Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Problem z podłaczeniem Pendrive przez USB OTG

(Temat utworzony: 06-02-2023 10:39 PM)
4359 Wyświetlenia
Tomi90
Navigator
Opcje
Mam pewien problem. Otóż nie mogę w żaden sposob uruchomić pendrive na Samsungu S21. Pendrive podłączony przez Samsungowy USB Connector wogóle go nie widzi. Dopiero po zmianie w opcjach programisty na Debugowanie USB zaczyna go czytać ale w powiadomieniach wyskakuje: Ładowanie podłączonego urządzenia przez USB. Po wejściu w powiadomienie jest zaznaczona opcja: Urządzenie kontrolowane przez/Podłączone urządzenie a w opcje Użycie USB do: jest zaznaczone przesyłanie plików bez możliwości zmiany czegokolwiek. W Domyślnej konfiguracji USB jest zaznaczona opcja przesyłanie plików. Pendrive formatowany w exFat. Próbowałem z innymi urządzeniami: Galaxy S21, Galaxy S9+, Galaxy S8, A30s, z Tabletem Galaxy s6 Lite i wszędzie to samo. I kilka różnych pendrivów i to samo. Ogólnie to lipa bo kiedyś normalnie wszystko śmigało. Wkładałem pendrive i samo odpalało. Ogólnie to lipa bo chciałem przenieść kilka rzeczy a się niestety nie da. Załączam kilka zdjęć problemu. Macie może jakieś pomysły ?

image

image

image

0 Like
8 Odpowiedzi
relativ
Helping Hand
Opcje

Zacznę od takiej ciekawostki. Zadałem takie pytanie " Czy można podłączyć pendrive'a bezpośrednio do telefonu bez pośrednictwa kabla Samsung USB Connector ?" .... sztucznej inteligencji. Oto odpowiedź "Tak, można podłączyć pendrive bezpośrednio do telefonu za pomocą standardowego kabla USB-C lub USB-A, w zależności od gniazda w telefonie. Po prostu włóż jeden koniec kabla do pendrive'a, a drugi do gniazda w telefonie, a telefon powinien automatycznie rozpoznać pendrive i umożliwić dostęp do jego zawartości. Może jednak być konieczne ustawienie trybu przesyłania plików w opcjach programisty, aby telefon mógł w pełni wykorzystać pendrive." A tak od siebie to podłączyłem kilka pendriv'ów do S21U i bez problemów. Czyta z nich, zapisuje nic się nie zmieniło od czasu kiedy ostatnio się tym bawiłem. To było dawno i nie wszystko pamiętam ale jak potrzebujesz jakichś informacji to mogę sprawdzić. Aha chyba nic nie grzebałem w opcjach programisty ale głowy za to nie dam. Jeszcze dodam, że pendriv'y podłączam bezpośrednio to tel. bez żadnych kabli.

0 Like
OlivkaBera
Explorer
Opcje

Mam ten sam problem, ktoś już to rozwiązał? Gdy podłączyłam przez adapter pendrive do samsunga s10 było wszystko dobrze. Jednak gdy zmieniłam telefon na Samsung S21+ (plus) adapter nie widzi pendrive i nie wiem co zrobić by to zadziałało. Może ktoś wie czy warto kupować nowy czy pogrzebać w ustawieniac?

0 Like
Tomi90
Navigator
Opcje
U mnie ten sposób się niestety nie sprawdził. Dalej nie mogę nic podłączyć.
0 Like
SzymonM
Expert
Opcje

@OlivkaBera możesz spróbować zmienić ustawienia USB po wpisaniu kodu *#0808# w dialerze. Spróbuj wybrać opcję niezaznaczoną i kliknij w reboot. 

OlivkaBera
Explorer
Opcje
Mam sporo niezaznaczonych opcji i nie ma przycisku rebootScreenshot_20230223-152703_USBSettings.jpg
0 Like
PatrykB
Helping Hand
Opcje

@OlivkaBera  Sprawdź jeszcze wykonując te kroki:  Ustawienia->Aplikacje->Przycisk filtracji na wysokości poziomych kropek->Pokaż aplikacje systemowe->USBSettings->Domyślna Pamięć->Wyczyść Dane

ganjaman
Explorer
Opcje
W moim telefonie nie działa otg, tzn włącza się na 2-3 sekundy po czym się rozłącza. Używam mikrofonu pojemnościowego, do nagrywania wokalu, podłączonego właśnie w taki sposób I w przypadku tego telefonu właśnie nie mogę tego zrobić, gdyż po podłączeniu mikrofonu jest on rozłączany po 2-3 sekundach. Tak samo jest z pendrivem podłączanym poprzez przejściówkę otg. Próbowałem różnych przejściówek I nic to nie daje. Podłączałem, też to samo do zwykłego Galaxy S24 mojej narzeczonej i tam problem ten nie występuje.
I
0 Like
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

Na początek wykonaj wipe cache partition. Zabieg usuwa pamięć podręczną, która może mieć wpływ na działanie telefonu. Czynność jest bezpieczna i nie usuwa żadnych danych użytkownika z telefonu. Poniżej znajdziesz instrukcję. W razie jakichkolwiek wątpliwości lub dodatkowych pytań pisz śmiało.

[Poradnik] Jak wykonać zabieg wipe cache partition?
https://eu.community.samsung.com/t5/pozosta%C5%82e-smartfony/poradnik-soft-hard-reset-tryb-bezpieczn...

[YouTube] Instrukcja wideo wipe cache partition
https://www.youtube.com/watch?v=5RrGHHwvARM