26-03-2020 04:11 PM — edytowano 07-05-2020 12:28 PM
Cześć
Mam nadzieję, że trzymacie się zdrowo w trym trudnym czasie. Przychodzę do Was z krótkim poradnikiem, jak czyścić swój smartfon, a często jak tego właśnie nie robić.
Jak czyścić urządzenie?
Zaczynamy od wyłączenia urządzenia, zdjęcia z niego etui i odpięcia ładowarki czy słuchawek, jeżeli mamy przewodowe. Dobra do przecierania jest czysta ściereczka do okularów. Nie pozostawi nam żadnych zbędnych paprochów
Jeżeli chcemy mieć pewność, że mamy zdezynfekowany telefon, można użyć w tym celu niewielkiej ilości środka dezynfekującego do elektroniki (musi być przystosowany!) w niewielkich ilościach naniesionych na miękką szmatkę. Nie wolno pocierać urządzenia ani nakładać płynów bezpośrednio na urządzenie. Może to spowodować niekontrolowane zalanie. W ten sposób wyczyścimy w telefonie powierzchnię ekrany, ale też plecki, jeżeli mamy szklane, ceramiczne lub metalowe.
Czego NIE robić?
Skoro już wiemy jak czyścić, to może sprawdźmy, czego nie robić. Ważne jest, żeby zwracać uwagę na ostre środki chemiczne czy materiały mogące spowodować ścieranie powłoki oleofobowej. Najbezpieczniej więc jest nie używać żadnych niepewnych środków Nie polewajmy urządzenia bezpośrednio, nie zalecamy również mycie pod bieżącą wodą, co by mogło spowodować przedostanie się cieczy do środka urządzenia.
Telefon jest najczęściej używanym przez nas urządzeniem. Nasz SuperUser @mirudo24 opisał aktualnie działającą akcję, która pozwala na najlepsze odkażanie telefonów, bez ryzyka uszkodzenia. Możecie podejść do punktu serwisowego Samsung i przy pomocy światła UV-C dokładnie odkazić urządzenie, nie tylko firmy Samsung Więcej info znajdziecie w tym artykule LINK .
Taka dezynfekcja jest w pełni bezpieczna dla naszego telefonu, słuchawek Galaxy Buds lub zegarka.
Działanie światła UV-C na urządzenia zostało dokładnie przetestowane i nie wpływa na działanie. Nie gwarantujemy jednak, że tego typu urządzenia w zaciszu domowym, nie będą miały negatywnego wpływu.
Macie swoje sprawdzone sposoby?
Czyszczenie innych urządzeń:
Jak bezpiecznie czyścić telewizory i monitory Samsung
Jak bezpiecznie czyścić urządzenia AGD Samsung - PORADNIK
Rozwiązane! Idź do rozwiązania.
14-03-2023 05:49 PM
14-03-2023 06:00 PM — edytowano 14-03-2023 06:01 PM
14-03-2023 06:19 PM
14-03-2023 08:12 PM
14-03-2023 08:47 PM
15-03-2023 08:33 AM
@_Technik_, masz jakieś rady co do czyszczenia smartfona w warunkach domowych?
15-03-2023 09:52 AM — edytowano 06-07-2023 04:42 AM
04-07-2023 10:01 PM
Witam!
Chciałbym zapytać, czy u kogoś z Was pojawiły się może smugi na wyświetlaczu widoczne przy wygaszonym ekranie? Mam dwie takie po lewej stronie telefonu (ok. 5 mm)
Zauważyłem je przy pierwszym czyszczeniu telefonu wilgotną ściereczką do wyświetlaczy (taką z alkoholem) jakieś 3-4 tygodnie po zakupie.
Wygląda to tak, że przy wycieraniu, na tych smugach gromadzi się wilgoć na 1-2 sekundy a potem znika. Przy użytkowaniu codziennym w tym miejscu szybciej gromadzi się kurz i inne zabrudzenia.
Ekran jako taki funkcjonuje bez zarzutu. Nie zauważyłem żadnych nieprawidłowości.
Będę wdzięczny za jakieś wskazówki : )
Pozdrawiam
Marcin
04-07-2023 10:56 PM