Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Przełączanie między sieciami WiFi

(Temat utworzony: 14-03-2022 09:00 PM)
6808 Wyświetlenia
RafiKWJ
Journeyman
Opcje
Witam. 
Jest pewien irytujący element. 
Mam w domu 2 sieci WiFi. Na parterze i na piętrze. Telefon ma problem z przełączaniem się między nimi. Konkretnie o przechodzenie na silniejsza sieć. Wcześniej używałem huaweia honora 9 i tam działało to o wiele lepiej. Za każdym razem jak wchodziłem na piętro to telefon sam przellanczal się na sieć na piętrze, i na odwrót. A S21 trzyma się sieci do tego stopnia że czasem przechodzi na LTE zamiast przełączyć się na silniejsza siec. Czasem mu się zdarzy ale przeważnie muszę ręcznie przełączać. 
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@pilus40  Dzień dobry 

Nie znalazłem takiej opcji w ustawieniach więc urządzenie połączy się prawdopodobnie z tą siecią, która będzie najbliżej. 

pilus40
Pioneer
Opcje
Niestety właśnie tego doświadczam 😞
0 Like
patyczak
Black Belt 
Opcje
W połączeniach z siecią Wi-Fi, wybierz sieć 5 GHz, 2,4 GHz usuń. Po prostu telefon będzie się łączyć tylko z siecią, do której jest zalogowany.
wirat
Helping Hand
Opcje

A włączenie w tel. opcji  "Automatyczne ponowne łączenie" dla Wi-Fi 5G i wyłączenie tej opcji dla 2G nie rozwiązuje problemu ?  

0 Like
pilus40
Pioneer
Opcje
Nie ma wyboru 5/2.4. Jest nazwa sieci i tyle. Nie ma opcji wyłącznia ponownego łączenia jednej częstotliwości
0 Like
patyczak
Black Belt 
Opcje
A jaki masz router?
0 Like
pilus40
Pioneer
Opcje
TP-Link Archer C2300. Z poziomu routera mogę zrobić wszystko. Mogę też zostawić Tylko 5GHz na nim, a 2,4 zostawić na drugim AP (jakiś Dlink) pod pozostałe urządzenia. To nie stanowi problemu. Byłem ciekaw, czy można coś ustawić w samym telefonie. Myślę, że taka opcja mogła by być przydatna.
0 Like
patyczak
Black Belt 
Opcje
Jeśli tylko o z tym masz problem, to nie ma takiej opcji, jak wcześniej pisał @PrzemekM. Twój router jest dwuzakresowy i w połączeniach sieci Wi-Fi powinieneś mieć swoją sieć w dwóch zakresach. Ja mam zwykłą padaczkę z Netii i mam dostępne oba zakresy. Telefon podłączony do 5 GHz, zaznaczone, żeby łączył się tylko z tą siecią i tyle. Łączy się tylko z 5 GHz, mimo, że jest dostępna również sieć 2,4 GHz.Screenshot_20220903-105754_Settings.jpg
0 Like
pilus40
Pioneer
Opcje
Ok. Dzięki
0 Like
wirat
Helping Hand
Opcje

Na routerze możesz sobie ustawić 2 sieci (2G i 5G) z różnymi nazwami  zamiast jednej sieci (wyłącz Smart Connect). Wtedy w 'samym' tel. możesz sobie wybrać z której sieci ma on korzystać przez włączenie opcji o której poprzednio wspominałem (można to traktować jako ustawienie priorytetu sieci WIFi) .