Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

GPS w zdjęciach - usuwanie

(Temat utworzony: 03-02-2021 10:58 AM)
1836 Wyświetlenia
prls
Journeyman
Opcje

Dzień dobry,

na wstępie powiem że nie mam telefonu Samsung a piszę ponieważ chcę problem rozwiązać.

W swojej pracy korzystam często z danych zapisanych w tzw Exif w plikach ze zdjęciem.

Gdy otrzymuję maila ze zdjęciem w załączniku wysłanym np z telefonu Samusng S10 to dane GPS są puste - nie ma ich. Pomimo że użytkownik mi przesłał print screena że takie dane u siebie w galerii widzi.  Rozmiar zdjęcia jest oryginalny nie jest zmniejszony. Nazwa urządzenia robiącego zdjęcie np SM-G970F jest widoczna.

Czy orientują się Państwo co może być przyczyną usuwania takich danych? Zakładam że coś z prywatnością związane. Czy na telefonach S10 jest zainstalowany domyślnie antywirus który może takie dane kasować?

Dziękuję za odpowiedzi.

1 Rozwiązanie

Zaakceptowane rozwiązania
Rozwiązanie
Isadorian
Voyager
Opcje
Aby zachować tag GPS w exif należy udostępniać zdjęcia za pomocą np. google photos.
Aplikacja Galeria Samsung kasuje tag GPS podczas udostępniania zdjęć.
Aplikacja do robienia zdjęć nie gra roli.

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

14 Odpowiedzi
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

Taka informacje będzie widoczna na urządzeniu, na którym zostało wykonane zdjęcie.

Chodzi Ci o etykiety fotografowania.

PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@prls @vdsl2  Myślę ze chodzi o etykiety, ale z tego co zauważyłem niektóre usługi, portale społecznościowe np. usuwają niektóre dane m.in dotyczące lokalizacji.

prls
Journeyman
Opcje

Rozchodzi mi się o dane typu szerokość długość geograficzna.

https://pl.wikipedia.org/wiki/Exchangeable_Image_File_Format

Tak portale społecznościowe usuwają te dane. Jednak mi się rozchodzi o to że z pliku jest to usuwane jak jest on przesyłany jako załącznik. Nie wiem co może to usuwać. Inna osoba ma SM-A515F i wysyłając plik z tego telefonu widzę u siebie na skrzynce mailowe dane GPS. Też spotkałem się z takim problemem w przypadku Huawei... 

Isadorian
Voyager
Opcje
W Android 11 wbudowana aplikacja "aparat" nie zapisuje pozycji GPS w danych exif, należy skorzystać z innej aplikacji dostępnej w sklepie Play np. "Photo with GPS location & Map view".
prls
Journeyman
Opcje

Poważnie? W przypadku SM-A515F wbudowana aplikacja do zdjęć takie dane zapisuje. A to chyba niezależne czy SM-A515F czy SM-G970F to ta sama aplikacja Samsunga robi zdjęcia.

Isadorian
Voyager
Opcje
Sprawdziłem na s10e (Android 11) po włączeniu etykiet lokalizacji i zrobieniu zdjęcia wbudowaną aplikacją, plik wysłałem do komputera i podejrzałem dane exif w FastStoneViewer - sekcja GPS jest pusta.
Zainstalowałem inną aplikację do zdjęć, zrobiłem ten sam test - sekcja GPS w exif zawiera lokalizację.
prls
Journeyman
Opcje

Czyli te dane GPS zdjęcia które są widoczne na komórce są zapisywane gdzie indziej niż w pliku ze zdjęciem ? Trochę dziwne.

prls
Journeyman
Opcje

Czyli summa summarum trzeba zainstalować jakąś aplikację typu Photo with GPS location & Map view żeby te dane dołączać tak? Z ciekawości jaka jest domyślna aplikacja do zdjęć w s10e? Google Camera? 

Rozwiązanie
Isadorian
Voyager
Opcje
Aby zachować tag GPS w exif należy udostępniać zdjęcia za pomocą np. google photos.
Aplikacja Galeria Samsung kasuje tag GPS podczas udostępniania zdjęć.
Aplikacja do robienia zdjęć nie gra roli.