Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 
Przejdź do rozwiązania ROZWIĄZANE

Jak bezpiecznie czyścić telefon Galaxy?

(Temat utworzony: 26-03-2020 04:11 PM)
1719 Wyświetlenia
EwaK
Hotshot
Opcje

Cześć :smiling-face:

Mam nadzieję, że trzymacie się zdrowo w trym trudnym czasie.  Przychodzę do Was z krótkim poradnikiem, jak czyścić swój smartfon, a często jak tego właśnie nie robić.1.PNG

Jak czyścić urządzenie?

Zaczynamy od wyłączenia urządzenia, zdjęcia z niego etui i odpięcia ładowarki czy słuchawek, jeżeli mamy przewodowe. Dobra do przecierania jest czysta ściereczka do okularów. Nie pozostawi nam żadnych  zbędnych paprochów :face-with-tears-of-joy:

Jeżeli chcemy mieć pewność, że mamy zdezynfekowany telefon, można użyć w tym celu niewielkiej ilości środka dezynfekującego do elektroniki (musi być przystosowany!) w niewielkich ilościach naniesionych na miękką szmatkę. Nie wolno pocierać urządzenia ani nakładać płynów bezpośrednio na urządzenie. Może to spowodować niekontrolowane zalanie. W ten sposób wyczyścimy w telefonie powierzchnię ekrany, ale też plecki, jeżeli mamy szklane, ceramiczne lub metalowe.

Czego NIE robić?

Skoro już wiemy jak czyścić, to może sprawdźmy, czego nie robić. Ważne jest, żeby zwracać uwagę na ostre środki chemiczne czy materiały mogące spowodować ścieranie powłoki oleofobowej. Najbezpieczniej więc jest nie używać żadnych niepewnych środków :winking-face: Nie polewajmy urządzenia bezpośrednio, nie zalecamy również mycie pod bieżącą wodą, co by mogło spowodować przedostanie się cieczy do środka urządzenia. 

2.PNG

Telefon jest najczęściej używanym przez nas urządzeniem. Nasz SuperUser @mirudo24  opisał aktualnie działającą akcję, która pozwala na najlepsze odkażanie telefonów, bez ryzyka uszkodzenia. Możecie podejść do punktu serwisowego Samsung i przy pomocy światła UV-C dokładnie odkazić urządzenie, nie tylko firmy Samsung :winking-face: Więcej info znajdziecie w tym artykule LINK .

Taka dezynfekcja jest w pełni bezpieczna dla naszego telefonu, słuchawek Galaxy Buds lub zegarka. 

3.PNG

Działanie światła UV-C na urządzenia zostało dokładnie przetestowane i nie wpływa na działanie. Nie gwarantujemy jednak, że tego typu urządzenia w zaciszu domowym, nie będą miały negatywnego wpływu. 

Macie swoje sprawdzone sposoby?

Czyszczenie innych urządzeń:

Jak bezpiecznie czyścić telewizory i monitory Samsung 

Jak bezpiecznie czyścić urządzenia AGD Samsung - PORADNIK 

Przejdź do rozwiązania
_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
Witam. Jeśli chciałby Pan czyścić ekran to proponuję izopropanol i sciereczke z mikrofibry którą używamy częściej na sucho. Częste używanie tych wilgotnych sciereczek powoduje ścieranie się powłoki ochronnej dotyku.
MarcinK_
Pioneer
Opcje
Proszę. Nie jest to zabrudzenie na powierzchni lecz coś pod spodem:(20230705_090454_1000004427_1688540878.jpg
0 Like
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@MarcinK_, jeżeli jest to zabrudzenie po wewnętrznej stronie wyświetlacza to nic więcej nie wymyślimy na forum. Konieczna będzie wizyta w punkcie serwisowym.

Autoryzowane Centra Serwisowe
https://www.samsung.com/pl/support/service-center/

MarcinK_
Pioneer
Opcje
Dzięki
0 Like
_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
Proszę bardzo. Pozdrawiam.
0 Like
Mati852
Pioneer
Opcje
Witam mam pytanie jak prawidłowo wyczyścić port ładowania, głośniki i inne małe szczeliny w telefonie wiem że odpowiedzi na te pytania mogą być oczywiste ale pytam się dla pewności ponieważ nie chcę niczego zepsuć jak mam to zrobić używając jakiegoś wacika albo patyczka zwilżonego izopropanolem ?

Tak przy okazji to mam jeszcze pytanie odnośnie monitora aktualnie posiadam monitor Samsung oddysy g8 neo z tego co wiem ma on matryce matową jak to wyczyścić czytałem że trzeba bardzo uważać jest jakiś płyn specjalny do tego?
0 Like
_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
Witam. Domowy sposób to izopropanolem szczoteczka do zębów jakaś cienka wykałaczką. Co do monitora są specjalne płyny do ekranów i oczywiście najlepsza będzie szmatką z mikrofibry.
Mati852
Pioneer
Opcje
A gdzie takie płyny można kupić bo chodzi tutaj o poprostu płyń do czyszczenia monitora ?
0 Like
_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
Kupi Pan w każdym sklepie jak media expert i tym podobne, czy też z jakąś elektroniką. Najgorsze do monitora są te szmatki nawilżane, tego proszę nie stosować.
Mati852
Pioneer
Opcje
Dobrze dziękuje za pomoc
0 Like