07-07-2020 11:50 PM
Witam serdecznie,
proszę Was bardzo o pomoc w rozwiązaniu problemu z jakością połączenia w czasie rozmowy telefonicznej, mianowicie osoba, do której dzwonię praktycznie mnie nie słyszy, głos jest cichy, zakłócony, przerywa. Sytuacja jest o tyle dziwna, że kiedy używam aplikacji typu skype, whatsapp, signal nie mam tego problemu, wydawałoby się, że mikrofony działają normalnie. Dzwięk się doskonale nagrywa przy filmach, tak samo wysyłając wiadomości głosowe na którymś z wymienionych komunikatorów dzwięk jest czysty (mówiąc bezpośrednio w kierunku głośnika dolnego i górnego, oba sprawdziłem).
Podczas rozmowy telefonicznej korzystając z trybu głośnomówiącego "druga strona" mówi, że mój głos jest czysty, głośny i wyraźny, jednak po przyłożeniu słuchawki do ucha zaczyna się problem.
Widziałem, ze temat często się przewijał w temacie telefonów Galaxy S, nie tylko S10, ale i wcześniejszych. Czy macie jakieś doświadczenie w podobnym przypadku? Czy na przykład ktoś z Was doświadczył identycznych objawów i twardy reset pomógł? Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
Wyczyściłem kanał mikrofonu na tyle dobrze na ile mogłem. Sprawdzałem w trybie bezpiecznym i problem dalej występuje, co nie wskazuje na inne aplikacje, również kombinacje z czyszczeniem cache z poziomu serwisowego i cała seria innych porad, które znalazłem nie zadziałała.
Pozdrawiam,
Łukasz.
08-07-2020 05:32 AM
@prusaqq Spróbuj z dialera wpisać kod *#0283#.
Wybierz pierwszą opcję - Start: RCV_1stMic i przyłóż telefon do ucha. Zacznij mówić, powinieneś słyszeć po chwili własny głos.
08-07-2020 11:46 PM
Jeżeli chodzi o *#0283# także sprawdzałem (mój głos był cichy i urywał końcówki), przerobiłem w zasadzie każdą opcję znalezioną w internecie włącznie z całkowitym resetem telefonu dzisiaj jako ostatnią rzecz, którą mogłem zrobić.
Zastanawia mnie to jaki może być powód tej usterki oraz dlaczego w internecie nigdzie nie udało mi się natrafić na rozwiązanie problemu skoro problem już pojawiał się w poprzednich generacjach Galaxy S, wliczając pozostałe wersje mojego S10e, tj. S10/S10+. Myślicie, że to jakaś wada fabryczna, hardware, software? Bardzo dziwne, że mikrofon działa w każdej innej sytuacji oprócz normalnej rozmowy telefonicznej, zacząłem też gdybać nad powiązaniem tego problemu z czujnikiem zbliżeniowym (który testując osobno wydawało się, że działał doskonale), udało mi się wychwycić moment kiedy położyłem telefon na stole i mój głos był bardzo dobrze słyszalny, po przyłożeniu zaś do ucha problem się ujawniał, no i właśnie ten objaw moim zdaniem jak najbardziej wskazuje na źródło problemu. Gdyby ten czujnik był programowo powiązany z prowadzeniem rozmowy i mikrofonem, wtedy hard reset powinien rozwiązać problem, tak się jednak nie stało. Musi być więc jakieś sprzętowe powiązanie i któryś z elementów, tj. moduł mikrofonu, czujnika lub sama płyta główna jako łącznik obu jest prawdopodobnie uszkodzony. Takie moje dewegacje, chętnie usłyszę od kogoś, kto przez to przechodził jaki finał miała Wasza historia.
Póki co oddałem dzisiaj telefon na gwarancję, mam nadzieję, że otrzymam konkretną informację z serwisu Samsunga kiedy telefon już do mnie wróci, czyli do 14 dni. Wrzucę tutaj jakąś informację dla kolejnych osób próbujących '"googlować" podobny problem.
09-07-2020 12:21 AM — edytowano 09-07-2020 10:45 PM
@prusaqq, na forum nie uda się zdiagnozować źródła problemu i ciężko będzie wskazać konkretny podzespół, który jest odpowiedzialny za takie zachowanie. Podejrzewam, że wystąpiła usterka techniczna i tylko serwis będzie w stanie znaleźć przyczynę i usunąć problem. Koniecznie daj znać jak otrzymasz telefon z serwisu.
11-07-2020 02:13 PM
Witam, tak jak obiecałem widząc, że wszystkie inne wątki urywają się bez ostatecznej odpowiedzi czy rozwiązania, poniżej finał mojej sprawy.
Telefon jest po serwisie gwarancyjnym, tutaj brawo dla Samsunga, telefon zrobiony w ~40 godzin, co wydaje mi się bardzo dobrym wynikiem. Wymieniona została płyta główna. Dla osób szukających pomocy w podobnym temacie zachęcam do zapoznania się z objawami, które opisałem powyżej oraz informuję, że wszystkie triki znalezione w internacie nie rozwiązują problemu, ponieważ nie jest on związany z oprogramowaniem, a niestety z wadliwym sprzętem. Konieczna jest wizyta w serwisie i naprawa urządzenia.
11-07-2020 02:39 PM
Super, że zdecydowałeś się na oddanie do serwisu i naprawa została wykonana w błyskawiczny tempie i problem rozwiązany.
Jak wiadomo wiele osób, mimo że prosimy ich, żeby udali się do serwisu wolą czekać na nowy soft.
13-11-2020 01:04 PM
Samsung S9 dwa razy oddawany do serwisu z podobnych problemów jak powyżej.
Za pierwszym razem stwierdzono , że był uszkodzony GPS , drugim razem została wymieniona płyta główna.
Niewiele to pomogło. Dalej natężenie głosu dobiegającego do rozmówcy zmienia się i urywa.
Przy zmianie miejsca przerywa rozmowę. Wyłączyłam LTE i VoLTE, trochę się poprawiło. Przechodząc pod stromym dachem z jednej strony na drugą telefon w 100% wyłącza się. Miejsce w którym mieszkam to Warszawa. Chyba znowu wizyta w serwisie., zawiodłam się na Samsungu.