03-04-2019 09:56 AM — edytowano 03-04-2019 09:57 AM
W moje ręce trafiła stacja Samsung DeX Pad, dzięki której możemy zamienić nasz telefon w przenośny komputer. Wystarczy podłączyć telefon za pomocą stacji do zewnętrznego wyświetlacza. Sprawdziłem i tryb DeX działa prawdiłowo na telefonie Galaxy S10+.
Nie korzystam z tego trybu na co dzień więc nie jestem w stanie powiedzieć czy coś się zmieniło w porównaniu z poprzednimi telefonami. Zauważyłem, że wersja aplikacji Samsung DeX posiada numer 2.7.07.16.
Uruchomiłem kilka aplikacji takich jak np. YouTube, przeglądarka Chrome oraz poczta Gmail i nie zauważyłem żadnych spowolnień. Nie podłączyłem klawiatury ani myszki więc obsługa odbywała się za pomocą telefonu, którego wyświetlacz zmienił się w płytkę dotykową. Obsługa nie sprawiła mi żadnych problemów. Poniżej załączam kilka zrzutów ekranowych.
Ekran główny Samsung DeX
Widok aplikacji Samsung DeX
Wersja aplikacji Samsung DeX
Samsung umożliwia korzystanie z trybu DeX w telefonach Galaxy S8, Galaxy S8+, Galaxy Note8, Galaxy S9, Galaxy S9+, Galaxy Note9, Galaxy S10e, Galaxy S10 oraz Galaxy S10+. Podłączenie możliwe jest za pomocą stacji DeX, stacji DeX Pad oraz bezpośrednio za pomocą kabla HDMI. Możliwość korzystania z telefonu jako płytki dotykowej możliwe jest wyłącznie w nowszej stacji DeX Pad.
DeX Station kontra DeX Pad
Jeżeli macie jakieś pytania to postaram się na nie odpowiedzieć. Korzystacie z trybu Samsung DeX? Czy zauważyliście jakieś nowości po podłączeniu telefonów Galaxy S10?
Więcej informacji o aplikacji oraz trybie DeX znajdziecie na stronie Samsung.
23-11-2021 08:11 AM
24-11-2021 12:11 PM
@DamianR, nie, są kompatybilne z poprzednimi modelami.
19-02-2022 09:13 AM — edytowano 19-02-2022 09:21 AM
Dex podłączony do monitora poprzez oryginalną stację Dex Pad EE-M5100TBEGWW rozdzielczość można ustawić wtedy na WQHD 2560X1440.
Jeżeli ten sam przewód HDMI i telefon podłączę do tego samego monitora przez przystawkę STACJA DOKUJĄCA HUB USB-C 12w1 RJ45 2x HDMI 4K M1 To rozdzielczość maksymalna jaką mozna ustawić wynosi FHD 1920X1080 a w ustawieniach DEX rozdzielczości większej nawet nie widać.
Gdy podłączę kablem Hama usb-c to DisplayPort (mam DP w monitorze) to rozdzielczość tez wynosi tyko max FHD 1920X1080.
Dlaczego nie można ustawić większej pomimo że i przystawka i wszystkie kable jak i monitor wspierają 4k?
19-02-2022 10:06 AM
19-02-2022 03:07 PM
A jakie to ma znaczenie? Sądzisz, ze bezprzewodowo wyświetlisz obraz w 4K?
Nie sądzisz, że rozdzielczości są celowo zablokowane i zarezerwowane dla oryginalnych przystawek a kluczową rolę odgrywa chłodzenie telefonu, które występuje w oryginalnej? No jaki inaczej sens jest blokować rozdzielczości hmmmm.
20-02-2022 01:33 PM
Są kompatybilne i to właśnie one powinny być stosowane. Na żadnym kablu ani na żadnej innej przystawce nie osiągniesz wysokich rozdzielczości. Tylko na oryginalnym sprzęcie z chłodzeniem możesz korzystać z 4K. Dziwne, że nie można już tak łatwo dostać oryginalnego sprzętu. Nawet w salonach Samsunga mówi się, że nie ma przystawki bo dex już wspiera podłączenie bezprzewodowe. Co z tego skoro rozdzielczość słaba i korzystać się nie da gdy robisz operacje na dużych plikach np. coś projektując to wiesza się. Piszesz na klawiaturze a dopiero po czasie pojawiają się literki. Nie mówię tu o jakiś cienkich pracach. Kupujemy coraz to lepsze telewizory, monitory. Jesteśmy zasypywani informacjami jakie to one mają doskonałe rozdzielczości najnowsze technologie itd. A dex dla którego to warto kupić telefon Samsunga wycofuje coś co sprawia że cofają się w rozwoju. Chcę wysokich rozdzielczości. Poprawcie, zwiększcie je. Nie interesuje mnie wasz sprzęt z max 1920x1080. - kpina!
23-10-2022 03:21 PM — edytowano 23-10-2022 03:22 PM
23-10-2022 05:07 PM — edytowano 23-10-2022 05:07 PM
02-11-2022 01:29 PM
02-11-2022 01:53 PM
Funkcję DeX można wykorzystywać na różne sposoby np. podłączając urządzenie do zewnętrznego wyświetlacza. Podejrzewam, że korzystasz z trybu Standalone. Oprócz tego dostępnych jest jeszcze kilka innych trybów.
Więcej informacji znajdziesz na stronie Samsung: https://developer.samsung.com/samsung-dex/how-it-works.html