Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

s21 z exynos... znowu wtopa

(Temat utworzony: 27-01-2021 07:31 PM)
1729 Wyświetlenia
lukaszzyla
Pioneer
Opcje
Długo czekałem na wiarygodne dane i doczekałem się... Exynos znów wypada gorzej w najnowszych flagowcach. CPU throttling do poziomu 69% max wydajności (Snapdragon 80%). Wyniki GPU całkiem nieporównywalne z GPU Qualcomm (exynos duuuuuzo gorzej). Przy takich wynikach CPU throttling bateria nie ma szans że snapdragonem a jak zwykle nie będzie dla nas wyboru. Rozważam Xiaomi mi 11 z sd888 bo pewnie Samsung znowu wytnie esimy z wersji Snapdragon żeby nie było sensu ściągnąć telefonu z zagranicy... Dlaczego Samsung uważa Europę za terytorium, w którym można sprzedawać gorsze produkty za wyższa cenę? 
32 Odpowiedzi
PIOTR00
Journeyman
Opcje
czy możesz nakreślić jakie to ma właściwie znaczenie?
czy gdzieś poza programem do testów da się zauważyć niedoskonałości procesora?

mam s21, wcześniej s20 i poprzednie modele. nigdy nie zauważyłem że brakuje mi procesora a mój telefon to codzienne narzędzie pracy.
lukaszzyla
Pioneer
Opcje
pewnie, że mogę. nie tylko zresztą ja, a przed chwilą pojawił się post świeżo upieczonego użytkownika s21 ultra. telefon grzeje się mi bardzo i po półgodzinie oglądania filmu informuje o przegrzaniu i wyłącza się. wytwarzanie ciepła to zużywanie energii i ma to bezpośredni wpływ na baterie. te parametry są dla mnie kluczowe, a nie szybkość CPU, choć to też jest ważne bo ma wpływ na czas otwierania dokumentów, aplikacji, edycji video (zwłaszcza w 4k i 8k - a skoro telefon wyposażony jest w taką technologie, fajnie gdyby był ja w stanie obsłużyć). w zasadzie to głównie chodzi mi o podejście do europejskiego rynku - dostajemy gorszy produkt - dlaczego dodatkowo płacić mamy za niego wyższa cenę?
0 Like
Davvid85
Voyager
Opcje
zamów se z chin snapdragona faktycznie sekunda w tą czy we fta robi różnicę.
0 Like
lukaszzyla
Pioneer
Opcje
chciałem ale na sd w s20 zablokowali esim. skończy się pewnie tak, że kupie s21 ultra z exynosem, co nie zmienia faktu, że wkurzam się będąc zmuszonym zapłacić 6.5k za gorsza wersję. już w s9 mam problemy w lecie, kiedy polezy na słońcu to muli i wyłącza mi sam wszystko - podobno w s20 było pod tym względem znacznie gorzej a okazuje się, że i w s21 jest nielepiej. kiedyś wybierałem androida za otwarty system i rozsądną cenę urządzeń - dlaczego teraz Samsung żąda za swój smartfon tyle co Apple, mając gorszy procesor i zarządzanie energią a także battery life a dodatkowo instalując tonę bloatwareu? pod względem procesora nawet Snapdragon nie może się równać z a14... niestety Apple to też nie opcja dla mnie. chyba najbardziej frustrujący jest brak rozsądnej alternatywy
0 Like
lukaszzyla
Pioneer
Opcje

Tutaj kilkadziesiąt opinii od szczęśliwych użytkowników s21 ultra z exynosem i sprawy przegrzewania się.

Po kilku minutach włączonego aparatu telefon nagrzewa się tak, że jest nieprzyjemnie trzymać go w dłoni i wyłącza większość funkcji (wchodzi w coś na kształt trybu awaryjnego).

https://www.reddit.com/r/samsung/comments/l3y8ez/s21_ultra_5g_exynos_overheating_really_quickly/

Tutaj koreanskie wideo porównujące termperatury pracy S20 Ultra i S21 Ultra.

Nowe s21 Ultra nagrzewa się nawet o 6 stopni C bardziej niż poprzedni S20, który też miał ten problem.

Temperatura blisko 39 st. C jest już naprawdę wysoka, a wyobraź sobie, że jesteś na zewnątrz w lecie i telefon leży na stoliku na który świeci słońce. 

https://www.reddit.com/r/samsung/comments/l5lv7v/korean_video_but_the_exynos_2100_s21_ultra_has/

Tutaj krótkie omówienie koreańskich badań:

https://www.somagnews.com/exynos-vs-snapdragon-galaxy-s21-ultra-lost-to-s20-ultra/

0 Like
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

Modele Galaxy S21 otrzymały już dwie aktualizacje oprogramowania. Druga pojawiła się dzisiaj więc możliwe, że część niedociągnięć została poprawiona. Zarówno w pierwszej jak i w drugiej aktualizacji zostały wprowadzone poprawki między innymi w obrębie aparatu. Warto byłoby poczytać na temat testów na najnowszej wersji oprogramowania. Jak na razie nie zauważyłem problemów z przegrzewaniem. Zresztą poprzednio korzystałem z modelu Note20 Ultra i również nigdy nie pojawił się komunikat o przegrzaniu.

lukaszzyla
Pioneer
Opcje

Bardzo na to liczę, chociaż mój postulat dla Samsunga pozostanie niezmienny: Zacznijcie sprzedawać jedną wersję telefonu z lepszym procesorem i dopracujcie ją przed premierą!

Lubię telefony Samsung, nie widzę aktualnie na rynku alternatywnego produktu, który chciałbym kupić ale do szału doprowadza mnie wypuszczanie na rynek niedokończonych, wadliwie działających produktów i dorabianie do tego ideologii. A skazywanie części świata na swój niedopracowany procesor w wyższej cenie w imię lepszej pozycji negocjacyjnej w stosunku do Qualcomm też nie jest działaniem proklienckim. O innych grzeszkach takich jak rezygnacja z obsługi kart SD czy ładowarki w pudełku pod pretekstem bycia eko nie będę się rozwodził... Jestem zawiedziony po raz kolejny. A najbardziej tym, jak światowi potentaci traktują nas - klientów.

0 Like
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

Exynos 2100 zrobił ogromny krok do przodu względem poprzednika w postaci procesora Exynos 990. Kolejne wersje procesorów Exynos mają posiadać procesor graficzny (GPU) od firmy AMD a wtedy może się okazać, że to Snapdragon będzie musiał nadrabiać straty.

lukaszzyla
Pioneer
Opcje
bardzo czekam na tą współpracę Samsunga z AMD w GPU. Aktualnie niestety jest tak że zarówno pod względem CPU i GPU Samsung jest w tyle
0 Like