Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dylemat posiadacza S20 - 120 Hz, czy bateria?

(Temat utworzony: 16-02-2020 11:10 PM)
9574 Wyświetlenia
Szewcu72
MegaStar
Opcje

Modele z serii Galaxy S20 to pierwsze telefony z ekranami 120 Hz. Jeżeli staniesz się właścicielem jednego z modeli, to zapewne staniesz przed dylematem, o którym wspomniałem w tytule tematu – dłuższa żywotność baterii, czy odświeżanie ekranu o częstotliwości 120 Hz-ów.

S20 Ultra.jpg

Jak zapewne wiecie, od jakiegoś czasu są już na rynku telefony, które posiadają odświeżanie ekranów większe niż 60 Hz. Jednak dla posiadaczy telefonów marki Samsung to właśnie modele z serii S20 są pierwszymi telefonami tego producenta z częstotliwością odświeżania 120 Hz.

120 Hz, czyli ile?

Dokładnie 120 razy w ciągu sekundy ekran waszego telefonu odświeży wyświetlany obraz. Jeżeli mieliście już kontakt z modelami S20, to zapewne zauważyliście i wiecie jak gładko i płynie wygląda teraz przewijanie pulpitów oraz ekranów w menu. Ale jak mawiał klasyk „nie ma róży bez ognia” :winking-face::smiling-face: – czy jakoś tak. :face-with-stuck-out-tongue-and-winking-eye:  

Odświeżany dwa razy częściej ekran, znacznie większe zużycie energii.

wachlarz.jpg

I tu pojawia się dylemat użytkownika a może użytkowania.

Co wybrać?

Płynniej działający ekran, co naprawdę jest super, czy jednak zaoszczędzić na odświeżaniu [obniżyć do 60 Hz], za to cieszyć się dłuższą żywotnością baterii? Pomimo tego, że Samsung w najnowszych produktach zamieścił duże baterie: Galaxy S20 - 4000 mAh, S20 Plus - 4500 mAh i S20 Ultra - 5000 mAh; to jednak tak wysoka częstotliwość robi swoje.

Oczywiście producent przewidział i dał nam możliwość samodzielnego ustawienia częstotliwości odświeżania, a co zatem idzie, wybór między płynnością. Co najważniejsze, przełączanie trybów jest łatwe do realizacji. Jest to jednak interesujący dylemat. Coś mi jednak podpowiada, że większość ludzi skorzysta z dłuższej żywotności baterii. A Wy co myślicie, jaki będzie Wasz wybór?

120 Hz, ale tylko w trybie FHD [1080p]

To dość ważna uwaga - z odświeżania 120 Hz można korzystać tylko wtedy, gdy ekran pozostawisz lub ustawisz w (domyślnej) rozdzielczości FHD. Jeżeli jednak będziemy chcieli skorzystać z pełnej rozdzielczość WQHD+ [3200 x 1440 pikseli] - system automatycznie obniży częstotliwość do 60 Hz. I w tym miejscu tu zastanawiam się, co by było, gdyby producent dał nam możliwość, ustawienia pełnej rozdzielczości w połączeniu  z częstotliwością 120 Hz?

Oczywiście, na chwilę obecną jakiekolwiek dywagacje o zużyciu baterii, będą tylko domysłami i niepotrzebnym teoretyzowaniem. Na wypowiedzi w tym temacie można pokusić się dopiero po dłuższym korzystanie z telefonu i to w obu wariantach – albo ekran albo bateria.

Ale już teraz mogę pokusić się o ponowne zadnie pytania. Jak myślicie, jaki będzie Wasz wstępny wybór?

Płynność, czy oszczędność?

Jeśli moja odpowiedź była pomocna, kliknij LIKE lub ZAAKCEPTUJ JAKO ROZWIĄZANIE.
konekoi
First Poster
Opcje

Hej, nic nie przenosiłam ze starego tel tylko podpięłam kartę pamięci,bo tam miałam to co mi potrzeba, zdjęcia i pliki. Aplikacje instalowałam na nowo i nic innego nie ściągałam. Zmniejszyłam jasność ekranu, wyłączyłam synchronizację, lokalizację, sieć przestawiłam na zwykłą, korzystam tylko z kilku aplikacji, a bateria znika szybko. Poczekam może jeszcze kilka dni, może faktycznie telefon uczy się optymalizacji baterii. 

