Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

[PORADNIK] Połączenia w głuszy, czyli VoWiFi i WiFi Calling

(Temat utworzony: 14-06-2019 04:27 PM)
33292 Wyświetlenia
PawełN
Navigator
Opcje

1.jpg

Cześć,

Zastanawialiście się kiedyś, czy bez zasięgu sieci GSM jest możliwość wykonania połączenia po sieci Wi-Fi ?

Odpowiedź nie jest tak prosta, jakby się wydawało.

Za tego typu połączenia odpowiada VoWiFI (Voice over WiFi), WiFi Calling  oraz VoIP (Voice over IP).

Nazewnictwo można stosować zamiennie, a mimo tego między powyższymi funkcjami występują różnice: J Opcja VoWiFi jest natywna (czyli wbudowana w system Android), a WiFi Calling/VoIP wgrywana jako aplikacja zewnętrzna.

Teraz rozszyfrujmy - jak działają powyższe funkcje? Czym się różnią?

Już tłumaczę!

VoWiFi - Jeżeli operator udostępnia tę funkcję, to wystarczy, że w ustawieniach połączeń mamy zaznaczoną odpowiednią opcję.

Oto ścieżka:
Zielona słuchawka > 3 kropki w prawym górnym rogu > Ustawienia > Połączenie przez Wi-Fi

2.jpg

WiFi Calling - tutaj mam mieszane uczucia, ponieważ analizując sposób działania, to większość aplikacji nie ma zbyt wiele wspólnego z VoWiFi, oprócz nazwy. Jest to połączenie typu VoIP realizowane z numerem komórkowym, zatem wymaga autoryzacji, przynajmniej podczas pierwszego uruchomienia.  Operatorzy odchodzą powoli od aplikacji typu WiFi Calling na rzecz VoWiFi, mimo tego niektóre w dalszym ciągu są dostępne w Sklep Play:

3.jpg4.jpg

VoIP – funkcja znana już wcześniej niż VoWiFi czy WiFi Calling. Polega na wykonywaniu połączeń poprzez aplikację, identyfikując się numerem, który nas interesuje (do którego mamy dostęp).

Uwaga: wielu operatorów posiada aplikację VoIP dla numerów stacjonarnych. Przykład poniżej:

5.jpg

Ok, wracając do meritum, skupię się na tym, co mamy w naszych smartfonach, czyli VoWiFi. Warto mieć na uwadze, że nowsze telefony nie wymagają instalowania dodatkowych aplikacji, by wykonać połączenie za pośrednictwem sieci WiFi.

Dlaczego opcja VoWiFi (Połączenie przez WiFi) nie działa lub nie jest widoczna:

1. Nie mamy tej funkcji w telefonie/telefon nie obsługuje VoWiFi.
  2. Operator nie udostępnia tej funkcji. Może być to zależne od planu taryfowego.
  3. Jesteśmy w roamingu. Tutaj jest szansa, że wszystko będzie ok, ale ponownie operator, a również operator roamingowy może nie udostępniać takiej funkcji. Dodatkowo operatorzy bardzo często uzależniają możliwość wykonania połączenia po VoWiFi w roamingu od planu taryfowego.
  4. Opcja nie jest uruchomiona w ustawieniach aplikacji „Telefon”.
  5. Nie jesteśmy w zasięgu sieci WiFi.
  6. Połączenie WiFi jest za słabe.
  7. Oprogramowanie telefonu kierowane dla jednego operatora (brand) będzie ograniczać VoWiFi dla innego.
  8. Telefon jest z innego rynku/kraju. Analogicznie do punktu 7.

W menu „Ustawienia” > Połączenia >Połączenie przez Wi-Fi pojawia się opcja preferowanego połączenia:   

6.jpg

Co się stanie jak stracę zasięg WiFi?

Tylko i wyłącznie sieć LTE pozwoli na kontynuowanie połączenia. W innym przypadku zostanie ono zerwane.

Czy połączenia przez WiFi są dodatkowo płatne?

Większość operatorów nie rozlicza dodatkowo za VoWiFi w kraju, a również nie pobiera dodatkowej opłaty za tego typu połączenie w roamingu. Mimo tego warto wcześniej uściślić te kwestie z operatorem.

Korzystacie z powyższych funkcji? Jak się sprawują? Zauważacie, że jakość połączeń jest lepsza?

Pomogłem? Zaakceptuj jako rozwiązanie.

„Musimy nauczyć się uzyskiwać potrzebną nam energię bez zużywania surowców.“ Nikola Tesla

316 Odpowiedzi
OleksiiA
Moderator
Moderator
Opcje

@Members_6ELQ5Qw, zgłoś to w ten sposób: https://eu.community.samsung.com/t5/aplikacje-i-us%C5%82ugi/poradnik-jak-zg%C5%82osi%C4%87-b%C5%82%C...

