28-06-2019 12:06 PM — edytowano 28-06-2019 12:15 PM
Witam, tydzień temu nabyłem samsunga s9+, telefon z oficjalnej dystrybucji. Za dużo sie nie bawiłem i od razu aktualizowałem do pie. Telefon skonfigurowałem pod siebie, bateria działa w trybie Optymalizacja, mam włączoną adaptacyjną baterię, ciemne motywy - bo mi bardziej pasują i generalnie lecę na pakiecie danych, lokalizacja i mało aplikacji używam, mało działa w tle, ale bateria leci jak oszalała właściwie. Średni SOT to z 3h i trzeba ładować od nowa. Przez noc spadnie 12-14%, co w poprzednim telefonie poleciało z 2%. Czytałem tematy, pootymalizowałem te baterię na ile sie dało, bo nie po to kupiłem teleofn, żeby korzystać teraz w jakiejś mega okrojonej wersji. Czy te modele tak mają? Bo mogę jeszcze oddać, bo kupiłem przez neta i się zastanawiam. Temperatura baterii przy ładowaniu to ok. 38C, przy użytkowaniu też średnio 35-38, a ja były te upały to bateria miała NAWET 45C , wyłączyłem telefon, bo sie bałem, że mi wystrzeli czy coś, ale najlepsze, że te 45C to ot tak, nawet nie używałem specjalnie, jakiś telefon tylko - czy to normalne? Bo nie wiem czy to bateria nie jest wadliwa. Jakie sugestie?
Zapomniałem dodać, ze podświetlenie to auto, większość czasu poniżej połowy.
11-07-2019 10:24 PM
@nowyon nic nie skanuje, ale sama usługa działa w tle. Akurat bezpieczne skanowanie, skanowanie tęczówki, skanowanie twarzy, itd. są zainstalowane jako "zwykłe" aplikacje, bo Android 9.0 tego nie wspiera natywnie (tylko czytnik linii papilarnych). One po prostu działają w tle i czekają, aż wejdziesz do ustawień i je aktywujesz lub po prostu będziesz chciał nimi odblokować telefon. Wiem, to jest bez sensu i głupio brzmi.
Te czasy pracy na ekranie nie są normalne dla normalnego telefonu. Dla urządzeń Samsunga to norma, co potwierdza autoryzowany serwis. Zresztą, nic się nie zmieniło od premiery S6. Co roku ten sam problem u mnie lub u znajomych. Na tym forum nikt Ci nie pomoże, bo odpowiedzi ograniczają się do możliwości, które nie ingerują w oprogramowanie. Czytałem, że instalacja nieoficjalnego oprogramowania pozbawionego "dodatków" Samsunga też nic nie da - ten procesor zajedzie każdy dobry ROM.
Ja czekam grzecznie na Pixela 4 i dziękuję Samsungowi za współpracę. Miałem praktycznie pełen zestaw akcesoriów do S9+ (powerbank Samsunga, DexPad, ładowarka bezprzewodowa, słuchawki bezprzewodowe, zegarek Galaxy Watch, karta pamięci). Został sam telefon i karta pamięci.
11-07-2019 10:27 PM
Ok, rozumiem, ale powiedz mi jakim cudem kręciłeś taki wynik na Wifi - SOT? Czytałem o tym właśnie, że snapdragon dużo lepiej się sprawuje, ale w Polsce nie jest osiągalny - przynajmniej z oficjanlej dystrybucji.
12-07-2019 08:28 AM
Powyłączałem wszystko, co się da. Zastąpiłem aplikacje Samsunga aplikacjami Google. Głównie to był Netflix z kopii offline i media społecznościowe. LTE, bluetooth, lokalizacja, NFC wyłączone.
24-07-2019 02:08 PM
Akurat tego modelu nie mam,ale bardzo dlugo siedze w samsungach, przerabialem juz mase problemow. Jestes pewny, ze sprawdzales dzialanie bez aplikacji tupu tinder i open fm? Obie te aplikacje chlona baterie jak glupie. W dalszej kolejnosci sprobuj przestawic wszelkie dzialanie w tle wifi, w ustawieniach sieci oraz w opcjach programisty. Jak to wszystko zawiedzie polecam aplikacje naptime. Dziala bez roota, ale konieczne jest przeczytanie instrukcji, (nalezy polaczyc po instalacji z komputerem i przeslac 2 komendy za pomocą konsoli). Aktualny moj telefon to Galaxy M20 z 5000mah baterią. W nocy zuzywa ok 2%, SOT na stalym LTE i GPS, z wifi nie korzystam, to 8-11h. Wiec samsung nie zawsze taki zly. Nie mam roota, oryginalny soft android 8.1.
Pozdrawiam