywracane są błędy.
25-11-2019 12:43 PM
Wykonałem ponowny reset, bez przywracania kopii zapasowej. Niestety w opisanym obszarze wyświetlacza wystepuje kłopot z reakcja na dotyk, np. nie moge zatwierdzić zakończenia konfiguracji telefonu, po autoobrocie w wersji poziomej robię to bez problemu...
25-11-2019 01:01 PM
@Yorkoxx, rozumiem, że sprawdziłeś działanie wyświetlacza bez założonego szkła? Jeżeli tak to konieczna będzie wizyta w punkcie serwisowym.
25-11-2019 01:02 PM
25-11-2019 01:10 PM
@Yorkoxx, pozostaje jeszcze sprawdzenie etui. Były przypadki, że etui powodowało nieprawidłowe działanie wyświetlacza. Dotyczy to jednak etui z klapką a podejrzewam, że Twoje etui nie posiada klapki. Mimo wszystko warto ściągniąć etui i sprawdzić działanie telefonu. Obawiam się jednak, że trzeba będzie odwiedzić serwis.
25-11-2019 01:16 PM
25-11-2019 01:22 PM
@Yorkoxx, gdyby problem powodowała najnowsza aktualizacja oprogramowania to na forum pojawiłoby się więcej tego typu zgłoszeń. Moim zdaniem to zwykły zbieg okoliczności. Najnowsze oprogramowanie dla modelu Galaxy S9 posiada numer G960FXXS7CSJ3. Czy w Twoim telefonie znajduje się taka wersja oprogramowania?
25-11-2019 01:25 PM
25-11-2019 01:32 PM
@Yorkoxx, gdzie kupiłeś telefon? Różnica w numerze oprogramowania sugeruje, że Twój telefon został kupiony poza granicami Polski. Czy możes wstawić zrzut ekranu z zakładki Ustawienia > Telefon - informacje > Informacje o oprogramowaniu? Ważne są informacje zaznaczone w zielonych ramkach na poniższych zrzucie ekranowym.