Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Tryb pracy sieci

(Temat utworzony: 08-09-2023 04:39 PM)
1898 Wyświetlenia
Pesiu
Apprentice
Opcje
Witam
Jest w Play i jak wiadomo mają zasieg kilku sieci. Najlepsza dla mnie jest zasięg sieci Play (Orange). Czy ktoś wie jak ustawić na stałe aby urzadzenie zapamiętało w pierwszej kolejności sieć Orange? Dodam, że wyłączenie opcji Automatyczne wyszukiwanie sieci i ustawienie Play Orange nie pomaga. Po oddaleniu się telefon zmienia nadajnik na Play i wracając na miejsce gdzie bylem wcześniej nie wraca już do nadajnika Orange.
11 Odpowiedzi
Pesiu
Apprentice
Opcje
W między czasie doczytałem, że jest coś takiego jak wymuszenie pasma 5G/LTE. Sprawy bardziej dla zaawansowanych czy ktoś już z was testował?
_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
Witam. Sieć Play korzysta ze swojej sieci i dodatkowo z nadajników Orange, ale będzie to trwało tylko do końca 2025r. po tym czasie kończy się współpraca operatorów i Play będzie korzystał tylko z własnych nadajników. Proszę pamiętać że nawet jeśli wybierze Pan Orange zawsze wróci Panu do macierzystej.sieci, więc domyślnie nie ma możliwości wybrać nadajnika Orange.
Pesiu
Apprentice
Opcje
No ok niech wraca do jakiej chcę. Ja chcę aby telefon bazował na pasmach 5G/LTE. Nie ważne czy jest to nadajnik Playa, Orange lub innego operatora. Zapytam ponownie. Czy można ustawić telefon tak aby bazował tylko na 2 pasmach. W ustawieniach w Samsung jest tylko ustawienie 5G/LTE/3G/2G a nie np. 5G/LTE.
0 Like
kamil40013
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Pesiu  napisał(a):
Czy można ustawić telefon tak aby bazował tylko na 2 pasmach.

W niektórych urządzeniach, np. Z Flip5 jest taka możliwość.

Z Flip5 OrangeZ Flip5 Orange

_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
Takie opcje mają niektóre urządzenia w S21 tego niestety nie ma. Jeśli ustawi Pan 5G/LTE/3G/2G zawsze w pierwszej kolejności telefon będzie logował sie do nadajnika 5G, potem LTE a na koniec 3G i 2G wybór pasma 5G/LTE jest już zrobiony z myślą o sieci T-Mobile który wyłączyl już nadajniki 3G
PatrykPred
Big Cheese
Opcje
Są aplikacje które potrafią wymusić dane pasma, kiedyś korzystałem z Force LTE Only
0 Like
Pesiu
Apprentice
Opcje
Nie do końca jest to prawdą co Pan mówi. Podam przyklad: Jestem przy biurku (mam zasięg LTE+ Orange) odchodzę od biurka do kuchni (telefon zmienił nadajnik na Play na zasięg 3G 3 kreski) wraca z powrotem do biurka i telefon nie wraca już do poprzedniego nadajnika gdzie miałem LTE. Muszę włączyć oraz wyłączyć tryb samolotowy i wtedy jest ok. No ale ile razy można dziennie to robić. Nie na tym to polega.
0 Like
AndrzejDwo
Voyager
Opcje
orientujesz się jakie jest aktywne CSC tego urządzenia? czy może we wszystkich regionach dostępny jest tak szeroki wybór pasm?
0 Like
kamil40013
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@AndrzejDwo, Urządzenie z polskiej dystrybucji - EUX. Karta SIM z Orange. Niestety nie wiem, od czego zależy. Możliwe, że na ten moment szerszy wybór pasm jest dostępne tylko w Flip5/Fold5. Taki jest mój domysł.