Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Samsung Galaxy S20 FE 5G - System plików exFAT i NTFS

(Temat utworzony: 16-08-2022 01:39 PM)
2505 Wyświetlenia
Twardx
Explorer
Opcje

Witam

Czy Galaxy S20 FE 5G obsługuje system plików exFAT ??. Jeśli chodzi o NTFS to wiem, że nie bo dalej android jest ograniczony w tej kwestii. Chodzi mi o to czy jak podłączę pendrive poprzez OTG, który wcześniej został sformatowany do systemu plików exFAT będę mógł zapisywać i odczytywać treści między pendrive a pamięcią wbudowaną smartfona ??. Wiem, że mogę sobie to sprawdzić fizycznie ale zrobię to dopiero za parę dni. Chciałbym wiedzieć wcześniej. 

11 Odpowiedzi
J3drula
Voyager
Opcje
Dopiero po aktualizacji do android 13.
kamil40013
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Twardx, exFAT jest normalnie obsługiwane przez telefony Samsung. Nie ma z nim problemów. Z NTFS jest już gorzej, ponieważ do jego poprawnego odczytu na większości urządzeń, wymagana jest zewnętrzna aplikacja, np. Total Commander z odpowiednią wtyczką.

Twardx
Explorer
Opcje
Właśnie sprawdziłem i żadnego exFAT nie obsługuje podobnie jak ntfs. Na szczęście znalazłem wtyczkę od paragon exfat/ntfs która integruje się np. z x-plorer i normalnie odczytuje zawartość pendrive można zapisywać (ogólnie wszystko). Musiałem za to zapłacić 9.99 zł ale warto. Szkoda że samsung tego nie wprowadza domyślnie przy tak zaawansowanych telefonach. Dziwna polityka i to już nie pierwszy raz. Ale to temat rzeka. Dzięki za chęć pomocy temat rozwiązany
Twardx
Explorer
Opcje
W ramach uzupełnienia pendrive samsunga 128Gb sformatowany do systemu plików exFAT i podpięty przez USB otg niestety nie widzi pamięci i nie odczytuje danych z pendrive. Pomogło tylko i wyłącznie rozwiązanie opisane przeze mnie wyżej odnośnie wtyczki
kamil40013
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Twardx, W jaki sposób formatujesz pendrive ? Sprawdzałem na trzech urządzeniach (S8, Tab S5e, S22 Ultra) i na każdym z nich pendrive w formacie exFAT jest widoczny w aplikacji Moje Pliki bez dodatkowych wtyczek. Nawet formatując pendrive FAT32 z poziomu telefonu po formacie będzie on w systemie exFAT.

W kwestii systemu NTFS zmieniło się tylko tyle, że na nowszych urządzeniach można przeprowadzać odczyt w domyślnej aplikacji.

Screenshot_20220817-110121_My Files.jpg

@mirudo24, Mógłbym prosić o weryfikację powyższego na S20 FE ? Możliwe, że ten model ma jakieś ograniczeina.

Twardx
Explorer
Opcje
O jaką weryfikację dokładnie chodzi?. Jest to samsung galaxy s20 fe 5g 8gb/256gb oryginalny kupiony w sklepie z elektroniką. Żadnych numerów Imei nie mam zamiaru podawać itp. Formatuje z poziomu Windows do formatu exfat. Podłączam przez przejściówkę OTG pendriva i wyskakuje błąd że nie można odczytać tylko uruchomić ponownie. Nie widać zawartości pendriva na żadnym menedżerze plików. A uruchamiać ponownie nie mam zamiaru bo po włożeniu pendriva powinno normalnie to wszystko działać
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@kamil40013, bardzo chętnie tylko nie mam pendrive USB-C, którego mógłbym podłączyć do telefonu.

qduaty
Journeyman
Opcje
U mnie S20FE też formatuje (przynajmniej SSD) na exFAT.
kamil40013
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@mirudo24, Ja korzystam ze zwykłego pendrive i przejściówki USB-C --> USB-A.