0 Like
MaciekSuti84
Voyager
Opcje

Trafiłem wczoraj na youtubie na filmik jak odblokować częstotliwość 96Hz we wszystkich telefonach z serii S20. Wydaje się to być dobrym kompromisem między płynnością działania a drenażem baterii. Uruchomiłem to u siebie i odświeżanie działa czyli jest trochę gorsze niż 120Hz i dużo lepsze niż 60Hz. Zobaczymy teraz jak to się przełoży na baterię. Widziałem gdzieś test, trochę syntetyczny, z którego wyszło, że czas był dłuższy o 6%. Dam znać

mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

Dodam, że możliwość włączenia niestandardowego odświeżania to nieoficjalne rozwiązanie, które wymaga pobrania aplikacji spoza sklepu Galaxy Store oraz Google Play. W związku z tym należy pamiętać, że każdy instaluje aplikację na własną odpowiedzialność. Uprzedzam również pytania o odnośnik do tej aplikacji. Ze względu na oficjalny charakter forum jakiekolwiek odnośniki prowadzące do nieoficjalnych aplikacji zostaną usunięte przez obsługę forum.

Z drugiej strony skoro udało się uruchomić tryb 96Hz niezależnym deweloperom to może Samsung również wprowadzi takie rozwiązanie za pomocą aktualizacji oprogramowania?

MaciekSuti84
Voyager
Opcje

Zgadza się @mirudo24 ,  dlatego informuję, a nie namawiam. Jak ktoś chce, to sam szybko znajdzie instrukcję i apke. Tym razem ja testuje, żeby inni nie musieli;))))

A swoją drogą to od początku żałowałem, że nie ma możliwości przełączenia na 90Hz, żeby zaoszczędzić baterię i dalej cieszyć się płynniejszą pracą. To na prawdę może być świetny kompromis. Samsung mógłby na przykład dodać opcję 90Hz i WQHD+ i tym by wszyscy malkontenci zamilkli niemal;)))

0 Like
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@MaciekSuti84, daj znać za jakiś czas jak sprawuje się bateria przy niestandardowym odświeżaniu. Co do wprowadzenia nowej funkcji przez firmę Samsung to warto zgłaszać sugestię za pomocą aplikacji Samsung Members.

0 Like
Szewcu72
MegaStar
Opcje

Od siebie dodam, że wyświetlacze w modelach S20 obsługują dużo więcej częstotliwości niedostępnych dla użytkownika.

Po uruchomieniu polecenia powłoki „dumpsys display”, uzyskamy dostęp do informacji o następujące trybach:

[{id=1, width=1440, height=3200, fps=60.000004}, 
{id=2, width=1440, height=3200, fps=48.0}, 
{id=3, width=1080, height=2400, fps=120.00001}, 
{id=4, width=1080, height=2400, fps=96.00001}, 
{id=5, width=1080, height=2400, fps=60.000004}, 
{id=6, width=1080, height=2400, fps=48.0}, 
{id=7, width=720, height=1600, fps=120.00001}, 
{id=8, width=720, height=1600, fps=96.00001}, 
{id=9, width=720, height=1600, fps=60.000004}, 
{id=10, width=720, height=1600, fps=48.0}]

@MaciekSuti84 mógłbyś porobić i wstawić screeny dla innych użytkowników.

Jeśli moja odpowiedź była pomocna, kliknij LIKE lub ZAAKCEPTUJ JAKO ROZWIĄZANIE.
MaciekSuti84
Voyager
Opcje

@Szewcu72  aż tak zaawansowany nie jestem żeby pokazywać cuda;) mogę ci najwyżej napisać, że w celu odblokowania częstotliwości trzeba pobrać i zainstalować appke. Częstotliwość można zmienić z poziomu aplikacji albo przez panel szybkich ustawień w którym się pojawiają dwa dodatkowe buttony (początkowo schowane). Dokładną instrukcję każdy znajdzie w 2min. Baterię przetestuję przez weekend i dam znać. Screenshot_20200403-123613_S20 Refresh Rate Control.jpg

Screenshot_20200403-123256_One UI Home.jpg

Szewcu72
MegaStar
Opcje

@MaciekSuti84 :thumbs-up-sign-emoji-modifier-fitzpatrick-type: i o takie screeny mi chodziło.

0 Like
MaciekSuti84
Voyager
Opcje

Ok, obiecałem dać znać jak się sprawuje odświeżanie 96Hz i jaki ma wpływ na baterię. No więc muszę powiedzieć tak: jeśli chodzi o wrażenie płynności to jest ok. Widać znaczną poprawę do 60Hz i nieznaczną do 120Hz. Niestety co do baterii to już tak różowo nie ma. Jak już wcześniej pisałem gdzieś widziałem test, że czas działania jest 6% dłuższy niż przy 120Hz i muszę przyznać że.... Może tak być. Czas pracy mojego S20 jest mizerny, więc i te kilka procent ocierają się o granicę błędu pomiarowego. Jak w końcu (jeśli w ogóle) się poprawi czas pracy po jakiejś magicznej aktualizacji to z chęcią sprawdzę jeszcze raz, na tą chwilę odradzam kombinacje. Może przy s20 ultra  ze względu dużo większą baterię może mieć to sens, lub w wersji ze snapem które dłużej działają na jednym ładowaniu. Na moim s20 sensu niestety nie ma m

PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@MaciekSuti84  Dzięki za podzielenie się informacją

0 Like