Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dlaczego smartfon nie jest wykrywany przez komputer?

(Temat utworzony: 21-12-2018 01:08 PM)
256976 Wyświetlenia
RadekK
Hotshot
Opcje

Cześć!

W tym poradniku przedstawię kilka wskazówek, jak rozwiązać komplikację wynikającą z niewykrywania telefonu przez komputer po podłączeniu kablem USB.

Z doświadczenia wiem, że 80% przypadków jest związanych z uszkodzonym przewodem USB. W oplocie znajdują się 4 żyły: dwie z nich odpowiada za transmisję danych, jedna ładowanie i ostatnia GND (masa). Mimo poprawnego ładowania telefonu żyła odpowiedzialna za przesyłanie danych może być załamana. W tym miejscu wspomnę, że warto również sprawdzić inny port USB, a w przypadku komputerów PC zalecam podłączyć telefon z tyłu obudowy.

Telefon po podłączeniu do komputera czasem automatyczni ustawi tryb „ładowania”. Zweryfikujmy to wysuwając górną belkę. Z „Naładuj ten telefon” przełączamy na „Prześlij pliki”.

Połączenie w trybie przesyłania plikówPołączenie w trybie przesyłania plików

Może zdarzyć się, że po podłączeniu kabla w górnej belce nie będzie możliwości przełączenia z ładowania na transfer plików . Do powyższych opcji mamy dostęp również poprzez kod serwisowy: *#0808#. Na podłączonym do komputera telefonie wybieramy opcję „MTP + ADB”. Oznacza to, że ustawiamy telefon w połączenie za pomocą sterownika „Media Transfer Protocol" (przesyłanie plików multimedialnych) i "Android Debug Bridge” (interfejs służący do komunikacji i zarządzania urządzeniem z Androidem).

222.jpg

Aby telefon został wykryty potrzebujemy odpowiednich sterowników. W większości przypadków Windows sam radzi sobie z wykryciem telefonu i instalacją odpowiedniego pakietu. Jeśli tak się nie dzieje, zalecam pobranie oprogramowania „Smart Switch” czyli programu, który pozwala wykonać kopię zapasową danych, a jednocześnie doinstaluje odpowiednie sterowniki.

Jeśli nie jesteśmy zainteresowani Smart Switch, zachęcam do pobrania sterowników bezpośrednio ze strony:

https://developer.samsung.com/galaxy/others/android-usb-driver-for-windows

W przypadku gdy komputer nadal nie widzi telefonu rozwiązaniem może być chwilowe włączenie Debugowania USB. Jest to tryb przeznaczony dla programistów, który pozwala zarządzać urządzeniem z poziomu konsoli.  Bardzo często system Windows rozpoznaje telefon podłączony w tym trybie.

Ścieżka włączenia trybu  Debugowania:

Kilkamy kilkukrotnie „Numer wersji” w „Informacje o oprogramowaniu” aż pojawi się komunikat „Zostałeś programistą”.

Włączenie trybu programistyWłączenie trybu programisty

W głównej karcie „Ustawienia” na dole pojawi się zakładka „Opcje programisty”, zaznaczamy w niej „Debugownie USB”.

Włączenie debugowania USBWłączenie debugowania USB

Po procedurze zgrania danych zalecam wyłączenie trybu debugowania i opcji programisty poprzez kliknięcie przesunięcie zakładki na samej górze menu:

Screenshot_20181221-093328_Settings.jpg

W sytuacji, gdy pomimo zastosowania powyższych wskazówek telefon w dalszym ciągu nie łączy się z komputerem wskazuje to na:

1. Sprzętową usterkę portu USB. Gniazdo w telefonie może być zanieczyszczone.
  2. Błędy w oprogramowaniu Android. Zachęcam do wykonania kopii zapasowej i przywrócenia ustawień fabrycznych.
  3. Nieprawidłowe działanie systemu Windows. Warto zweryfikować połączenie z innym komputerem/laptopem.

Zachęcam do dyskusji. Może może macie inne pomysły, w jaki sposób przywrócić połączenie z komputerem?

Czy ktoś z was borykał się z opisanym w tym temacie problemem? Jak poradziliście sobie z tą usterką?

92 Odpowiedzi
_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
Ciężko to stwierdzić czy taki objaw to wina oprogramowania czy uszkodzenia samego złącza. Od czegoś trzeba zacząć? Reset można zrobić z poziomu telefonu, wtedy będziemy mieli odpowiedź.
daReju
Pioneer
Opcje
No nic zaczne od tego. Tel jest na gwarancji więc jak to nie zadziała wyślę do serwisu.

Dziękuję wszystkim za pomoc.
0 Like
_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
Dokładnie. Pozatym w serwisie i tak zrobią oprogramowanie. Daj znać jak potoczy się sprawa?
0 Like
vitek88
Journeyman
Opcje
Cześć, mam duży przynajmniej dla mnie problem. Zauważyłem go po ostatniej aktualizacji. Otóż nie jestem w stanie połączyć telefonu z pc kablem USB i przesyłać dane. Telefon jedynie się ładuje, nie znajduję żadnej opcji zmiany trybu połączenia. Pomyślałem, że może jestem staroświecki i trudno, skusiłem się na płatne OneDrive. Niestety to nie rozwiązuje nawet na okrętkę mojego problemu. Eksport plików z telefonu spoko, ale już import większego folderu ze zdjęciami z chmury jest niedostępny. Proszę o pomoc, nie mam już siły do tego i pomysłów, a swobodne przesyłanie plików z telefonu na pc i w drugą stronę jest bardzo dla mnie ważne.
0 Like
lolo1210
Navigator
Opcje
Masz linka gdzie był temat opisywany
0 Like
vitek88
Journeyman
Opcje
Bardzo dziękuję Ci za odpowiedź. Teraz podpiąłem telefon do komputera w pracy i pojawiła się opcja połączenia na belce. Na prawdę ze dwa tygodnie temu siedziałem pół wieczora nad tym i nie mogłem sobie poradzić. Teraz działa, choć nie wiem czemu. Temat podany przez Ciebie będzie pomocny gdyby znowu coś było nie tak. Pozdrawiam serdecznie.
0 Like
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@vitek88  Cześć

Jak podłączasz telefon do komutera to jest zapytanie czy ma być włączony przesyła danych?

vitek88
Journeyman
Opcje
Nie pyta, ale dziś rzeczywiście na belce można było zobaczyć opcję połączenia USB. Poprzednim razem tego nie było zarówno na laptopie z win 11,jak i pc z win 10. W sumie teraz myślę, że może to była wina kabla? Sprawdzę dziś jeszcze raz w domu.
0 Like
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@vitek88, nieoryginalny lub uszkodzony kabel może powodować takie zachowanie. Daj znać czy to była wina kabla.