Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 
Przejdź do rozwiązania ROZWIĄZANE

[PORADNIK] Przegrzewanie telefonu — przyczyny oraz zapobieganie

(Temat utworzony: 27-05-2021 04:00 PM)
8415 Wyświetlenia
IgorM
Navigator
Opcje

Cześć!  🙂

W tym artykule zajmiemy się tematem przegrzewania się telefonu. Nakreślę, jakie są przyczyny takiego zachowania urządzenia oraz jak temu zaradzić.

forumpicture.jpg

Kiedy mamy do czynienia z przegrzewaniem?

W pierwszej kolejności zdefiniujmy, kiedy możemy mówić o przegrzaniu. Kiedy korzystasz z telefonu, to nagrzewanie się sprzętu jest rzeczą naturalną. Maksymalna temperatura urządzenia w czasie pracy nie powinna być wyższa niż około 45°C. Jeśli Twoje urządzenie nie przekracza tej wartości, nie masz się czym przejmować.

Jakie mogą być przyczyny przegrzewania się telefonu?

Nieprawidłowe przechowywanie telefonu:

Twój smartfon może się przegrzewać, jeśli jest narażony na bezpośrednie działanie promieni słonecznych (np. podczas ładowania urządzenia w samochodzie, lub kiedy położysz go na parapecie okna). Ryzyko przegrzania pojawia się również, kiedy telefon znajduje się w pobliżu grzejnika lub obok niego znajdują się inne urządzenia emitujące ciepło.

Ważne jest też, abyśmy zwracali uwagę na to, jakich akcesoriów używamy z telefonem. Niewłaściwie dobrane etui może powodować utrudnienia w odprowadzaniu ciepła.

Problemy z aplikacjami lub systemem operacyjnym:

Jeśli aplikacje lub oprogramowanie działa nieprawidłowo, nie jest poprawnie zoptymalizowane, również może dochodzić do przegrzewania urządzenia.

Niepoprawny sposób ładowania:

Ważnym czynnikiem jest również sposób ładowania. Pamiętajmy, że dla właściwej pracy urządzenia zaleca się stosowanie tylko dedykowanych akcesoriów, a co za tym idzie — tylko oryginalnych ładowarek, aby móc uniknąć problemów z temperaturą urządzenia, szczególnie w trakcie ładowania.

Bardzo intensywne korzystanie:

Jeśli Twoje urządzenie jest zbyt nadmiernie eksploatowane poprzez granie w wymagające gry, długi streaming wideo lub dużą ilość aplikacji przetwarzających dane działających w tle, również może osiągać wyższą niż standardowa temperaturę.

Usterki sprzętowe:

Przegrzewanie może być również efektem usterek sprzętowych. Błędne działanie podzespołów lub baterii może powodowacć tego typu utrudnienia. Jeśli podejrzewasz, że urządzenie wykazuje takie wady, zgłoś taką kwestię w serwisie.

Jak możemy zapobiec nagrzewaniu się naszego smartfona?

Aktualizuj aplikacje i oprogramowanie:

Pamiętaj, że aktualizacje oprogramowania i aplikacji zawsze mają na celu poprawienie ich funkcjonowania. Tyczy się to również optymalizacji, która wpływa na sposób pracy urządzenia, a co za tym idzie, temperaturę Twojego telefonu.

Zamykaj aplikacje, z których nie korzystasz oraz usuwaj niepotrzebne dane:

Pamiętaj, aby często zamykać aplikację, z których już nie korzystasz tak, aby nie obciążały Twojego urządzenia. Warto również co jakiś czas usunąć niepotrzebne dane z telefonu. Spowoduje to zmniejszenie zużywania zasobów pamięci telefonu, co również wpłynie korzystnie na jego działanie.

Używaj dedykowanych akcesoriów:

Wszystkie oryginalne akcesoria są tworzone z myślą o prawidłowym działaniu Twojego smartfona. Stosuj oryginalne etui i używaj dedykowanych ładowarek, by nie zwiększać ryzyka nagrzewania się telefonu.

Nie obciążaj zbytnio swojego smartfona:

Miej na uwadze, że urządzenie, zużywając energię, generuje ciepło. Jeśli intensywnie przez długi czas korzystasz z urządzenia: grasz, streamujesz wideo, korzystasz z internetu i wielu aplikacji na raz, to narażasz urządzenie na znaczne nagrzanie. Jeśli smartfon osiągnie zbyt wysoką temperaturę, odczekaj, aż temperatura telefonu zmaleje, aby ponownie z niego korzystać.

WAŻNE!

Przy nagrzewaniu urządzenia znaczącym tematem jest bateria. Pamiętaj, aby odpowiednio ją zoptymalizować. Zachęcam do zapoznania się z artykułem na ten temat na naszym forum:
https://eu.community.samsung.com/t5/pozosta%C5%82e-smartfony/bateria-w-smartfonie-jak-dba%C4%87-by-p....

To wszystko! 😉

Mam nadzieję, że przedstawione wyżej informacje będą pomocne. Jeśli macie własne spostrzeżenia na temat przedstawiony w artykule, dzielcie się nimi!

Przejdź do rozwiązania
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

Na początek wykonaj wipe cache partition. Zabieg usuwa pamięć podręczną, która może mieć wpływ na działanie telefonu. Czynność jest bezpieczna i nie usuwa żadnych danych użytkownika z telefonu. Poniżej znajdziesz instrukcję. W razie jakichkolwiek wątpliwości lub dodatkowych pytań pisz śmiało.

[Poradnik] Jak wykonać zabieg wipe cache partition?
https://eu.community.samsung.com/t5/pozosta%C5%82e-smartfony/poradnik-soft-hard-reset-tryb-bezpieczn...

