Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dac Audioquest, problem

(Temat utworzony: 15-08-2019 08:24 PM)
2787 Wyświetlenia
Majkelo
First Poster
Opcje

Problemem jest brak wspolpracy S10+ z Audioquest Dragonfly Black. Po podlaczeniu przez chwile zrywa dzwiek, pozniej slychac ale to jakies 20-30% mozliwosci tego urzadzenia. S10 widzi to jako nieokreslone 'cos'. Z innymi telefonami smiga jak powinno. Poprzedni Honor 10 widzial to nawet jako sluchawki a dzwiek miazdzyl. Audioquest ma najnowszy upgrade. Ma ktos jakis pomysl co zmienic w ustawieniach albo co doinstalowac zeby to chodzilo razem? 

0 Like
Przejdź do rozwiązania
19 Odpowiedzi
Edys075
Samsung Members Star ★
Opcje
Podobno kodek audio Qualcomm WCD9341

Doceniaj innych, klikając przycisk Like lub Zaakceptuj jako rozwiązanie.

0 Like
tomislaw
First Poster
Opcje
Ok dzięki to chciałem wiedzieć
A skąd takie informacje można uzyskać. Mam w szufladzie jeszcze stara xperie xz i zastanawiam się jaku tam może być Dac
0 Like
Edys075
Samsung Members Star ★
Opcje
Internet wszystko Ci powie. Nie ma za co 😉

Doceniaj innych, klikając przycisk Like lub Zaakceptuj jako rozwiązanie.

0 Like
Kapo14
First Poster
Opcje

Witam, chciałbym zapytać o rozwiązanie pewnego problemu.

Otóż jak wiadomo, S20 fe 5g nie ma wejścia jack. Na to rozwiązanie przypada adapter, który posiada wbudowanego Daca. 

I tutaj pojawia się problem. Bo o ile do słuchawek jest to dobre rozwiązanie, o tyle podłączenie smartfona przez kabel do wieży lub radia samochodowego mija się z celem, ponieważ wieża lub radio ma własny dac i owe daci się gryzą. Jakość audio nie jest zadowalająca, już lepiej po bluetooth się sprawuje. Tylko tyle, że po bluetooth ginie nam jakość muzyki flac, jak i nie zawsze da się po bluetooth podłączyć.

Pytanie, czy w adapterze usb c ---> jack 3,5mm da się jakoś wyłączyć opcję Dac-a lub czy na rynku jest jakaś przejściówka która takiego daca nie posiada?

Ewentualnie przyszło mi do głowy jeszcze kupno kabla usb c ---> jack 3,5mm wyjściowe. Tylko co by podpasowało pod s20 fe 5g by ten go nie odrzucił jak to ma w wypadku nie firmowych kabli samsunga?

1.jpg

Pozdrawiam

0 Like
_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
Witam. Przejściówek na rynku jest sporo beż przetwornika DAC, tylko ze telefony Samsunga takiej przejściówki nie wykrywają. Ten kabel który Pan pokazał na zdjęciu też ma przetwornik DAC. Proszę powiedzieć czy uzywa Pan oryginalny adapter czy innej firmy?
Kapo14
First Poster
Opcje

Oczywiście oryginalny. 

Właśnie przeprowadziłem pewien test, mianowicie sprawdzenie co gra lepiej

Inny telefon bez dac-a z wejściem jack 3,5mm podłączonym do aux radia samochodowego - źródło te samo - aplikacja Tidal hifi i piosenki te same,

Mój telefon s20 fe 5g z oryginalnym adapterem na jack 3,5mm również źródło tidal te same piosenki.

Efekt jest taki że na pierwszym urządzeniu jakość była lepsza. Nie było słychać trszasków, mniej podbić. Dźwięk był lepszy jakościowo.

Bardzo chciałbym znaleźć jakieś rozwiązanie aby wyłączyć ten dac w f20 fe 5g. Czy jest jakaś szansa by znaleźć kabel bez daca?

