16-02-2020 11:10 PM
Modele z serii Galaxy S20 to pierwsze telefony z ekranami 120 Hz. Jeżeli staniesz się właścicielem jednego z modeli, to zapewne staniesz przed dylematem, o którym wspomniałem w tytule tematu – dłuższa żywotność baterii, czy odświeżanie ekranu o częstotliwości 120 Hz-ów.
Jak zapewne wiecie, od jakiegoś czasu są już na rynku telefony, które posiadają odświeżanie ekranów większe niż 60 Hz. Jednak dla posiadaczy telefonów marki Samsung to właśnie modele z serii S20 są pierwszymi telefonami tego producenta z częstotliwością odświeżania 120 Hz.
120 Hz, czyli ile?
Dokładnie 120 razy w ciągu sekundy ekran waszego telefonu odświeży wyświetlany obraz. Jeżeli mieliście już kontakt z modelami S20, to zapewne zauważyliście i wiecie jak gładko i płynie wygląda teraz przewijanie pulpitów oraz ekranów w menu. Ale jak mawiał klasyk „nie ma róży bez ognia” – czy jakoś tak.
Odświeżany dwa razy częściej ekran, znacznie większe zużycie energii.
I tu pojawia się dylemat użytkownika a może użytkowania.
Co wybrać?
Płynniej działający ekran, co naprawdę jest super, czy jednak zaoszczędzić na odświeżaniu [obniżyć do 60 Hz], za to cieszyć się dłuższą żywotnością baterii? Pomimo tego, że Samsung w najnowszych produktach zamieścił duże baterie: Galaxy S20 - 4000 mAh, S20 Plus - 4500 mAh i S20 Ultra - 5000 mAh; to jednak tak wysoka częstotliwość robi swoje.
Oczywiście producent przewidział i dał nam możliwość samodzielnego ustawienia częstotliwości odświeżania, a co zatem idzie, wybór między płynnością. Co najważniejsze, przełączanie trybów jest łatwe do realizacji. Jest to jednak interesujący dylemat. Coś mi jednak podpowiada, że większość ludzi skorzysta z dłuższej żywotności baterii. A Wy co myślicie, jaki będzie Wasz wybór?
120 Hz, ale tylko w trybie FHD [1080p]
To dość ważna uwaga - z odświeżania 120 Hz można korzystać tylko wtedy, gdy ekran pozostawisz lub ustawisz w (domyślnej) rozdzielczości FHD. Jeżeli jednak będziemy chcieli skorzystać z pełnej rozdzielczość WQHD+ [3200 x 1440 pikseli] - system automatycznie obniży częstotliwość do 60 Hz. I w tym miejscu tu zastanawiam się, co by było, gdyby producent dał nam możliwość, ustawienia pełnej rozdzielczości w połączeniu z częstotliwością 120 Hz?
Oczywiście, na chwilę obecną jakiekolwiek dywagacje o zużyciu baterii, będą tylko domysłami i niepotrzebnym teoretyzowaniem. Na wypowiedzi w tym temacie można pokusić się dopiero po dłuższym korzystanie z telefonu i to w obu wariantach – albo ekran albo bateria.
Ale już teraz mogę pokusić się o ponowne zadnie pytania. Jak myślicie, jaki będzie Wasz wstępny wybór?
Płynność, czy oszczędność?
29-03-2020 08:37 AM
Hej, nic nie przenosiłam ze starego tel tylko podpięłam kartę pamięci,bo tam miałam to co mi potrzeba, zdjęcia i pliki. Aplikacje instalowałam na nowo i nic innego nie ściągałam. Zmniejszyłam jasność ekranu, wyłączyłam synchronizację, lokalizację, sieć przestawiłam na zwykłą, korzystam tylko z kilku aplikacji, a bateria znika szybko. Poczekam może jeszcze kilka dni, może faktycznie telefon uczy się optymalizacji baterii.
