Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Samsung S20 FE 5G aparat przejaskrawia kolory

(Temat utworzony: 25-05-2022 11:28 AM)
3013 Wyświetlenia
cristina_loca
Apprentice
Opcje

Witam. W kwietniu kupiłam nowy Samsung Galaxy S20 FE 5g i od początku wydaje mi się, że główny aparat koszmarnie nienaturalnie przejaskrawia kolory. Gdy tylko dostanie trochę naturalnego światła szaleje. Jakby czułość ISO była zbyt wrażliwa. Do samej jakości zdjęć nie mam zastrzeżeń, są ostre, nocne są super, w sztucznym oświetleniu także ładnie wydobywa światło. HDR wyłączony, optymalizacja scenerii także. Nie da się zrobić zdjęcia jasnego błękitnego nieba, bo zawsze jest jaskrawo niebieskie, wszystkie drzewa w tym samym seledynowym kolorze. Każde zdjęcie niezależnie od aury wygląda tak samo. Gdy pokombinuję z ustawieniami PRO dopiero można zrobić sensowne zdjęcie. W aparacie przednim nie ma tego problemu, ani na zoomie.

Wrzucam zdjęcia dla przykładu zrobione na zwykłych ustawieniach i pro (oddające rzeczywistość).

Dodaję też nagranie. Zaczyna się kamerą 3x i w trakcie przełączam na główny, widać wtedy paskudną zmianę kolorów.

Czy to jest normalne w tym modelu??

oryginałoryginałpropro

22 Odpowiedzi
W99
Samsung Members Star ★★
Opcje
Witam, nigdy nie użytkowałem tego modelu ale zdaje się, że użytkownik @mirudo24 posiada ten model. Poczekamy na jego wypowiedź.

Dla mnie personalnie wygląda ok
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@W99, zgadza się. Posiadam ten model, ale nie wykonuję nim zdjęć. To jest mój służbowy telefon. Poczekajmy lepiej na wypowiedź osób, które na co dzień fotografują i będą w stanie podzielić się swoją opinią po dłuższym czasie użytkowania 😉

W99
Samsung Members Star ★★
Opcje
Racja 😀
cristina_loca
Apprentice
Opcje

Film jeszcze nie został zaakceptowany przez moderatora, tam widać to wyraźniej.

Niestety dla mnie nie jest ok. Może na jednostkowym zdjęciu nie robi to wrażenia, ale gdy ma się galerię zdjęć w telefonie, które wyglądają wszystkie tak samo, to jest to irytujące. Jeżeli chcę zrobić zdjęcie jasno błękitnego nieba, prawie białego, to chyba nie po to żeby mi telefon zmieniał na ciemny jaskrawy? Na zdjęciu poniżej śpioszki dziecka w rzeczywistości w kolorze karmelowym, a aparat robi z nich jaskrawo żółte... zresztą nie tylko o kolor śpioszków chodzi, a o wszystko na zdjęciu, niebo, trawę. Ponownie do porównania oryginał i przy zmianie ustawień na pro (oddające bardziej rzeczywistość).

oryginałoryginałpropro

0 Like
cristina_loca
Apprentice
Opcje

Jeszcze aparat główny vs. przedni. Kolor bluzy na zdjęciu z przedniego aparatu to to, co powinno być. Na głównym jest totalnie przekłamanie koloru. Ten sam dzień, różnica kilku minut. I zdaję sobie sprawę, że oba aparaty się różnią parametrami, ale to jest jakiś kosmos. :face-with-tears-of-joy: 

głównygłównyprzedniprzedni

0 Like
OleksiiA
Moderator
Moderator
Opcje

@cristina_loca, zaakceptowane.

Witaj na Forum Samsung!
Pamiętaj o zapoznaniu się z Zasadami Społeczności Samsung oraz Regulaminem.
Doceniaj i bądź doceniany. Doceniaj innych, klikając przycisk Like lub Zaakceptuj jako rozwiązanie.

LukaszW
Expert
Opcje

@cristina_loca, z faktu, iż telefon steruje całą automatyzacją procesu, wyczyść na wszelki wypadek dane aplikacji Aparat: Ustawienia > Aplikacje > Aparat > Domyślna pamięć > Wyczyść dane.

Po czynności warto ponownie uruchomić telefon.

PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@cristina_loca  Witam

A czy optymalizator zdjęć jest włączony? On ma za zadanie ulepszać zdjęcia.

To co widać na nagraniu to nie jest normalne, wykonałbym reset telefonu a jak nic się nie zmieni to konieczny serwis.

0 Like
michal_p85
Pioneer
Opcje
To po akutualizacji do A12 zaczął tak ubarwiać zdjęcia, na A11 zdjęcia były mniej pokolorowane i lepiej wyglądały, także tu czyszczenie aplikacji nic nie da, może przy którejś akktualizacji poprawią to.
0 Like