Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

[PORADNIK] Połączenia w głuszy, czyli VoWiFi i WiFi Calling

(Temat utworzony: 14-06-2019 04:27 PM)
33429 Wyświetlenia
PawełN
Navigator
Opcje

1.jpg

Cześć,

Zastanawialiście się kiedyś, czy bez zasięgu sieci GSM jest możliwość wykonania połączenia po sieci Wi-Fi ?

Odpowiedź nie jest tak prosta, jakby się wydawało.

Za tego typu połączenia odpowiada VoWiFI (Voice over WiFi), WiFi Calling  oraz VoIP (Voice over IP).

Nazewnictwo można stosować zamiennie, a mimo tego między powyższymi funkcjami występują różnice: J Opcja VoWiFi jest natywna (czyli wbudowana w system Android), a WiFi Calling/VoIP wgrywana jako aplikacja zewnętrzna.

Teraz rozszyfrujmy - jak działają powyższe funkcje? Czym się różnią?

Już tłumaczę!

VoWiFi - Jeżeli operator udostępnia tę funkcję, to wystarczy, że w ustawieniach połączeń mamy zaznaczoną odpowiednią opcję.

Oto ścieżka:
Zielona słuchawka > 3 kropki w prawym górnym rogu > Ustawienia > Połączenie przez Wi-Fi

2.jpg

WiFi Calling - tutaj mam mieszane uczucia, ponieważ analizując sposób działania, to większość aplikacji nie ma zbyt wiele wspólnego z VoWiFi, oprócz nazwy. Jest to połączenie typu VoIP realizowane z numerem komórkowym, zatem wymaga autoryzacji, przynajmniej podczas pierwszego uruchomienia.  Operatorzy odchodzą powoli od aplikacji typu WiFi Calling na rzecz VoWiFi, mimo tego niektóre w dalszym ciągu są dostępne w Sklep Play:

3.jpg4.jpg

VoIP – funkcja znana już wcześniej niż VoWiFi czy WiFi Calling. Polega na wykonywaniu połączeń poprzez aplikację, identyfikując się numerem, który nas interesuje (do którego mamy dostęp).

Uwaga: wielu operatorów posiada aplikację VoIP dla numerów stacjonarnych. Przykład poniżej:

5.jpg

Ok, wracając do meritum, skupię się na tym, co mamy w naszych smartfonach, czyli VoWiFi. Warto mieć na uwadze, że nowsze telefony nie wymagają instalowania dodatkowych aplikacji, by wykonać połączenie za pośrednictwem sieci WiFi.

Dlaczego opcja VoWiFi (Połączenie przez WiFi) nie działa lub nie jest widoczna:

1. Nie mamy tej funkcji w telefonie/telefon nie obsługuje VoWiFi.
  2. Operator nie udostępnia tej funkcji. Może być to zależne od planu taryfowego.
  3. Jesteśmy w roamingu. Tutaj jest szansa, że wszystko będzie ok, ale ponownie operator, a również operator roamingowy może nie udostępniać takiej funkcji. Dodatkowo operatorzy bardzo często uzależniają możliwość wykonania połączenia po VoWiFi w roamingu od planu taryfowego.
  4. Opcja nie jest uruchomiona w ustawieniach aplikacji „Telefon”.
  5. Nie jesteśmy w zasięgu sieci WiFi.
  6. Połączenie WiFi jest za słabe.
  7. Oprogramowanie telefonu kierowane dla jednego operatora (brand) będzie ograniczać VoWiFi dla innego.
  8. Telefon jest z innego rynku/kraju. Analogicznie do punktu 7.

W menu „Ustawienia” > Połączenia >Połączenie przez Wi-Fi pojawia się opcja preferowanego połączenia:   

6.jpg

Co się stanie jak stracę zasięg WiFi?

Tylko i wyłącznie sieć LTE pozwoli na kontynuowanie połączenia. W innym przypadku zostanie ono zerwane.

Czy połączenia przez WiFi są dodatkowo płatne?

Większość operatorów nie rozlicza dodatkowo za VoWiFi w kraju, a również nie pobiera dodatkowej opłaty za tego typu połączenie w roamingu. Mimo tego warto wcześniej uściślić te kwestie z operatorem.

Korzystacie z powyższych funkcji? Jak się sprawują? Zauważacie, że jakość połączeń jest lepsza?

Pomogłem? Zaakceptuj jako rozwiązanie.

„Musimy nauczyć się uzyskiwać potrzebną nam energię bez zużywania surowców.“ Nikola Tesla

316 Odpowiedzi
Dariusz2000
Troubleshooter
Opcje
Dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam
0 Like
Tarpi
Student
Opcje
Dzień Dobry
Mam 2 szt galaxy s20fe i w obu wifi caling nie działa. Mam również s10+ i w tym telefonie wifi caling działa bezbłędnie, łączy się od razu po wykryciu wifi. 
Co zrobić żeby w s20fe WI fi caling działało tak jak w s10+.?