[YouTube] Instrukcja wideo wipe cache partition
https://www.youtube.com/watch?v=5RrGHHwvARM

Kevin3k
Student
Opcje
Mam problem, przytrzymuje przycisk zasilania i podgłaśniania i mi się normalnie telefon uruchamia ponownie
0 Like
Kevin3k
Student
Opcje
O kurde sporo pracy, laptopa nie mam :((
0 Like
Kevin3k
Student
Opcje
Jest jakiś inny sposób?
0 Like
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Kevin3k, zabieg można wykonać w minutę. Nie jest czasochłonny. Możesz podłączyć słuchawki albo inne rzeczy wymienione w odnośniku, który podałem wcześniej.

0 Like
Rozwiązanie
_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
Witam. Na forum mamy często zadawane pytania o tym, że telefon robi się gorąc. Wyjaśnię i uspokoję, dlaczego może tak się robić i jak sobie z tym można poradzić.

1. OBCIĄŻANY PROCESOR
To właśnie z jego powodu powstają straty energetyczne, a co za tym idzie, wzrasta temperatura telefonu, która jest zazwyczaj w okolicy aparatów. 

2. NIEWŁAŚCIWE PRZECHOWYWANIE TELEFONU
Z doświadczenia wiem, że często ludzie o tym zapominają, zostawiając telefon w rozgrzanym aucie lub wystawiając go na słońce. W tym przypadku telefon może nie wytrzyma tego typu warunków i będzie informował nas o przegrzaniu.

3. ZBYT INTENSYWNE UŻYTKOWANIE
Bluetooth, dane komórkowe i aplikacje działające w tle mogą być kolejnym powodem, dla którego telefon się przegrzewa. Po użyciu starajmy się wyłączać funkcje i aplikacje, z których już nie korzystamy – wspomoże to pracę systemu smartfona.

4. UŻYWANIE ORYGINALNYCH AKCESORIÓW LUB DOBRYCH ZAMIENNIKÓW 
Starajmy się używać oryginalnych akcesoriów w postaci kabli i ładowarek lub dobrej klasy zamienników, w innym przypadku mogą one podawać nam niepoprawne napięcie, które może przegrzewać podzespoły.

CO ZROBIĆ, GDY SMARTFON BĘDZIE GORĄCY
Musimy zacząć  od zmniejszenia jego temperatury – optymalna to od 30 do 40°C. Pod żadnym pozorem nie możemy wkładać telefonu do lodówki czy zamrażarki, bo w tym przypadku narazimy nasz telefon na większe szkody. Skraplająca się woda źle wpłynie na elektronikę w smartfonie. Najlepszym sposobem jest odłożyć telefon w chłodne miejsce, z dala od słońca i wysokich temperatur. Przegrzewający się telefon może też oznaczać konieczność naprawy w autoryzowanym serwisie. Wysoka temperatura urządzenia telefonu może być związana z niepoprawną pracą baterii oraz zachodzących w niej procesach chemicznych, a zatem będzie wymagała ona wymiany. Pozdrawiam.
TenTaki
Helping Hand
Opcje
Nie można podać złego prądu...tylko niepoprawne napiecie którego skutkiem może być przepływ zbyt dużego natężenia prądu.
0 Like
FG_Test23
Black Belt 
Opcje
Przydatny i ciekawy poradnik, który powinien okazać się przydatny dla wielu użytkowników, a tym bardziej po dzisiejszej sytuacji.

Tutaj jednak pojawia się ciekawe pytanie, jako że tego typu poradnik już się pojawił na forum i jest nawet w spisie poradników.

Pojawiły się tam te same informacje tylko inaczej opisane (nie mówię, że ktoś robi plagiat, a chodzi o to że przekaz ten sam).

Myślę że w takiej sytuacji jeden poradnik koliduje z drugim i pytanie czy tak realnie powinno być?

Z tego co widziałem to tamten poradnik jest zrobiony przez Z tego co widziałem zwykłego użytkownika, który zdaje się że dobrze to pisał i pomimo tego, że post został napisany w 2021 roku, to dalej zawiera aktualne informacje I co prawda nie jest aktualizowany, więc tutaj jest takie plus, że można go aktualizować.

Ja tutaj do niczego nie namawiam ani niczego nie sugeruję bo i tak prawdopodobnie autor podejmie decyzję bądź już ją podjął zanim mój komentarz się pojawił.

Chciałbym po prostu dodać, że to troszkę idzie w stronę takiego troszkę monopolu na poradniki (jakkolwiek to brzmi), gdzie poradniki zwykłych użytkowników byłyby przesłaniane właśnie tymi od Samsung Members Stars, acerem poradnika jest pomoc i kiedy już się takowy pojawił, to lepiej byłoby jednak się wstrzymać przed publikacją poradnika na ten sam temat bo to troszkę mija się z celem.

Oczywiście nie wiem czy tutaj autor nie zauważył, że takowy poradnik już wcześniej się pojawił czy uznał, że warto byłoby go odświeżyć.

Żeby nie było, to tylko przedstawiam swoją subiektywną opinię i tyle boŻeby nie było, to tylko przedstawiam swoją subiektywną opinię, ale poradnik uważam za dobry i opisuje on sytuację taką jaka ona jest.

Tutaj link do tego poradnika, o którym wspomnialem:
https://eu.community.samsung.com/t5/pozostałe-smartfony/poradnik-przegrzewanie-telefonu-przyczyny-or...
0 Like
_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
Witam. Dziękuję za zainteresowanie poradnikiem i właściwą sugestie. Zgadza się nie ma złego prądu a niepoprawne napięcie.
0 Like