03-04-2020 07:31 AM
Trafiłem wczoraj na youtubie na filmik jak odblokować częstotliwość 96Hz we wszystkich telefonach z serii S20. Wydaje się to być dobrym kompromisem między płynnością działania a drenażem baterii. Uruchomiłem to u siebie i odświeżanie działa czyli jest trochę gorsze niż 120Hz i dużo lepsze niż 60Hz. Zobaczymy teraz jak to się przełoży na baterię. Widziałem gdzieś test, trochę syntetyczny, z którego wyszło, że czas był dłuższy o 6%. Dam znać
03-04-2020 10:50 AM
Dodam, że możliwość włączenia niestandardowego odświeżania to nieoficjalne rozwiązanie, które wymaga pobrania aplikacji spoza sklepu Galaxy Store oraz Google Play. W związku z tym należy pamiętać, że każdy instaluje aplikację na własną odpowiedzialność. Uprzedzam również pytania o odnośnik do tej aplikacji. Ze względu na oficjalny charakter forum jakiekolwiek odnośniki prowadzące do nieoficjalnych aplikacji zostaną usunięte przez obsługę forum.
Z drugiej strony skoro udało się uruchomić tryb 96Hz niezależnym deweloperom to może Samsung również wprowadzi takie rozwiązanie za pomocą aktualizacji oprogramowania?
03-04-2020 11:13 AM
Zgadza się @mirudo24 , dlatego informuję, a nie namawiam. Jak ktoś chce, to sam szybko znajdzie instrukcję i apke. Tym razem ja testuje, żeby inni nie musieli;))))
A swoją drogą to od początku żałowałem, że nie ma możliwości przełączenia na 90Hz, żeby zaoszczędzić baterię i dalej cieszyć się płynniejszą pracą. To na prawdę może być świetny kompromis. Samsung mógłby na przykład dodać opcję 90Hz i WQHD+ i tym by wszyscy malkontenci zamilkli niemal;)))
03-04-2020 11:17 AM
@MaciekSuti84, daj znać za jakiś czas jak sprawuje się bateria przy niestandardowym odświeżaniu. Co do wprowadzenia nowej funkcji przez firmę Samsung to warto zgłaszać sugestię za pomocą aplikacji Samsung Members.
03-04-2020 12:23 PM
Od siebie dodam, że wyświetlacze w modelach S20 obsługują dużo więcej częstotliwości niedostępnych dla użytkownika.
Po uruchomieniu polecenia powłoki „dumpsys display”, uzyskamy dostęp do informacji o następujące trybach:
[{id=1, width=1440, height=3200, fps=60.000004},
{id=2, width=1440, height=3200, fps=48.0},
{id=3, width=1080, height=2400, fps=120.00001},
{id=4, width=1080, height=2400, fps=96.00001},
{id=5, width=1080, height=2400, fps=60.000004},
{id=6, width=1080, height=2400, fps=48.0},
{id=7, width=720, height=1600, fps=120.00001},
{id=8, width=720, height=1600, fps=96.00001},
{id=9, width=720, height=1600, fps=60.000004},
{id=10, width=720, height=1600, fps=48.0}]
@MaciekSuti84 mógłbyś porobić i wstawić screeny dla innych użytkowników.
03-04-2020 04:03 PM
@Szewcu72 aż tak zaawansowany nie jestem żeby pokazywać cuda;) mogę ci najwyżej napisać, że w celu odblokowania częstotliwości trzeba pobrać i zainstalować appke. Częstotliwość można zmienić z poziomu aplikacji albo przez panel szybkich ustawień w którym się pojawiają dwa dodatkowe buttony (początkowo schowane). Dokładną instrukcję każdy znajdzie w 2min. Baterię przetestuję przez weekend i dam znać.
03-04-2020 08:51 PM
@MaciekSuti84 i o takie screeny mi chodziło.
07-04-2020 09:31 PM
Ok, obiecałem dać znać jak się sprawuje odświeżanie 96Hz i jaki ma wpływ na baterię. No więc muszę powiedzieć tak: jeśli chodzi o wrażenie płynności to jest ok. Widać znaczną poprawę do 60Hz i nieznaczną do 120Hz. Niestety co do baterii to już tak różowo nie ma. Jak już wcześniej pisałem gdzieś widziałem test, że czas działania jest 6% dłuższy niż przy 120Hz i muszę przyznać że.... Może tak być. Czas pracy mojego S20 jest mizerny, więc i te kilka procent ocierają się o granicę błędu pomiarowego. Jak w końcu (jeśli w ogóle) się poprawi czas pracy po jakiejś magicznej aktualizacji to z chęcią sprawdzę jeszcze raz, na tą chwilę odradzam kombinacje. Może przy s20 ultra ze względu dużo większą baterię może mieć to sens, lub w wersji ze snapem które dłużej działają na jednym ładowaniu. Na moim s20 sensu niestety nie ma m
07-04-2020 10:03 PM
@MaciekSuti84 Dzięki za podzielenie się informacją