Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dlaczego smartfon nie jest wykrywany przez komputer?

(Temat utworzony: 21-12-2018 01:08 PM)
257600 Wyświetlenia
RadekK
Hotshot
Opcje

Cześć!

W tym poradniku przedstawię kilka wskazówek, jak rozwiązać komplikację wynikającą z niewykrywania telefonu przez komputer po podłączeniu kablem USB.

Z doświadczenia wiem, że 80% przypadków jest związanych z uszkodzonym przewodem USB. W oplocie znajdują się 4 żyły: dwie z nich odpowiada za transmisję danych, jedna ładowanie i ostatnia GND (masa). Mimo poprawnego ładowania telefonu żyła odpowiedzialna za przesyłanie danych może być załamana. W tym miejscu wspomnę, że warto również sprawdzić inny port USB, a w przypadku komputerów PC zalecam podłączyć telefon z tyłu obudowy.

Telefon po podłączeniu do komputera czasem automatyczni ustawi tryb „ładowania”. Zweryfikujmy to wysuwając górną belkę. Z „Naładuj ten telefon” przełączamy na „Prześlij pliki”.

Połączenie w trybie przesyłania plikówPołączenie w trybie przesyłania plików

Może zdarzyć się, że po podłączeniu kabla w górnej belce nie będzie możliwości przełączenia z ładowania na transfer plików . Do powyższych opcji mamy dostęp również poprzez kod serwisowy: *#0808#. Na podłączonym do komputera telefonie wybieramy opcję „MTP + ADB”. Oznacza to, że ustawiamy telefon w połączenie za pomocą sterownika „Media Transfer Protocol" (przesyłanie plików multimedialnych) i "Android Debug Bridge” (interfejs służący do komunikacji i zarządzania urządzeniem z Androidem).

222.jpg

Aby telefon został wykryty potrzebujemy odpowiednich sterowników. W większości przypadków Windows sam radzi sobie z wykryciem telefonu i instalacją odpowiedniego pakietu. Jeśli tak się nie dzieje, zalecam pobranie oprogramowania „Smart Switch” czyli programu, który pozwala wykonać kopię zapasową danych, a jednocześnie doinstaluje odpowiednie sterowniki.

Jeśli nie jesteśmy zainteresowani Smart Switch, zachęcam do pobrania sterowników bezpośrednio ze strony:

https://developer.samsung.com/galaxy/others/android-usb-driver-for-windows

W przypadku gdy komputer nadal nie widzi telefonu rozwiązaniem może być chwilowe włączenie Debugowania USB. Jest to tryb przeznaczony dla programistów, który pozwala zarządzać urządzeniem z poziomu konsoli.  Bardzo często system Windows rozpoznaje telefon podłączony w tym trybie.

Ścieżka włączenia trybu  Debugowania:

Kilkamy kilkukrotnie „Numer wersji” w „Informacje o oprogramowaniu” aż pojawi się komunikat „Zostałeś programistą”.

Włączenie trybu programistyWłączenie trybu programisty

W głównej karcie „Ustawienia” na dole pojawi się zakładka „Opcje programisty”, zaznaczamy w niej „Debugownie USB”.

Włączenie debugowania USBWłączenie debugowania USB

Po procedurze zgrania danych zalecam wyłączenie trybu debugowania i opcji programisty poprzez kliknięcie przesunięcie zakładki na samej górze menu:

Screenshot_20181221-093328_Settings.jpg

W sytuacji, gdy pomimo zastosowania powyższych wskazówek telefon w dalszym ciągu nie łączy się z komputerem wskazuje to na:

1. Sprzętową usterkę portu USB. Gniazdo w telefonie może być zanieczyszczone.
  2. Błędy w oprogramowaniu Android. Zachęcam do wykonania kopii zapasowej i przywrócenia ustawień fabrycznych.
  3. Nieprawidłowe działanie systemu Windows. Warto zweryfikować połączenie z innym komputerem/laptopem.

Zachęcam do dyskusji. Może może macie inne pomysły, w jaki sposób przywrócić połączenie z komputerem?

Czy ktoś z was borykał się z opisanym w tym temacie problemem? Jak poradziliście sobie z tą usterką?

92 Odpowiedzi
Golabek_01
First Poster
Opcje

Dzień dobry,

Pacjent S21 ultra 5G.

Wcześniej problem nie istniał ale po jakimś czasie zorientowałem się, że nie mogę podłączyć telefonu pod komputer w celu przesyłu danych. Wypróbowałem kilka kabli, kilka komputerów i nic nie przyniosło efektu.

