Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Jak bezpiecznie czyścić telefon Galaxy?

(Temat utworzony: 14-03-2023 08:47 PM)
679 Wyświetlenia
EwaK
Hotshot
Opcje

Cześć :smiling-face:

Mam nadzieję, że trzymacie się zdrowo w trym trudnym czasie.  Przychodzę do Was z krótkim poradnikiem, jak czyścić swój smartfon, a często jak tego właśnie nie robić.1.PNG

Jak czyścić urządzenie?

Zaczynamy od wyłączenia urządzenia, zdjęcia z niego etui i odpięcia ładowarki czy słuchawek, jeżeli mamy przewodowe. Dobra do przecierania jest czysta ściereczka do okularów. Nie pozostawi nam żadnych  zbędnych paprochów :face-with-tears-of-joy:

Jeżeli chcemy mieć pewność, że mamy zdezynfekowany telefon, można użyć w tym celu niewielkiej ilości środka dezynfekującego do elektroniki (musi być przystosowany!) w niewielkich ilościach naniesionych na miękką szmatkę. Nie wolno pocierać urządzenia ani nakładać płynów bezpośrednio na urządzenie. Może to spowodować niekontrolowane zalanie. W ten sposób wyczyścimy w telefonie powierzchnię ekrany, ale też plecki, jeżeli mamy szklane, ceramiczne lub metalowe.

Czego NIE robić?

Skoro już wiemy jak czyścić, to może sprawdźmy, czego nie robić. Ważne jest, żeby zwracać uwagę na ostre środki chemiczne czy materiały mogące spowodować ścieranie powłoki oleofobowej. Najbezpieczniej więc jest nie używać żadnych niepewnych środków :winking-face: Nie polewajmy urządzenia bezpośrednio, nie zalecamy również mycie pod bieżącą wodą, co by mogło spowodować przedostanie się cieczy do środka urządzenia. 

2.PNG

Telefon jest najczęściej używanym przez nas urządzeniem. Nasz SuperUser @mirudo24  opisał aktualnie działającą akcję, która pozwala na najlepsze odkażanie telefonów, bez ryzyka uszkodzenia. Możecie podejść do punktu serwisowego Samsung i przy pomocy światła UV-C dokładnie odkazić urządzenie, nie tylko firmy Samsung :winking-face: Więcej info znajdziecie w tym artykule LINK .

Taka dezynfekcja jest w pełni bezpieczna dla naszego telefonu, słuchawek Galaxy Buds lub zegarka. 

3.PNG

Działanie światła UV-C na urządzenia zostało dokładnie przetestowane i nie wpływa na działanie. Nie gwarantujemy jednak, że tego typu urządzenia w zaciszu domowym, nie będą miały negatywnego wpływu. 

Macie swoje sprawdzone sposoby?

Czyszczenie innych urządzeń:

Jak bezpiecznie czyścić telewizory i monitory Samsung 

Jak bezpiecznie czyścić urządzenia AGD Samsung - PORADNIK 

20 Odpowiedzi
Matinek
Troubleshooter
Opcje
Witam, nie znalazłem jakoś nic tutaj na ten temat jak i nie wiedziałem pod co podciągnąć go. Wiec założyłem nowy a nurtuje mnie ostatnio myśl jak czyścicie swoje telefony ?. Te otwory czy to w głośniku czy mikrofonie cosctak miałem że igła się nie da nawet tam włożyć. A ***** się zbiera kurz wszędzie wejdzie i potem zatyka wszystko. Jak się pozbywania tego ? Czy może nic nie robicie, ja jedynie co mi wychodzi to bardzo delikatnie kartą papieru jedynie fo się zmiesci i wychodzactakie meszki. Ale patrząc np. W mikrofon to na malutka dxiurka niedługo się całkiem zapcha i każdy będzie mnie gorzej zapewne słyszał. Chyba nie muszę kąpać całego telefonu żeby wymyć to wszystko.
ukash
Pathfinder
Opcje
Ja raczej nic nie robię, ale na upartego to najlepsze powinno być sprężone powietrze w spraju oczywiście z czuciem oraz przy wyłączonym telefonie, a po uzyciu odczekać aż wszystko odparuje 1/2 min, bo może się skroplić i dopiero włączyć.
STARYSZCZUR
Explorer
Opcje
Są takie ściereczki do okularów, tym czasem przetrę, ot i tyle
3D3X
Journeyman
Opcje
Port od usb czyszczę pęseta lub jakimikolwiek narzędziami esd, a otwory od mikrofonu, glosnikow itd polecam alkohol w sprayu, sprężone powietrze i stara szczoteczka do zębów
0 Like
analyzer65
Troubleshooter
Opcje
Sprężone powietrze albo odkurzacz.
0 Like
OleksiiA
Moderator
Moderator
Opcje

@_Technik_, masz jakieś rady co do czyszczenia smartfona w warunkach domowych?

Witaj na Forum Samsung!
Pamiętaj o zapoznaniu się z Zasadami Społeczności Samsung oraz Regulaminem.
Doceniaj i bądź doceniany. Doceniaj innych, klikając przycisk Like lub Zaakceptuj jako rozwiązanie.

Rozwiązanie
_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
Witam. Podziele się z Państwem na forum jak się czyści telefony i jak można to bezpiecznie zrobić w domowych warunkach. Proszę pamiętać że nie wszystkie telefony czysci się tak samo i wyszyko robimy na wyłączonym telefonie. Więc tak.

Głośnik - Zaczyny od przeczyszczenia do szczoteczką z miękkim włosiem, przyda nam się też powietrze, ale z tym już ostrożnie żeby nie uszkodzić membrany głośnika. Po wszystkim możemy przetrzeć lekko wilgotną szmatką.

Mikrofon - Wtym przypadku, też najlepiej sprawdza się szczoteczka.

Złącze USB - I tu już mamy różne rodzaje, dlatego najlepiej stosować twardą wykałaczkę, cieniutką pensete coś co jest cienkie a nie ostre.

Ekran - W tym przypadku najlepszym sposobem jest sciereczka z mikrofiby i alkohol izoproylowy. Proszę tez nigdy nie czyścić ekranu jakimis płynami ktore mogą zniszczyć warstwę ochronną.

Mam nadzieje ze moja porada się komuś przyda? Pozdrawiam.
MarcinK_
Pioneer
Opcje

Witam!

Chciałbym zapytać, czy u kogoś z Was pojawiły się może smugi na wyświetlaczu widoczne przy wygaszonym ekranie? Mam dwie takie po lewej stronie telefonu (ok. 5 mm)
Zauważyłem je przy pierwszym czyszczeniu telefonu wilgotną ściereczką do wyświetlaczy (taką z alkoholem) jakieś 3-4 tygodnie po zakupie.
Wygląda to tak, że przy wycieraniu, na tych smugach gromadzi się wilgoć na 1-2 sekundy a potem znika. Przy użytkowaniu codziennym w tym miejscu szybciej gromadzi się kurz i inne zabrudzenia.
Ekran jako taki funkcjonuje bez zarzutu. Nie zauważyłem żadnych nieprawidłowości.

Będę wdzięczny za jakieś wskazówki : )

Pozdrawiam
Marcin

W99
Samsung Members Star ★★
Opcje
Witam, czy istnieje możliwość wstawienia zdjęcia tych "smug"?