Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

[Poradnik] Jak uruchomić tryb Recovery

(Temat utworzony: 15-12-2020 04:45 PM)
251475 Wyświetlenia
kamil40013
Samsung Members Star ★★★
Opcje

Cześć,

W tym poradniku dowiecie się jak wejść w tryb recovery menu. Od Androida 11 One UI 3 standardowa metoda uruchomienia tego trybu nie działa i wymaga dodatkowych czynności opisanych poniżej. Tryb recovery jest wymagany, np. w celu wykonania zabiegu wipe cache partition lub hard resetu.

1. Wyłączamy urządzenie,

2. Podłączamy telefon za pomocą kabla USB do komputera,

3. Czekamy, aż pojawi się ekran ukazujący rozpoczęcie ładowania i stan procentowy baterii,

4. Naciskamy przycisk Volume +, a następnie Power i trzymamy oba przyciski do momentu włączenia się urządzenia.
-W przypadku starszych urządzeń, np. Galaxy S10 wymagane jest przytrzymanie przycisków Volume +, Bixby oraz power

Uwaga: W niektórych modelach urządzeń najpierw należy wcisnąć przyciski odpowiedzialne za wejście w tryb recovery menu, a dopiero następnie podłączyć kabel USB. Obie czynności należy wykonać z jak najmniejszym odstępem czasowym.

1.png2.png

5. Po chwili powinno ukazać się recovery menu

20201021_191215.jpg

Ważne jest, aby telefon był podłączony do komputera, a nie do ładowarki. Inaczej telefon uruchomi się tradycyjnie do systemu.

Jeśli nie dysponujecie kablem USB oraz dostępem do komputera to, zamiast niego możecie podłączyć do gniazda:
-Słuchawki typu USB-C,
-Adapter USB-C - mini jack,
-Przejściówkę typu USB-C --> USB-A z podłączonym pendriv'em lub innym urządzeniem
-Można też połączyć ze sobą dwa telefony kablem USB-C - USB-C jak zaproponował jeden z użytkowników.

Uwaga: Od okołu 2023 r. niektóre urządzenia wchodzą w recovery menu tylko przez podłączenie do komputera. W związku z tym powyższe metody ze słuchawkami itd. mogą nie działać.

W razie problemów lub wątpliwości zachęcam do zadawania pytań.

Przydatne linki:
[Poradnik] Soft / Hard Reset, Tryb Bezpieczny i Wipe Cache Partition

189 Odpowiedzi
Members_7rhVTix
First Poster
Opcje

Niestety u mnie również ten sam problem (samsung galaxy s20fe)Bateria ładuje się długo oryginalna ladowarką i starcza na maksymalnie 8h.

mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

Czy próbowałeś wykonywać wskazówki opisane na forum takie jak wipe cache partition czy hard reset? Sprawdź również ładowanie za pomocą innej ładowarki.

pkam
Student
Opcje

Mam S21 5g. Po podłączeniu S21 do komputera USB i naciśnięciu volume + i power nie mogę wejść w tryb recovery.  Na infolinii panie udzielają błędnej informacji. W serwisie zaproponowali zresetowanie samartfonu co jest rozwiązaniem kłopotliwym. Jak uruchomić tryb recovery na S21 5g z android 12?

kamil40013
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@pkam, Spróbuj podłączyć telefon do innego portu lub komputera. Zamiast komputera możesz też użyć, np. pendrive.

hetmannj
First Poster
Opcje
Bardzo podobnie mysle
Lukasso1
First Poster
Opcje

Mam to samo. S21 5g z android 12 i nie mogę wejść do recovery Mode. Dramat.

Kacper2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@Lukasso1 Czy robisz to zgonie z poradnikiem? 

Members_Eqkve9z
Explorer
Opcje

Witam

Mam Samsunga Galaxy A50, Android 11. W żaden sposób nie mogę wejść w tryb recovery, żadna opcja nie działa, po wielu próbach telefon uruchomił się w trybie offline ???  Zmienił się motyw i tapeta. Co z tym można jeszcze zrobić?

Kacper2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@Members_Eqkve9z Aby wyjść z trybu ponownie uruchom telefon. 

Aby wejść do recovery musisz podłączyć telefon do komputera i następnie przytrzymać przycisk Volume + i Power.

Members_Eqkve9z
Explorer
Opcje

Witam, mam Samsunga A50, próba wejścia do recovery wielokrotnie bez skutku, po kolejnej próbie wyskoczył komunikat : A custom OS can cause critical problems in phone and installed applications. If you want to download a custom OS, press the volume up key, otherwise, press the volume down key to cancel (Niestandardowy system operacyjny może powodować krytyczne problemy w telefonie i zainstalowanych aplikacjach. Jeśli chcesz pobrać niestandardowy system operacyjny, naciśnij klawisz zwiększania głośności, w przeciwnym razie naciśnij klawisz zmniejszania głośności, aby anulować). Dlaczego żadna metoda u mnie nie działa?