Witaj na Forum Samsung!
Pamiętaj o zapoznaniu się z Zasadami Społeczności Samsung oraz Regulaminem.
Doceniaj i bądź doceniany. Doceniaj innych, klikając przycisk Like lub Zaakceptuj jako rozwiązanie.

0 Like
SebBar
First Poster
Opcje
Cześć. 
Po ostatniej aktualizacji wysypało się wifi calling.
Mam s20 fe a żona s21 fe. Oba działają w T-Mobile i u niej jest wszystko ok a u mnie po prostu wifi calling nie działa. Działa tylko w momencie wyszukiwania sieci.
Jestem obecnie w Tajlandii i czasami przydałoby się skorzystać z tej funkcji. Czy ktoś z was też zaobserwował taki problem?
Pzdr.
0 Like
jeronimo1
Hotshot
Opcje
Jeśli chodzi o T-mobile to może być z tym problem
0 Like
analyzer65
Troubleshooter
Opcje

Znalazłem temat przypadkowo.

Żona używa A70, ja A71.

Po aktualizacji do Android 13, w A71 jest problem z Vowifi. Działa, działa, nagle niezależnie od pory dnia czy nocy, wysyła długo sms, a samo nawiązanie połączenia z innym numerem z reguły kończy się niepowodzeniem (długi czas oczekiwania na sygnał wybierania numeru, całkowita cisza i po dłuższej chwili automatyczne rozłączenie). Nie jest to non stop ale powiedzmy codziennie potrafi zaskoczyć, że nie nawiąże się za I razem połączenia, bo sms zostanie wysłany. Długo będzie mieliło ale wyśle.

Jeśli wyłączę Vowifi (ikona na rozwijalnej liście z belki), problemu nie ma. Załącza się VoLte jeśli zasięg na to pozwala ale połączenia i smsy są normalnie realizowane.

Robiłem reset ustawień sieciowych, reset do ustawień fabrycznych bez przywracania z kopii zapasowej, zamieniałem sim ze slot 1 na slot 2, testowałem inny dialer i apkę do sms, dzwoniłem na infolinię Plus i tam restartowano VoWifi, zrobiono zgłoszenie do działu technicznego, opisałem też problem na forum plusa, zrobiłem zgłoszenie przez Samsung Members wysyłając wygenerowany raport ale widzę, że to wina samego androida 13.

0 Like
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@analyzer65, korzystasz tylko z jednej sieci Wi-Fi? Może to problem po stronie routera? Jeżeli to możliwe to przywróć ustawienia fabryczne w routerze żeby wyeliminować ewentualny błąd po jego stronie.

0 Like
analyzer65
Troubleshooter
Opcje
Tak, korzystam z jednej sieci wifi.
Co do routera, to jest to router nowy, tydzień temu wyszła aktualizacja firmware, którą oczywiście przeprowadziłem. Po tym był reset do ustawień fabrycznych, także router wykluczam.
Samo wifi w mieszkaniu nie powodowało absolutnie żadnych problemów. A70, A40, chromecast, klimatyzacja split, tv, żadne z tych urządzeń nie miało i nie ma problemu z wifi. Nawet mój A71, poza jedynie połączeniami przez wifi, które zdarzają się mieć problem.
0 Like
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@analyzer65, dla pewności warto jeszcze sprawdzić działanie z inną siecią Wi-Fi. Jeżeli efekt będzie taki sam to pozostaje zgłosić błąd do firmy Samsung za pomocą poniższego poradnika.

[Poradnik] Jak zgłosić błąd do firmy Samsung?
https://eu.community.samsung.com/t5/aplikacje-mobilne-i-us%C5%82ugi/poradnik-jak-zg%C5%82osi%C4%87-b...

analyzer65
Troubleshooter
Opcje
Zgłosiłem przez aplikację Samsung Members zgodnie z instrukcją. Kilka dni temu.
Kiedyś tak samo zgłaszałem problem taki, że jak tylko zasięg wifi spadnie do połowy, to od razu przechodzi na VoLte. Tak stało się po którejś aktualizacji A71 w Android 12. W A70 tego problemu nie ma. Zasięg wifi spadnie do 1 kreski, a VoWifi jest utrzymywane i działa.
Niestety ale po tamtym zgłoszeniu, otrzymałem potwierdzenie przyjęcia, był nawet jakiś kontakt ze strony Samsunga, dołączyłem nawet screeny co, jak, kiedy. Minął chyba rok, mam Android 13 z tą samą bolączką, plus Vowifi działa, a za chwilę może nie działać.
W sumie to ta usługa, była i jest w powijakach. Najpierw Plus wypuścił aplikację Wifi calling+, potem dopiero jako usługę natywną. Ale prawda taka, że to od początku kulało i tak.
0 Like
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@analyzer65, rozumiem. Obawiam się, że nic więcej nie wymyślimy na forum. Dla pewności sprawdź działanie usługi na innym routerze.

0 Like
analyzer65
Troubleshooter
Opcje
Ok 🙂
0 Like