Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Antyrefleksyjność i oleofobowość

(Temat utworzony: 03-03-2023 10:30 AM)
364 Wyświetlenia
gqx
Pathfinder
Opcje
Wiram, czy istnieją już takie spreje albo szybki na ekran czyniące go antyrefleksyjnym i żeby nie pozostawały odciski palców. Pozdrawiam
0 Like
12 Odpowiedzi
analyzer65
Troubleshooter
Opcje
Spray sobie odpuść.
Co do szybek, folii to odciski i tak będą (ekran dotykowy).
Nie unikniesz tego.
Antyrefleksyjność...tu masz wybór wśród szkieł, folii albo zwykłe (połysk) albo bardziej matowe.
Te drugie są o tyle "gorsze" ponieważ nie są tak gładkie (przesuwanie palcem po ekranie itd). W przypadku matowych, słońce nie odbija się tak mocno od ekranu. Ważne podczas korzystania z telefonu w nasłonecznionych miejscach.
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

Niektórzy producenci mają w swojej ofercie szkła z powłoką oleofobową, która zmniejszy podatność na zostawianie odcisków palców. Nie ma jednak cudów. Co jakiś czas i tak trzeba będzie przeczyścić tego typu szkło.

Matinek
Troubleshooter
Opcje
Dołączę się do tematu bo też mnie zawsze denerwuje to odbijanie się w lecie wszystkiego co wokoło. Albo źle szukałem albo co bo jakoś nie trafiłem na żadne folie matowe na ekran. Czy to jest tak mało popularne azdziwne ze nikomu nie przeszkadzają te refleksy od słońca. Pytanie na ile taka ochrona antyodblaskowa działa, jaki efekt można uzyskać ? Czy będzie to tak jak w ekranie matowym laptopa Czy raczej nie mam co liczyć na taki efekt ?.
0 Like
MarcellGalaxer
Pathfinder
Opcje
Polecam folie/szkła matowe, spełniają obie funkcje - nie zbierają odcisków palców ani światła. Przesuwanie palcem pl ekranie prawie nie różni się od zwykłego szkła i nie powoduje, że telefonu uzytkuje się gorzej.
0 Like
gqx
Pathfinder
Opcje
A mi się wydawało że iphone'y mają taką warstwę przeciwko odciskom
0 Like
gqx
Pathfinder
Opcje
Dzięki za odp
0 Like
Aras1313
Helping Hand
Opcje
Warto dodać że matowa folia zabija to co najpiękniejsze w naszych wyswietlaczach czyli jaskrawosc ostrość itp także wydać 7k na tel zabrać sobie najprzyjemniejsze co może być czyli obcowanie z tak cudownym wyświetlaczem to już wolę przecierać folie co jakiś czas 😁
0 Like
gqx
Pathfinder
Opcje
To lepiej wziąć folię czy szkło dla najlepszego efektu?
0 Like
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@gqx, w telefonach z utlradźwiękowym czytnikiem linii papilarnych zdecydowanie lepiej skorzystać z folii. Szkła często blokują działanie tego typu czytników. W pozostałych telefonach z optycznym czytnikiem można skorzystać ze szkła ochronnego.