19-04-2019 02:09 PM
Witam,
Przesiadłem się an S10 z Motoroli Z i mam problem z przypisaniem domyślnej karty sim do danego kontaktu.
Dostępne ustawienia pozwalają jedynie na każdorazowe wybranie karty sim która ma być użyta do danego połączenia lub smsa. Nie ma jednak możliwości przypisania na stałe jednej karty sim do danego kontaktu.
Czy znacie rozwiązanie tego problemu?
Pomimo, że brak takiej możliwości jest uciążliwy, to przede wszystkim niebezpieczny podczas prowadzenia samochodu i korzystania z samochodowego systemu multimedialnego. Ponieważ rozpoczynając rozmowe z systemu samochodu, muszę odblokować telefon i wybrać kartę sim która ma być użyta do danej rozmowy, więc hand-free to tylko iluzja w tym przypadku.
Podobnie system nie przypisuje automatycznie tej samej karty sim do użycia na którą przyszedł sms lub połączenie, w celu odpowiedzi/oddzwonienia.
Te podstawowe braki funkcjonalności dual-sim w S10 są wyjątkowo uciążliwe, czy zna ktoś rozwiązanie do nich?
Pozdrawiam
Heniek
19-04-2019 02:29 PM
@Henryk_, obawiam się, że nie ma możliwości przypisania domyślnej karty SIM do danego kontaktu. Odnośnie prowadzenia rozmów w aucie to również nie mam dobrych wiadomości. W tym wątku poruszane było wprowadzenie pewnych udogodnień podczas prowadzenia auta, ale żadne nowe funkcje nie zostały wprowadzone. Zachęcam do zgłoszenia sugestii za pomocą aplikacji Samsung Members.
20-04-2019 11:07 AM
Przyznam, że jestem rozczarowany tą odpowiedzią. Jednak rozwiązanie w Motoroli było o wiele lepsze i użyteczniejsze. Obsługa dual-sim w S10 był jednym z podstawowych kryteriów wyboru tego telefonu, a taka informacja jest bardzo roczarowująca, a w szczegółności w telefonie za ponad 3,5kPLN.
Właściwe to po użytkowaniu Motoroli , nawet nie spodziewałem sie że tamte rozwiązania nie są czymś standardowym w innych androidach z dual-sim.
Słabo Samsungu, bardzo słabo.
20-04-2019 12:40 PM — edytowano 20-04-2019 12:40 PM
Cześć @Henryk_,
Faktycznie w telefonie nie ma opcji przypisania karty SIM do danego kontaktu, natomiast jest opcja ustawienia preferowanej karty SIM ogólnie do połączeń.
Wejdź w Ustawienia -> Połączenia -> Menadżer kart SIM -> Preferowana karta SIM. Dodatkowo odznaczamy "Potwierdź kartę SIM do połączeń".
Napisz proszę, czy przy takich ustawieniach telefon nadal prosi o kliknięcie na ekranie z której SIM wykonać połączenie przy rozpoczynaniu rozmowy z poziomu systemu samochodu?
20-04-2019 01:04 PM
Cześć @RadekK
Znam tą opcję dobrze, przegrzebałem wszelkie ustawienia i też na nią trafiłem. Jednak ta funkcja mnie nie satysfkacjonuje, ponieważ mam jedn SIM prywatny a drugi służbowy. Więc, jak się łatwo domyślić, do różnych kontaktów używm różnych simów, a nie jak wiele użytkoników jeden SIM do danych drugi do połączeń.
Moja stara motka miała to wprost, wybierałem numer i pytała czy chce aby dany SIM został przypisany na stałe do tego kontkatu i już. Tak banalne to było, więc zrozum moje zaskoczenie, że w telefonie za takie pieniądze nie ma podstawowej funkcjonalności dual-SIM'a.
20-04-2019 07:47 PM
@Henryk_, Samsung co jakiś czas wprowadza nowe funkcje do telefonów wraz z aktualizacjami oprogramowania więc istnieje szansa, że obsługa dwóch kart SIM zostanie rozbudowana w przyszłości. Tak jak wspomniałem wcześniej warto zatem zgłosić sugestię za pomocą aplikacji Samsung Members.
25-04-2019 08:31 PM
Dodam jeszcze że przeglądając gdzieś po internetach tutoriale do starszych modeli duos Samsunga (jakaś średnia półka- nie pamiętam dokładnie) była możliwość przypisania sim do kontaktu (Pamiętam że nie był to OneUI)
Aby "zaemulować" zachowanie zestawu samochodowego nie trzeba biegać do auta. Mając 2 simki wystarczy otworzyć pisanie SMS do wybranego kontaktu (lub historię sms) i na górze przycisk słuchawki "pyta sie" tak samo jak zestaw samochodowy o SIM'ke z której zadzwonić (oczywiście wtedy gdy nie wybrana domyślna). Pozostałe opcje wbrew oczekiwaniom nic nie zmieniają w tej sprawie
27-04-2019 12:57 PM
Masz rację, że opcja przypisania karty SIM do danego kontaktu faktycznie miałaby duży sens. Nie jestem w stanie odpowiedzieć, dlaczego programiści nie zdecydowali się jeszcze wdrożyć takiego rozwiązania.
Próbowałeś użyć innych, akcesoryjnych aplikacji do wykonywania połączeń? Może znajdziesz taką, która jest rozbudowana o opcję przypisania kontaktu do SIM.
01-06-2019 12:00 PM
Ja kupilem note 9 i mialem nadzieje ze dual sim mi pomoze przy 2 telach ale tylko utrudnia. Czesto dzwonie albo niechcacy wysylam wiadomosci do znajomych z telefonu słuzbowego bo zle mi sie kliknie na ikonke... i tylko nieprzyjemnosci pozniej i tlumaczenia. Dual sim jest wogole niedopracowany, wyglada to tak jak by na sile wcisneli opcje duala w podstawowych parametrach byle w reklamach dobrze wygladać. Od lat uzywam Samsunga i tu mnie zawiedli na całej lini. Znow musze nosic 2 telefony majac jeden z dualem. Porazka. A wystarczylo by zrobic opcje ze jak juz zaczniemy czat sms z jednej karty to to juz jest przypisane do wątku... i 50% zalatwiona sprawa... mam preferowaną karte sim firmowa a i tak jak dzwonie to mam 2 ikonki do wyboru z której.
01-06-2019 01:43 PM
@Hokus proponuję zasugerować zmiany w oprogramowaniu poprzez aplikację Samsung Members.
A na przysłość warto zapoznać się ze strukturą forum, aby móc pisać posty we własciwych działach i tematach.
Note 9 ma swój dział: https://eu.community.samsung.com/t5/Galaxy-Note9/bd-p/pl-galaxy-new