Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

GPS w zdjęciach - usuwanie

(Temat utworzony: 03-02-2021 10:58 AM)
1866 Wyświetlenia
prls
Journeyman
Opcje

Dzień dobry,

na wstępie powiem że nie mam telefonu Samsung a piszę ponieważ chcę problem rozwiązać.

W swojej pracy korzystam często z danych zapisanych w tzw Exif w plikach ze zdjęciem.

Gdy otrzymuję maila ze zdjęciem w załączniku wysłanym np z telefonu Samusng S10 to dane GPS są puste - nie ma ich. Pomimo że użytkownik mi przesłał print screena że takie dane u siebie w galerii widzi.  Rozmiar zdjęcia jest oryginalny nie jest zmniejszony. Nazwa urządzenia robiącego zdjęcie np SM-G970F jest widoczna.

Czy orientują się Państwo co może być przyczyną usuwania takich danych? Zakładam że coś z prywatnością związane. Czy na telefonach S10 jest zainstalowany domyślnie antywirus który może takie dane kasować?

Dziękuję za odpowiedzi.

Przejdź do rozwiązania
14 Odpowiedzi
prls
Journeyman
Opcje

Czy mógłbyś podać nazwę aplikacji do robienia zdjęć której użyłeś? Wspomniana wyżej "Photo with GPS location & Map view" powoduje nałożenie znacznika graficznego na zdjęcie jednak nie dodaje danych do Exifa. Ciężko mi się wypowiadać dlaczego to nie działa ponieważ w moim telefonie firmy Xiaomi mam Androida 10 i domyślna aplikacja działa bez błędu.

0 Like
Isadorian
Voyager
Opcje
Zbadałem temat ponownie, zdjęcia (z "etykieta lokalizacji") tracą tag lokalizacji w danych EXIF dopiero w momencie udostępniania ich z galerii Samsung i wysyłania np. za pomocą gmaila.

Zdjęcie zrobione i udostępnione (gmail) w "interfejsie" innej aplikacji np. podanej wyżej -(Uwaga! dziwne) zachowują tag GPS w exif.

Natomiast te same zdjęcia z Aparatu i innej apki, pobierane na kompa za pomocą kabla - zawierają znacznik GPS w exif.

Czyli tag GPS usuwany jest w momencie udostępniania zdjęć (bez znaczenia z jakiej aplikacji do zdjęć) z interfejsu galerii Samsung (wtf!, zgłupiałem).
Isadorian
Voyager
Opcje
Rozwiązanie:
aby zachować tag GPS w exif należy udostępniać zdjęcia za pomocą np. google photos. (na razie sprawdziłem dwa razy tylko tą aplikacje ;))
Aplikacja do robienia zdjęć nie gra roli.
0 Like
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Isadorian  Tak w Google Photos jest informacja o lokalizacji

0 Like
PerQue
Journeyman
Opcje

Wiem, że temat jest już baaardzo stary, ale nie znalazłem w nim podstawowego rozwiązania, a skoro ten wątek jest nieźle indeksowany w Google, to warto w nim umieścić "rozwiązanie systemowe" (bez dodatkowych aplikacji i zmiany przyzwyczajeń).

To nie do końca jest prawdą, że aplikacja "Galeria Samsung" kasuje tag GPS podczas udostępniania zdjęć. Kasuje tylko wtedy, gdy nie ma uprawnień do dostępu do lokalizacji.

Żeby lokalizacja zapisana w EXIFie pozostała w udostępnianych z Galerii zdjęciach, to Galerii trzeba przyznać uprawnienia do lokalizacji.

Żeby to zrobić (Android 12):

Ustawienia > Aplikacje > Galeria (od razu w spisie aplikacji, a nie w "Ustawieniach aplikacji Samsung") > Uprawnienia > Lokalizacja > "Zezwalaj tylko podczas używania aplikacji"

That's it. 
Podczas udostępniania zdjęć z poziomu galerii (z zapisaną lokalizacją) - lokalizacja GPS zapisana w EXIF jest (pozostaje) zapisana w plikach.
Nie trzeba używać żadnych dodatkowych/innych aplikacji ani narzędzi.

0 Like