Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

[Poradnik] Obsługa Dual SIM w Android 11+

(Temat utworzony: 13-01-2021 12:18 PM)
99156 Wyświetlenia
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

galaxy-s8.jpg

Samsung zmienił sposób obsługi dwóch kart SIM w najnowszych wersjach systemu. Poniżej przedstawiam opis funkcji i możliwości funkcji Dual SIM w systemie Android 11 i nowszych.

Preferowana karta SIM

Użytkownik może zdecydować, która karta SIM ma być wykorzystywana kolejno do połączeń, wiadomości SMS oraz danych komórkowych. Poniżej dostępne możliwości:

• Połączenia: zawsze pytaj | SIM1 | SIM2
  • SMS: SIM1 | SIM2
  • Dane komórkowe: SIM1 | SIM2

Aby zmienić należy rozwinąć górny pasek i wybrać odpowiednią opcję lub przejść do ustawień telefonu (Ustawiania > Połączenia > Menedżer kart SIM).

Screenshot_20210112-105109_One UI Home.jpgScreenshot_20210112-105252_Call settings.jpg

Połączenia

Zawsze pytaj. Przy tym ustawieniu telefon przy każdym połączeniu będzie pytał, z której karty SIM ma nawiązać połączenie. Jest to przydatna opcja w momencie kiedy często dzwonimy do tych samych osób z różnych kart SIM.

Screenshot_20210112-105642_Contacts.jpg

SIM1 lub SIM2. Najlepsze ustawienie kiedy chcemy oddzielić np. prywatną kartę od służbowej. W takim wypadku wybieramy preferowaną kartę SIM do prywatnych kontaktów a następnie przypisujemy drugą kartę SIM do kontaktów służbowych. Możemy grupowo zmienić preferowaną kartę SIM do wybranych kontaktów z poziomu aplikacji Kontakty. W tym celu uruchamiamy Kontakty, klikamy w trzy kropki i wybieramy opcję Wybór SIM dla połączeń.

Screenshot_20210112-105611_Contacts.jpgScreenshot_20210112-105620_Contacts.jpg

SMS

W momencie kiedy zaczynamy nową konwersację to prawym dolnym rogu możemy wybrać, z której karty ma być prowadzona rozmowa. Każda kolejna wiadomość w tej konwersacji będzie wysyłana z tej karty. Jeżeli zajdzie potrzeba to w każdym momencie możemy zmienić preferowaną kartę SIM dla danej konwersacji. Wystarczy w oknie konwersacji kliknąć w trzy kropki w prawym górnym rogu i wybrać opcję widoczną na samym dole z numerem aktualnie używanej karty SIM. Po zmianie preferowanej karty SIM w danej konwersacji pojawią się ikonki przy naszych wiadomościach, dzięki którym będziemy wiedzieli z której karty SIM wysłaliśmy daną wiadomość.

Screenshot_20210112-105444_Messages.jpgScreenshot_20210112-105512_Messages.jpgScreenshot_20210112-105539_Messages.jpgScreenshot_20210112-105553_Messages.jpg

Dane komórkowe

W tym wypadku wystarczy wskazać kartę SIM, która ma być używana do transmisji danych. Kartę możemy zmienić w każdym momencie w ustawieniach.

Jeżeli macie jakieś wątpliwości lub pytania to zapraszam do dyskusji.

442 Odpowiedzi
MRS21
Pathfinder
Opcje

Może masz ustawione jakieś przekierowania?

0 Like
lagusz
Apprentice
Opcje

A jaka jest funkcja "Przełączanie danych..." pod menedżerem SIM?

Screenshot_20230108_122816_Call settings.jpg

0 Like
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@lagusz, w Galaxy Z Fold4 opcja nazywa się "Przełączanie danych". Możliwe, że po włożeniu drugiej karty SIM pojawi się to co u Ciebie. Podejrzewam, że opcja służy do przełączania danych komórkowych na drugą kartę SIM w momencie jak prowadzimy rozmowę.