Piotrek
0 Like
_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
@Tarpi Witam. WiFi Caling to usługa sieciowa żeby działał trzeba ją włączyć u operatora, wtedy można ustawić ją w telefonie. Jeśli mamy tą opcje już włączoną, to wchodzimy w ustawienia połączeń, lub na pasek staniu i ją włączamy przy zasięgu pojawi się wtedy nam słuchawka z siecią WiFi.Screenshot_20220716-161331_Samsung Members.jpgScreenshot_20220716-161319_Call settings.jpg
Tarpi
Student
Opcje
Dziękuję @_Technik_ za odpowiedź. Tak wiem, że to usługa sieciowa, mam włączone z instrukcją. Wszystkie telefony mam w Orange, nie wykonalem żadnych dodatkowych działań u operatora żeby to wifi caling było aktywne a mimo wszystko na jednym telefonie działa a na innych nie. Myślałem, że może być jakaś ukryta zależność pomiędzy funkcjami w urządzeniu (coś jest włączone dlatego coś innego nie działa)
0 Like
_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
WiFi Caling nie zadziała tylko wtedy jeśli będzie wyłączone WiFi, ale to myślę że każdy wie. Tu należy tylko tą usługę uruchomić u operatora a zadziała wtedy w każdym telefonie który ma taką możliwość.
Majqel76
Voyager
Opcje

A ja mam pytanko. Od czego to zależy że te opcje są dostępne?

31FFBFDB-92F2-4981-AD74-E72C2B514224.jpeg
Mam model A71 (czysty XEO - Android 12), sieć to NJU (Orange). Mieszkam w PL. Karta SIM PL (NJU)

U mnie jest tyko "Połączenia przez sieć Wi-Fi - informacje" 🤔

Usługa u mnie jest włączona i oczywiście działa.

0 Like
SzymonM
Expert
Opcje

@Majqel76 dostępność tych funkcji uzależniona jest od operatora sieci, brandingu wgranego na urządzeniu oraz od regionu, w którym obecnie się znajdujesz.

oper4
Journeyman
Opcje
Tutaj: https://forums.whirlpool.net.au/archive/3w8ykw1v znalazłem opis, jak używać wifi-calling przez "dane komórkowe" - wprowadzoną w androidzie 12 "funkcją" - menadżer kart SIM/automatyczne przełączanie danych. Czy ktoś na androidzie 12 z powodzeniem za granicą stosował taki scenariusz: dla sim1 (polska karta do połączeń głosowych z Polską) ustawione - tryb pracy sieci "tylko 2G" i włączone "ręczne wybieranie sieci" (żeby utrudnić zalogowanie się do sieci lokalnych operatorów), a dla sim2 (karta lokalnego operatora do "mobilnej transmisji danych") włączone - tryb pracy sieci"automatyczne połączenie (lte/3g/2g)" oraz "automatyczne wybieranie sieci", w telefonie włączone "wifi-calling" oraz "menadżer kart SIM/automatyczne przełączanie danych". Ww. ustawienia powinny "zmusić" sim1 do zachowywania się jak typowy klient VoIP - tzn. każde połączenie głosowe wychodzące i przychodzące z sim1 będą realizowane via wifi-calling via "mobilna transmisja danych" sim2 - celem ominięcia kosztów roamingu. Ww. ustawienia w Polsce (sim2 to np. aero2) "wywołują" ukazanie się ikonki słuchawki z nr 2 - w zał. screen

image

Dopiero od niedawna na swoim niskobudżetowym Galaxy A12 dostałem aktualizację do Androida 12, a jednocześnie po urlopie za granicą zacząłem zastanawiać się, czy wifi-calling możnaby wykorzystać także tam, gdzie brak hotelowej sieci wifi itd. - stąd te pytania.
Adikkiel
Helping Hand
Opcje
Są dwa typy dzwonienia przez internet: VoWiFI, oraz VoLTE.

Jeżeli połączenie przychodzi na SIM1 to operator tej karty powinien mieć możliwość obsługi połączeń przez internet, tak samo z SIM2.

Ja się łączyłem z różnymi sieciami WiFi i nawet działa (mam jedną karte sim w tel), ale lepiej to robić na zamkniętych, bo inaczej połączenia zmieniają się w udrękę.

Nie wiem czy się da zrobić tak jak opisałeś, obie karty muszą mieć opcje połączeń przez internet, nie sądzę żeby połączenia z SIM1 nagle wykorzystywały opcje z SIM2.
0 Like
PiterA52S
Apprentice
Opcje
Witam wszystkich serdecznie, 
Moze ktoś ma podobny problem z Galaxy A52s 5G (SM-A528B) Numer kompilacji : A528BXXU1CVG7 Wersja systemu Android : S(Android 12) Data wydania : 2022-08-11 Poziom poprawki zabezpieczeń : 2022-08-01 Telefon kupiony z pewnego źródła Sferis okazał się w ver na rynek Rumunski. Po tej właśnie ostatniej aktualizacji przestało mi działać WIFI Calling na karcie Plus GSM.
Czy ktoś wie dlaczego przed aktualizacją działało skoro wersja oprogramowania fabrycznie była przecież już na rynek Rumunski i wifi Calling działało świetnie? Wygląda na to że aktualizacją zamiast poprawić coś, psuje, być może jest niedopracowana i producent nie chce się do tego przyznać. Bałem się bugów u tańszej konkurencji a nie u Samsunga. 
Zmieniłem na ten telefon właśnie ze względu na tą funkcję bo mam fatalny zasięg kom., zrobiłem reset ustawień sieciowych, czyszczenie danych aplikacji, Wipe cache partition, zmieniałem debug level na mid potem na hi i nadal nic. Czy będę miał tylko przycisk do papieru za 1500zl?
Dzięki za odpowiedź, pozdrawiam! 
0 Like