Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

S21 FE - Szybkie ładowanie

(Temat utworzony: 13-05-2022 02:22 PM)
3824 Wyświetlenia
WiesiekS1
Journeyman
Opcje

Cześć!

Kupiłem do mojego S21 FE ładowarkę GreenCell PowerGaN. Obsługuje ona PD 3.0 z protokołem PPS na portach USB-C i OC 3.0 na porcie USB-A.

Wcześniej używałem starej ładowarki Huawei z QC ale nie wiem w jakiej wersji. Ładowała od 30% jakieś 1,5 godziny. Zachciało mi się uniwersalnej ładowarki.

Efekt jest taki, że przez USB-C nie ładuje wcale. Sprawdziłem oryginalny kabel i jest OK. Wymienili mi ładowarkę wcześniej ją sprawdzając. Dotarła dziś. No i nadal telefon pokazuje non stop 41%  i 54 min do pełnego naładowania.

Sprawdziłem ustawienia w telefonie. Mam włączone opcje: Bateria adaptacyjna, Pokaż informacje o ładowaniu, Szybkie ładowanie. Nie mam opcji Superszybkie ładowanie a chyba powinna być?

Macie jakiś pomysł poza tym, że telefon jest uszkodzony?

Dziękuję z góry!

Pozdrawiam!

19 Odpowiedzi
Peter1908
Apprentice
Opcje
Tak na nie orginalnym kablu jeszcze gorzej bo nie łapie i wywala ładowanie, zmienia z szybkiego na ładowanie przy użyciu kabla, stoi w miejscu, zmienia tryby ładowania, nie wiem czy to nie port mam uszkodzony czasami, zbieg okoliczności z updatem?
0 Like
_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
Sprawdź jeszcze sobie na wyłączonym telefonie?
0 Like
RaffaelKy
Apprentice
Opcje
A ja mam kilka pytań dotyczących wydłużenia żywotności baterii w Samsungu s21fe. Czy używanie ładowarki 15W skraca żywotność baterii? Czy używanie ładowarki 15 w i włączenie opcji szybkiego ładowania w telefonie ma wpływ na żywotność baterii? Ostatnie Jaka jest różnica między używaniem ładowarki 15w25w a 35w w Samsungu s21fe i czy używanie którejś z tych ładowarek skłaraca żywotność baterii w urządzeniu?
Pozdrawiam Rafał
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@RaffaelKy, większych różnic w zużyciu baterii nie zauważysz pomiędzy ładowaniem 15W a 25W. Moje urządzenia zawsze ładuje z maksymalną dostępną szybkością. Samsung Galaxy S21 FE obsługuje najszybsze ładowanie z mocą 25W.

RaffaelKy
Apprentice
Opcje
Dziękuję a Proszę powiedzieć czy skraca To w jaki sposób żywotność baterii i czy używanie opcji w telefonie szybkie ładowanie ją skraca
0 Like
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@RaffaelKy, pewnie w niewielkim stopniu wpływa na baterię, ale tak jak wspomniałem w poprzedniej wiadomości nie zauważysz dużej różnicy pomiędzy zwykłym a szybkim ładowaniem.

Slavex86
Apprentice
Opcje
Witam mam podobny problem. S21+ i powerbank z green cell. Po podłączeniu telefonu to telefon nie reaguje. Jeśli do tego kabla na chwilę podłącze epapierosa i za chwilę do telefonu to telefon się ładuje. Dostałem taką odpowiedź z greencell: "dziękujemy za kontakt. Złącze USB-C jest oparte o technologię Power Delivery, która jest kompatybilna z technologią Samsung PPS. W zakresie złącza USB-A, jest ono oparte o technologię Quark Charge z którą jest zgodny poprzedni protokół ładowania AFC. Reasumując po podłączeniu telefonu do złącza USB-C telefon niema możliwości wynegocjowania odpowiednich parametrów ładowania." nie rozumiem
0 Like
_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
Witam.W Powerbanku ma Pan wyjście USB A i USB C?
0 Like
Slavex86
Apprentice
Opcje
Tak, jest to GC PowerBoost. Znalazłem gdzieś info ale nie wiem czy sprawdzone że dopiero S24 obsługuje PD3.0 a S21+ obsługuje tylko PD2.0 i chyba po prostu urządzenia nie mogą się dogadać
0 Like
_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
Według opisu przez producenta to jak dobrze opisał złącze USB C jest kompatybilne z nowym systemem ładowania a złącze USB A że starszym systemem. Nawet jeśli będziemy mieli inny protokół ładowania telefon może nie być ładowany szybko ale w wolnym już tak. Spotkałem się już z takimi przypadkami że ładowarki z Green Cell mają problemy z ładowaniem telefonów Samsunga i Apple.