Później, sprawdziłem w opcjach programisty; tryb USB i jest ustawiony na przesył danych, debugowanie jest włączone, sprawdziłem kodem *#0808# i wybrane mtp + adb. Wykonany został hard reset telefonu i ciągle to samo. 

Niestety nie jestem w stanie użyć funkcji wipe partition data ponieważ po podłączeniu pod komputer czy pod inny telefon; mój telefon tylko się ładuje i mimo wszystko po przytrzymaniu klawiszy vol up i power telefon nieskończenie długo uruchamia się ponownie.

Niestety z racji wykonywanego zawodu, nie mam obecnie dostępu do słuchawek USB chociaż wydaje mi się że i one nie przyniosły by efektu.

Telefon nigdy nie był zalany, nigdy nie spadł tak by coś było uszkodzone, ciągle jest w obudowie ze spigena.

Czy ktoś już miał podobny problem i wie gok go rozwiązać? 

0 Like
_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
Witam. Jeśli wszystkie sposoby jakie Pan wykonał nie przyniosły efektu, to wszystko wskazuje na uszkodzenie modułu ładowania.
Golabek_01
First Poster
Opcje

Czyli serwis. Ok, dziękuję za informację.

0 Like
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Golabek_01  Dzień dobry 

Niestety,  potrzebna wizyta w serwisie 

Agabiblia
Pioneer
Opcje
szukałam poradników, lecz w ksżdym pisało by podłączyć telefon z komputerem przez usb a na telefonie pojawi się okienko w którym można wybrać przesyłanie zdjęć jednak mi telefon po prostu zaczął się ładować bez żadnego okienka
0 Like
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

Czy posiadasz oryginalny kabel? Sprawdź czy podobna sytuacja będzie występować po podłączeniu do innego portu USB. Jeżeli masz możliwość to spróbuj podłączyć telefon do innego komputera.

0 Like
OleksiiA
Moderator
Moderator
Opcje

@Agabiblia, powiedz też, czy jakikolwiek komunikat związany z podłączeniem kabla USB pojawia się w belce powiadomień. Jeśli tak, to kliknij w niego i tam powinny być dostępne opcje przesyłania plików/zdjęć.

Witaj na Forum Samsung!
Pamiętaj o zapoznaniu się z Zasadami Społeczności Samsung oraz Regulaminem.
Doceniaj i bądź doceniany. Doceniaj innych, klikając przycisk Like lub Zaakceptuj jako rozwiązanie.

0 Like
Agabiblia
Pioneer
Opcje

nie było takiego powiadomienia

0 Like
OleksiiA
Moderator
Moderator
Opcje

@Agabiblia, pozostają do sprawdzenia kwestie, o których pisał @mirudo24

Witaj na Forum Samsung!
Pamiętaj o zapoznaniu się z Zasadami Społeczności Samsung oraz Regulaminem.
Doceniaj i bądź doceniany. Doceniaj innych, klikając przycisk Like lub Zaakceptuj jako rozwiązanie.

0 Like
technomart
First Poster
Opcje

Witam,

Na tapecie S23 SM-S911B/DS.

Po podłączeniu do portu ładowania brak możliwości wyboru trybu - istnieje tylko możliwość ładowania.

Kabel 100% sprawny - działa poprawnie z S10plus oraz kilkoma innymi telefonami.

Sprawdzone na kilku komputerach. Zresetowany cache, przywrócony do ustawień fabrycznych - brak zmian. 

Po długich zabawach zauważyłem że po ponownym uruchomieniu telefonu podpiętego pod port USB pojawia się okno wyboru trybu połączenia (lecz lista w stylu nie podświetlonym - bez mośliwości dokonania zmian) - w takim trybie pozostaje do momentu odłączenia z gniazda USB i podłączenia na nowo. - przy ponownym odłączeniu powrót do początku, czyli brak okna wyboru trybu.

Zaktualizowane do najnowszego softu dzisiaj.

Oczywiscie bark trybu MTP oznacza brak Android Auto

I najciekawsze - takie zachowanie na TRZECH różnych egzemplarzach S23 - z różnych źródeł. 

Jakiś pomysł?

Czy jest jakiś użytkownik S23 (nie PLUS ani ULTRA), któremu działa tryb MTP?

Aha - Debugowanie USB nie naprawia problemu.

0 Like