Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dlaczego smartfon nie jest wykrywany przez komputer?

(Temat utworzony: 21-12-2018 01:08 PM)
256919 Wyświetlenia
RadekK
Hotshot
Opcje

Cześć!

W tym poradniku przedstawię kilka wskazówek, jak rozwiązać komplikację wynikającą z niewykrywania telefonu przez komputer po podłączeniu kablem USB.

Z doświadczenia wiem, że 80% przypadków jest związanych z uszkodzonym przewodem USB. W oplocie znajdują się 4 żyły: dwie z nich odpowiada za transmisję danych, jedna ładowanie i ostatnia GND (masa). Mimo poprawnego ładowania telefonu żyła odpowiedzialna za przesyłanie danych może być załamana. W tym miejscu wspomnę, że warto również sprawdzić inny port USB, a w przypadku komputerów PC zalecam podłączyć telefon z tyłu obudowy.

Telefon po podłączeniu do komputera czasem automatyczni ustawi tryb „ładowania”. Zweryfikujmy to wysuwając górną belkę. Z „Naładuj ten telefon” przełączamy na „Prześlij pliki”.

Połączenie w trybie przesyłania plikówPołączenie w trybie przesyłania plików

Może zdarzyć się, że po podłączeniu kabla w górnej belce nie będzie możliwości przełączenia z ładowania na transfer plików . Do powyższych opcji mamy dostęp również poprzez kod serwisowy: *#0808#. Na podłączonym do komputera telefonie wybieramy opcję „MTP + ADB”. Oznacza to, że ustawiamy telefon w połączenie za pomocą sterownika „Media Transfer Protocol" (przesyłanie plików multimedialnych) i "Android Debug Bridge” (interfejs służący do komunikacji i zarządzania urządzeniem z Androidem).

222.jpg

Aby telefon został wykryty potrzebujemy odpowiednich sterowników. W większości przypadków Windows sam radzi sobie z wykryciem telefonu i instalacją odpowiedniego pakietu. Jeśli tak się nie dzieje, zalecam pobranie oprogramowania „Smart Switch” czyli programu, który pozwala wykonać kopię zapasową danych, a jednocześnie doinstaluje odpowiednie sterowniki.

Jeśli nie jesteśmy zainteresowani Smart Switch, zachęcam do pobrania sterowników bezpośrednio ze strony:

https://developer.samsung.com/galaxy/others/android-usb-driver-for-windows

W przypadku gdy komputer nadal nie widzi telefonu rozwiązaniem może być chwilowe włączenie Debugowania USB. Jest to tryb przeznaczony dla programistów, który pozwala zarządzać urządzeniem z poziomu konsoli.  Bardzo często system Windows rozpoznaje telefon podłączony w tym trybie.

Ścieżka włączenia trybu  Debugowania:

Kilkamy kilkukrotnie „Numer wersji” w „Informacje o oprogramowaniu” aż pojawi się komunikat „Zostałeś programistą”.

Włączenie trybu programistyWłączenie trybu programisty

W głównej karcie „Ustawienia” na dole pojawi się zakładka „Opcje programisty”, zaznaczamy w niej „Debugownie USB”.

Włączenie debugowania USBWłączenie debugowania USB

Po procedurze zgrania danych zalecam wyłączenie trybu debugowania i opcji programisty poprzez kliknięcie przesunięcie zakładki na samej górze menu:

Screenshot_20181221-093328_Settings.jpg

W sytuacji, gdy pomimo zastosowania powyższych wskazówek telefon w dalszym ciągu nie łączy się z komputerem wskazuje to na:

1. Sprzętową usterkę portu USB. Gniazdo w telefonie może być zanieczyszczone.
  2. Błędy w oprogramowaniu Android. Zachęcam do wykonania kopii zapasowej i przywrócenia ustawień fabrycznych.
  3. Nieprawidłowe działanie systemu Windows. Warto zweryfikować połączenie z innym komputerem/laptopem.

Zachęcam do dyskusji. Może może macie inne pomysły, w jaki sposób przywrócić połączenie z komputerem?

Czy ktoś z was borykał się z opisanym w tym temacie problemem? Jak poradziliście sobie z tą usterką?

92 Odpowiedzi
PatrykF
Expert
Opcje

@Members_ncmQati Nie powinieneś mieć żadnego problemu z łączeniem się z komputerami na nieoryginalnym przewodzie. W zasadzie łączenie przez standardowe USB (czyli USB-A) powinno być nawet łatwiejsze, ponieważ większość portów USB-C na komputerach służy wyłącznie do ładowania. Jedyne co przychodzi mi do głowy, dlaczego przewód, z którego teraz korzystasz nie łączy urządzeń, to być może ogólny brak możliwości transferu danych przez niego. Mówiąc prościej - masz przewód "Charge only", dość często spotykany w przypadku budżetowych przewodów, szczególnie do szybkiego ładowania, bądź przewód niekompatybilny.

Sprawdź czy masz włączoną opcję "Transfer Plików" w opcjach programisty:
Ustawienia > Telefon - informacje > Informacje o oprogramowaniu > Numer wersji (nacisnąć kilkanaście razy).

Następnie trzeba przejść jeszcze raz do ustawień i w ustawieniach programisty (będą teraz w ustawieniach poniżej opcji Telefon-informacje) znaleźć opcję "Domyślna konfiguracja USB" i zmienić ją na: "Transfer plików". Sprawdź to - nawet na wszelki wypadek.

0 Like
Tomashh
Journeyman
Opcje

Cześć, Mam problem ze zrzuceniem zdjęć na laptop, po kablu USB nie wykrywa mi urządzenia. W jaki sposób można sprawnie i szybko skopiowac zdjecia?

0 Like
W99
Samsung Members Star ★★
Opcje
Witam, czy kabel USB jest oryginalny? Próbował Pan używać innego kabla?
Prom888111
Helping Hand
Opcje
Witam,wyłącz i włącz telefon,jak to nic nie da,to masz "Łącze do Windows",podobno przeznie idzie bezprzewodowo przenieść pliki.Ewentualnie pendrive.
0 Like
miroON
Big Cheese
Opcje
@Tomashh tryb programisty ~ debugowanie ~ ,,wlacz" debugowanie USB
poniżej
Domyślna konfiguracja USB ~ przesyłanie plików~ zdjęć
0 Like
Tomashh
Journeyman
Opcje
Serdecznie Wam dziękuję za podpowiedzi, udało się.
0 Like
deterek123
Apprentice
Opcje

Witam, jak w temacie przy próbie podłączenia Samsunga A52 do PC przewodem USB brak jakiejkolwiek reakcji - PC nic nie wykrywa, a w telefonie jest tylko ładowanie, próbowałem ustawień programisty z debugowaniem usb, domyślne ustawienia usb - przesyłanie plików, przesyłanie obrazów, opcja MTP zaznaczona, próbowałem też połączyć przez smart switch i kaplica - tak jakby pc zupełnie nie widział telefonu…myślałem że może przewód walnięty ale podłączyłem telefon żony P30 PRO tym samym przewodem i komp od razy wykrył telefon - co jest grane? Macie jakieś pomysły?

mcbseb
Troubleshooter
Opcje
Witam!
https://developer.samsung.com/android-usb-driver

Doinstaluj ten sterownik.
0 Like
deterek123
Apprentice
Opcje

Dodam tylko że stary Samsung Galaxy S7 działa na tym kompie - jest wykrywany normalnie więc chyba system ma sterowniki? System to win 10 profesional 64-bit. Stery też powinny być bo zainstalowałem Smart Switch na PC i pobrałem sterowniki.

0 Like