Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Przemyślenia na temat Galaxy M23 5G

(Temat utworzony: 27-08-2022 01:00 PM)
1346 Wyświetlenia
Przemek730714
Pioneer
Opcje
Cześć, chciałem poruszyć luźny temat działania Galaxy M23. Używam różnych smarfonów Samsunga, zarówno tych tańszych, ale też droższych. Jakiś czas temu trafił do mnie M23. Po kilkunastu dniach użytkowania muszę stwierdzić, że jego kultura pracy jak na Snapdragona 750G (którzy przynajmniej na papierze jest bardzo solidny) jest słaba. Ten galaktyk jest zwyczajnie ciągle krok do tyłu za mną i stąd moje pytanie do jego użytkowników - czy też wam to doskwiera? Może to kwestia tego, że ostatnio używałem dużo droższych urządzeń, ale dla porównania mam też w domu Galaxy M22 i jego stabilność oraz działanie jest bardziej wyważone, a to przecież dużo gorsze parametry. 
16 Odpowiedzi
Matinek
Troubleshooter
Opcje
Nie wiem właśnie jak to jest że jedne lepiej działają inne nie mimo przyzwoitych parametrów. Jak dla mnie to nawet najtańsze modele powinny chodzić płynnie w menu itp. Najwyżej mniej wydajne były by w grach czy w większej ilości otwartych aplikacji czy karta w przeglądarce. Ale żeby źle działać przy normalnym użytkowaniu paru aplikacjach w tle to każdy powinien śmigać. A tu wychodzi ze bardzo różnie z tym.
YOX
Samsung Members Star ★
Opcje

@Przemek730714 @Matinek Wszystko rozchodzi się tutaj, o optymalizacje sytemu, pod konkretne urządzenie.  Mogę tutaj podrzucić przykład Galaxy A51, który w momencie wyjścia na rynek, przez wiele osób uważany był za bardzo słabe urządzenie, ze względu na jego opieszałość w działaniu. Po kilku miesiącach i też aktualizacjach, udało się z niego uzyskać bardzo dobre urządzenie w średniej cenie. Podejrzewam, że z Galaxy M23 5G będzie podobnie, co zresztą widać w spisie aktualizacji, gdzie uaktualnienia są wydawane nieregularnie i każde z nich zawiera poprawki działania.  

https://doc.samsungmobile.com/SM-M236B/EUX/doc.html 

@Przemek730714 Możesz także wykonać zabieg wipe cahce partiton, który nie usuwa żadnych danych i powinien podnieść wydajność urządzenia. 

https://eu.community.samsung.com/t5/pozosta%C5%82e-smartfony/poradnik-soft-hard-reset-tryb-bezpieczn... 

0 Like
Przemek730714
Pioneer
Opcje
Wipe cachce już robione. Oczywiście zgadzam się, że to kwestia optymalizacji, nawet nie myślałem o innych aspektach. Inna tylko kwestia, że jakiś czas na rynku ten telefon jest i wypadałoby, żeby postawili go wreszcie do pionu. Zastanawiałem się tylko, czy jestem aż tak przewrażliwiony, czy innych też to aż tak drażni
0 Like
Przemek730714
Pioneer
Opcje
Słuszną kwestię poruszasz. Też uważam, że w podstawowych kwestiach, aplikacjach systemowych czy przy poruszaniu się po systemie każdy smartfon powinien być płynny, nawet te tańsze. W szybkości odpalania aplikacji, czy w osiągach wydajnościowych albo grach cudów nie będzie bez dobrej specyfikacji, ale jednak optymalizacja powinna stać na wyższym poziomie.
Matinek
Troubleshooter
Opcje
Wszystko wiem czytam w tym itp ale chodzi o sam fakt że takie coś nigdy nie powinno mieć miejsca. Jeżeli i tak procesory i pamięci w telefonach są nawet w tej najsłabszej wersji wystarczająco wydajne na sam system. Po drugie od lat producenci wiedzą co to android jaki to system itp a kolejne wersje niewiele zmian wnoszą jak już to funkcje które na wydajność nie powinny mieć wpływu. Tak samo producent zna swoją nakładkę od lat. Rozumiem że coś nowego by powstało ale jak coś jest właśnie latami to raczej powinno być na tyle dopracowane żeby od razu działało na nowym telefonie. A tak na koniec to jak wcześniej pisałem nie powinno być sytuacji że system nie działa płynnie na tanim telefonie tylko na drogim. Można odnieść wrażenie że robi to specjalnie żeby kupować droższe telefony. System powinien płynnie działać nawet na najsłabszym telefonie. A wydajność procesora powinna wykazywać się dopiero w grach czy nie wiem otwarciu 30 aplikacji w tle i nie wiem czemu jeszcze tam. Tradycyjnie człowiek przeciętny nie ma tylu rzeczy włączonych nie robi stu rzecz naraz.

Wiem też po znajomych że nigdy nie wykorzystują wszystkich funkcji telefonu. Mają nie potrzebnie za mocne za wydajne sprzęty niestety. Bo producent zamiast zrobić coś dobrego taniego co by szło jak świeże bułeczki to tylko pakuje nie wiadomo co w telefon. A człowiek tylko dzwoni pisze wiadomości czy zrobić zdjęcie czasami.
Ja to bym chciał mniejszy telefon do 6 cali żeby wygodnie się trzymało z przyzwoitym aparatem i żeby chodziło płynnie i tyle. Bo nic więcej na nim nie robię nie gram ani nic. A do całej reszty nie potrzeba nie wiadomo jakiego telefonu za 2 tys czy nawet więcej. Zmniejszyć ekrany trochę dać słabsze parametry i można by telefon za 500 zł kupić. No i wymienne baterie powinny wrócić. 😏
kasia2481
Pioneer
Opcje
Mądre słowa.
0 Like
Matinek
Troubleshooter
Opcje
Dzięki za komentarz :-). I dodam że dużo rzeczy jest tylko marketingiem, jak chcesz możesz poczytać też mój post o aparacie. Ale to nie tylko tu taka maniane robią to samo jest z Windowsem np. A ogólnie co zauważyłem że ci tzw konsultanci pomocnicy nie znają się w większości. Już się nieraz przekonałem, nie wiedzą nawet gdzie wejść w jakie menu żeby rozwiązać problem tylko na łatwiznę resetować każą. Szkoda gadać.
kasia2481
Pioneer
Opcje
To jaki teraz według Ciebie warto kupić telefon żeby nie przepłacić i żeby był dobry.
0 Like
kasia2481
Pioneer
Opcje
Ja chcę kupić niedrogi smartfon . Chciałabym żeby robił też dobre. Używać do fb inst i internetu. Na początku chciałam samsunga m23. Ale po tym co napisałeś to się zastanawiam . Nie wiem, warto? Pomóż dobry człowieku 😉🙏
0 Like