Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Nie łapie ostrości

(Temat utworzony: 21-08-2021 09:21 PM)
5376 Wyświetlenia
Wasyllo
First Poster
Opcje
S 21 ultra i trzykrotne przybliżenie.
Tak mniej więcej w lipcu zauważyłem problem z trzykrotnym przybliżeniem.
Wszystko co oddalone choćby o 2m nie jest ostre.
Ostrość jest tylko do mniej więcej 30cm od obiektywu.
10 Odpowiedzi
McMicKaY
Navigator
Opcje
Może być brudny obiektyw sam jakoś nie zauważyłem problemu z zoomem nie działa błyskawicznie ale działa bardzo szybko.
Tylko zoom najlepiej łapie na obiekt w środku ekranu.
Więc może spróbuj przywrócić ustawienia aparatu i sprawdź organoleptycznie obiektywy na ewentualne uszkodzenia.
0 Like
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Wasyllo  Witam 

Zastosuj wskazówki podane przez użytkownika poniżej. 

Wykonaj reset aparatu,  ewentualnie Wyczyść dane aparatu i daj znać czy problem ustąpi. 

KRIS B_
Explorer
Opcje

Jak fotografowany obiekt jest blisko to nie powinno być ostrości na dalszym planie.

Jak w zdjęciach bez obiektów blisko obiektywu,też nie wszystko ostre?

0 Like
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

Spróbuj skorzystać z poniższych wskazówek dotyczących rozwiązywania problemów z aparatem. Koniecznie daj znać czy coś się zmieniło po wykonaniu wskazówek.

Instrukcja - rozwiązywanie problemów z aparatem
https://eu.community.samsung.com/t5/aplikacje-i-us%C5%82ugi/poradnik-problemy-z-aparatem-co-nale%C5%...

SuperMarcek
First Poster
Opcje

Znalazłem rozwiązanie problemu. To nie jest uszkodzenie objektywu a problem softu z ustawianiem ostrości. Wystarczy przełączyć aparat w tryb PRO i ustawiać AF manualnie. Świetnie pomagają w tym zielone pola ostrości pojawiające się w miejscu wyostrzenia. Lepsze to niż bezsensowny wydatek na moduł aparatu. Nie dziękujcie 

0 Like
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@SuperMarcek  tak w trybie profesjonlanym mamy dużo większe możliwości konfiguracyjne aparatu 🙂

SuperMarcek
First Poster
Opcje
No
0 Like
DaimonFrey
Journeyman
Opcje
Mam problem w S21 Ultra od pewnego czasu przy zoomie 1 lub 10 nie łapie mi ostrości, muszę zmienić ilość mp z 12 mp na 108 mp I znowu na 12 żeby zrobić ostre zdjęcie na zoomie 1 lub 10, lub wyjść z aparatu wejść ponownie i wtedy łapie ostrość. Na innych zoomach nie ma tego problemu. Zrobiłem już resetowanie ustawień aparatu i nic to nie dało. Macie jakieś pomysły? Nie licząc przywrócenia ustawień fabrycznych?
0 Like
kamil40013
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@DaimonFrey, Czy delikatne stuknięcie w okolicach aparatu powoduje poprawne ustawienie się ostrości ? Jeśli tak to uszkodzony jest moduł aparatu. W takim przypadku pozostaje tylko naprawa w serwisie.

Autoryzowane Centra Serwisowe
https://www.samsung.com/pl/support/service-center/

0 Like