Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Samoczynna zmiana aplikacji domyślnych

(Temat utworzony: 14-04-2020 08:14 PM)
1768 Wyświetlenia
MaciekSuti84
Voyager
Opcje

Witam, nowy temat bo nie widzę by ktoś pisał wcześniej. Zauważyłem coś dziwnego na moim S20, a mianowicie telefon (a raczej OneUI) notorycznie zmienia mi aplikację domyślną przeglądarki na Samsungową. Reszty apek nie zmienia, ale głowy nie dam uciąć bo te mam akurat Samsungowe.

0 Like
9 Odpowiedzi
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@MaciekSuti84  Dobry wieczór. A zktórej przeglądarki chcesz korzystać?

0 Like
MaciekSuti84
Voyager
Opcje

@PrzemekM ustawiony mam Chrome, a system co chwilę zmienia na Samsung internet. Nawet przed chwilą zakładając ten temat zmieniłem na Chrome, a teraz otwierając link z maila, żeby odpowiedzieć na Twój wpis strona otworzyła się w Samsung Internecie. Czasem nie ustawianie wytrzyma kilka dni lub dłużej, a czasem kilkanaście minut nawet...

0 Like
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@MaciekSuti84  Zmieniałeś ją w Ustawieniach > "Aplikacje Domyslne" ?

0 Like
MaciekSuti84
Voyager
Opcje

Zgadza się, ustawienia>aplikacje>aplikacje domyślne. 

Znów mi się otworzyło w przeglądarce Samsungowej i co dziwne to w ustawieniach aplikacji domyślnych nie było chroma. Dopiero jak go uruchomiłem i wszedłem jeszcze raz to się pojawił.

Screenshot_20200414-205604_Permission controller.jpg

0 Like
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@MaciekSuti84  Zapoznaj sięz tematem pod poniższym linkiem, jest tam opisane co należy zrobić w przypadku nieprawidłowo działajacych aplikacji:

https://eu.community.samsung.com/t5/Aplikacje-mobilne-i-us%C5%82ugi/Rozwi%C4%85zywanie-najcz%C4%99st...

0 Like
MaciekSuti84
Voyager
Opcje

Dzięki @PrzemekM ale to nie problem Chrome a raczej OneUI, więc to nie pomoże. Profilaktycznie zrobiłem wipe cache partition, ale wątpię by to pomogło. Znikający z listy aplikacji Chrome podsunął mi pewien pomysł. Sprawdzę mój trop i dam znać czy pomogło.

0 Like
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@MaciekSuti84  Rozumiem, czekam na odpowiedź. Ale raczej to nie wina One UI ponieważ wtedy nie tylko Ty miałbyś ten problem.

0 Like
MaciekSuti84
Voyager
Opcje

@PrzemekM to system ustawia aplikacje domyślne, a nie sama aplikacja jak w Windowsie;) Ale masz trochę racji i wina częściowo może być po stronie aplikacji też, częściowo po stronie systemu.... Czyli może leżeć po środku a dokładniej.... Po mojej stronie;)))) 

Wydaje mi się, że winne może być głębokie usypianie aplikacji. Właśnie wyrzuciłem z listy Chrome, więc zobaczymy czy problem zmiany aplikacji domyślnej wróci.

0 Like
MaciekSuti84
Voyager
Opcje
Minął już ponad tydzień i nie zauważyłem problemów. Wygląda na to, że winnym było dodanie Chroma do listy aplikacji do głębokiego uśpienia. Jak była tak mocno uśpiona to system jej nie tak jakby nie widział i z automatu jako aplikację domyślną wrzucał appkę samsungową. Innymi słowy ja przedobrzyłem i w te kłopoty sam się wpakowałem. Często z Chroma korzystam, więc niezbyt często był mocno uśpiony a jeszcze rzadziej otwieram linki stron www z innych aplikacji, więc problem wydawał się występować losowo. Na szczęście już jest dobrze, a jak się trafi ktoś z podobnym problemem, to będzie już wiedział gdzie szukać;)