Leszkoo
First Poster
Opcje
Wybieram np. że preferowana karta sim do internetu to sim 2, którą wyłączam na noc. Po ponownym jej uruchomieniu telefon nie pamięta że to moja preferowana karta sim do internetu i zostawia sim 1...
Tak samo jak chciałem żeby mnie pytał z której karty dzwonię. Po deaktywacji jednej, zawsze zmienia na drugą k tak już zostanie. Dlaczego muszę wszystko ustawiać od nowa Po deaktywacji jakiejkolwiek karty sim?
0 Like
PatrykF
Expert
Opcje

@Leszkoo Dezaktywacja to w zasadzie odpowiednik wyciągnięcia SIMki z telefonu. Telefon będzie automatycznie przełączał się na to, co ma w danym momencie dostępne i nie ma szans, żeby to ustawienie się zachowywało. Próbowałem poszukać czegoś w procedurach, co mogłoby pozwolić rozwiązać Twój problem, ale do niczego się nie dogrzebałem. W zasadzie jedyną opcją na zachowanie tych ustawień w tym momencie jest pozostawienie kart w spokoju.

Members_erxh2DH
First Poster
Opcje

Jak moze zalaczyc w moim s23 VoLTE sim 1 mm tylko smi2

Screenshot_20230223_214351_Call settings.jpg

0 Like
_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
Witam. Korzysta Pan z dwóch kart SIM? Proszę przełożyć kartę SIM do slotu nr1.
Mansonik
First Poster
Opcje
Cześć wszystkim, chciałbym dowiedzieć się od Was, jak skonfigurować dwie karty sim. Urządzenie S23Ultra
1) Mianowicie gdy prowadzę rozmowę z sim1, a podczas niej chcę wysłać smsa z sim2 to wyskakuje błąd w wysyłaniu, więc muszę zakończyć rozmowę by móc wysyłać smsy z sim2.
2) Jak ustawić połączenia telefoniczne by podczas zajętości rozmowy z karty sim1 móc odebrać połączenie telefoniczne z karty sim2
3) Jak ustawić odbieranie danych komórkowych w obu kartach sim automatycznie, tzn: dostaję MMSa na kartę sim2 ale nie mogę go odczytać bo muszę wyłączyć internet w sim1 by włączyć internet w sim2

Ps. Przesiadłem się z kilkuletniego siedzenia w ekosystemie Huawei, który miałem obyty w małym palcu, a system Samsunga wydaje się być mocno i niepotrzebnie skomplikowany.
0 Like
lukaslake2626
Helping Hand
Opcje
W samsungach jest tzw DualSim standby. Oznacza to, że dwie karty działają na raz ale jedynie do czasu odebrania połączenia na jednej z nich. Po tym momencie działa już tylko jedna karta a druga znajduje się wówczas poza zasięgiem sieci.

To co jest możliwe do aktywowania:
-przełączanie danych komórkowych. Jeśli odbierzesz połączenie na sim 1 a dane komórkowe są ustawione na sim2 to standardowo nie masz dostępu do 4G. Aby karta przełączała dane na aktywny sim podczas rozmowy zmień w menedżerze sim: Przełączanie danych.

Druga sprawa to by odebrać połączenia z sim 2 na sim 1 podczas trwającej rozmowy można ustawić: Dwie karty SIM zawsze włączone w zakładce Więcej ustawień karty SIM. Wtedy następuje przekierowanie połączenia z sim 2 na sim 11677780791733_1677780791721_0.png1677780868299_1677780868294_0.png
0 Like
lukaslake2626
Helping Hand
Opcje
Ostatnio w pracy mocno się zdziwiłem, że podczas trwającego połączenia na sim 1 wyświetliło się połączenie przychodzące z sim 2. Nie miałem włączonej funkcji "Dwie karty SIM zawsze włączone" ale mam cały czas aktywne Połączenie przez wifi na dwóch numerach. Możliwe, że to umożliwia osiągnięcie dwóch kart sim zawsze aktywnych bez przekierowania. Nie mam tego jak w tym momencie sprawdź. Jeśli masz możliwość to dobrze będzie to w zasięgu wifi zweryfikować 🙂
0 Like