09-03-2018 11:26 AM — edytowano 09-03-2018 11:34 AM
Pozwolicie, że powtórzę fragment tytułu "Fotografia Mobilna..." i w tym miejscu dodam, "temat rzeka". O fotografii mobilnej można pisać elaboraty, a nawet wydawać książki. Ale nie ma to jak doświadczyć tego osobiście.
Jestem fotografem amatorem. Mam ciężki plecak ze sprzętem "lustrzanym:, ale od kilku lat do tego zestawu dołożyłem telefon. Obecne smartfony naprawdę pozwalają na świetna zabawę z fotografią. A jeżeli zaczniemy używać do tego Galaxy S9+ to nasza zabawa zamienia się w bajkę.
Co do samych ustawień aparatu nie będę się na tę chwilę rozpisywał. Te są podobne jak w poprzednich modelach, ale... no właśnie, "małe" ale... drugi obiektyw, który robi super robotę.
Poniżej grafika przedstawiająca informację i przyciski jakie zobaczymy po uruchomieniu aparatu.
Tworząc taki temat chcę przejść do konkretów, a więc naszych zdjęć robionych nowym telefonem.
Dlaczego chciałem go mieć? A właśnie dla możliwości jakie daje nam drugi obiektyw a dokładniej robienie fotki dwoma obiektywami jednocześnie w trybie LIVE FOCUS.
To właśnie dzięki temu trybowi mamy możliwość wykonania 3 różnych zdjęć dla tego samego ujęcia. Oczywiście możliwości jest więcej, ale te trzy podstawowe najlepiej pokazują różnice.
Poniżej moje fotki w tym trybie.
Szeroki kąt
2x zoom optyczny
2x zoom optyczny i rozmyte tło
Prawda, że efekty są niesamowite.
A jak z nich skorzystać?
1. Na liście trybów fotografowania wybierz LIVE FOCUS.
2. Przeciągnij pasek dostosowania rozmycia tła w lewo lub w prawo i dostosuj poziom rozmycia.
3. Kliknij przycisk aparatu, aby zrobić zdjęcie.
Edycja tła zdjęć z ustawianiem ostrości na żywo
Jak zapewne wiecie w aparacie możliwa jest także ręczna edycja poziomu rozmycia tła zdjęć robionych za pomocą funkcji Live focus. Kiedy w rozmytych punktach pojawi się światło w tle, można zmienić kształt rozmycia tła. Wybierz kształt, taki jak serce, gwiazda lub kwiat, żeby przyozdobić zdjęcie i sprawić, żeby wyglądało inaczej.
Dopasowanie poziomu rozmycia tła
Zmiana kształtu rozmycia w tle
Ręczna edycja zrobionego już zdjęcia
1. Wybierz zdjęcie zrobione przy użyciu funkcji LIVE FOCUS i kliknij na DOSTOSUJ ROZMYCIE TŁA.
2. Jeśli chcesz zmienić poziom rozmycia tła, przeciągnij pasek jego regulacji w lewo lub w prawo.
Żeby zmienić kształt rozmycia tła, przeciągnij listę efektów w lewo lub prawo i wybierz żądany efekt. Lista efektów pojawi się wyłącznie wtedy, gdy zdjęcie ma kształt rozmycia w tle.
3. Kliknij przycisk zatwierdzania, aby zapisać zdjęcie.
Zdjęcia z szerokim kątem i 2x zoom (przybliżenie) za pomocą funkcji Podwójne przechwycenie
W jednym ujęciu można zrobić zarówno zdjęcie z przybliżeniem (2x zoom) oraz szerokokątne, czyli fotografowany obiekt w szerszym widoku. To o czym pisałem na początku. Na ekranie podglądu można wyświetlić elementy tła, które były dotąd ukryte, czyli szeroki kąt.
Na liście trybów fotografowania klikamy na LIVE FOCUS. Upewniamy się, że funkcja Podwójne przechwycenie
jest włączona (dwa prostokąciki), a następnie robimy zdjęcie. Wybieramy zrobione zdjęcie, wybieramy zdjęcie z przybliżeniem lub szerokokątne.
Każde z tych zdjęć można zapisać jako oddzielną fotografię.
Na początek chyba wystarczy. Teraz czas na Was. Pochwalcie się swoimi fotkami.
A ja w następnych postach będę starał się opisać i pokazać pozostałe tryby i funkcje aparatu.
17-06-2019 08:22 PM
17-06-2019 08:23 PM
@PrzemekM, jak nie zapomnę to dzisiaj spróbuję zrobić zdjęcie w trybie nocnym i zobaczymy jaki będzie efekt.
17-06-2019 08:25 PM
@mirudo24 Jak będzie go dobrze dzisiaj widać
Ja też poszukam i wrzucę, kiedyś zrobiłem zdjęcie księżycowi jeszcze za pomocą Note 8.
17-06-2019 09:22 PM — edytowano 17-06-2019 09:23 PM
W Kraku chmury więc na razie nici z księżyca...
17-06-2019 09:33 PM
@Alicja70 Dokładnie w Krakowie chmury
17-06-2019 09:37 PM
To zdjęcie jeszcze z czasów jak miałej Nota 8
17-06-2019 09:55 PM
17-06-2019 09:58 PM
@Beata881 Na pewno nie robiłem tego z automatu. Tylko dobierałem różne parametry w trybie profesjonalnym.
17-06-2019 10:58 PM
18-06-2019 10:31 AM