0 Like
_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
Tak jak Panu wspomialem adapterów bez DAC jest sporo, tylko Samsungi nie chcą z nimi współpracować.
0 Like
Paramedic88
Troubleshooter
Opcje
Dlatego z tamtego telefonu który w którym miałeś Jacka był lepszy dźwięk bo widocznie w telefonie był lepszy DAC w tym od Samsunga jest DAC 192 k 24 bit w niektórych telefonach które miały Jacka miały bardzo dobry przetwornik nieraz to było 382 k i 32 bity dlatego dźwięk z takiego telefonu który miał wbudowanego Jacka był lepszy a ten z przejściówki to jest po prostu bardzo podstawowy DAC. Jeżeli chciałbyś mieć naprawdę dobry dźwięk musiałbyś kupić zewnętrzny DAC z portem usb-c który podłączasz do telefonu i ten Dac zewnętrzny podłączasz do wzmacniacza analogowego i wtedy masz bardzo dobry dźwięk. Tak to każda przejściówka która ma DAC zasilanego tylko Sport USB C telefonu nie będzie najwyższych lotów. Ja używam na przykład zestawu i Fi audio DAC on ma właśnie wejście cyfrowe USB do tego jest zasilany zewnętrznym zasilaczem później ten Dac mam podłączony do wzmacniacza analogowego przez chinch i dalej na głośniki. Ale podejrzewam że If I audio nie będzie działać na Samsungu znowu bo Samsung po prostu go nie będzie wspierał. Niestety problem w nowych telefonach jest taki że pozbyto się torła analogowego do analogowych słuchawek A stawia się bardziej na przesyłanie dźwięku przez Bluetooth i raczej w tą stronę się teraz idzie na przykład ja do swojego s22 ultra dokupiłem sobie bazę 2 pro ona obsługują 24 bity po Bluetooth przez specjalny kodek Samsunga i 48 k.
Musi być tak jesli chcesz przesyłać muzyke analogowo czyli jack. To musisz miec usb c do DAC. Sygnal jest wysylany analogowo np na wejscie aux wieży. Potem sygnal jest zmieniany przez wzmacniacz analogowy w wieży na dzwiek.

Tak w duzym uproszeczeniu. DAC zmienia sygnal cyfrowy na analogowy. Jak masz w wieży DAC to on konwertuje sygnal np z pendriwe usb do wzmacniacza analogowego a potem na dźwięk to tak w bardzo duzym uproszczeniu. Czasami jest tak jak mówisz Czyli masz daka w telefonie wysyłasz sygnał analogowo przez Jacka do do wieży w wieży sygnał jest konwertowany przez konwerter z analogowego do Cyfrowego później do daka wieży a później dach znowu konwertuje na sygnał analogowy do wzmacniacza a potem na dźwięk wszystko zależy jaki twoja Wieża ma tor analogowy jeżeli to dobra wieża to DAC w twojej wieży nie bierze już udziału w tym że wyślesz sygnał z telefonu przez port usb-c potem dak w tym przejściówce potem Jack i potem twoja wieża zrzeka na przykład auxem przesyła to do wzmacniacza analogowego i z tego powstaje muzyka tak bardzo dużym uproszczeniu nie wiem jak ci to umiem Nie umiem ci tego za bardzo Inaczej wytłumaczyć.

Jeżeli chodzi o słuchawki to najlepiej ci będą grały według mnie słuchawki Bluetooth całkiem nieźle grają bacy plusy w s20 Fe 5 g bo sam takiego zestawu używam u żony.

Jeżeli podłączasz swojego daka z telefonu do dedykowanego gniazda na przykład AUX w wieży to nie ma prawa się nic stać bo jest to dokładnie to samo co masz teraz USB C Dac i później Jack a wcześniej telefony miały po prostu Jacka i też miały daka ale w sobie na płycie głównej A teraz masz na przejściówce inaczej nie da się puścić sygnału analogowego po kablu A przynajmniej ja tego nie znam można puścić po kablu koncentrycznym na przykład sygnał cyfrowy i jest to tak zwane SPD in czy jakoś tak ale już nie chcę teraz przekręcać nie ma innej możliwości Jeżeli chcesz wysłać z telefonu który nie ma wbudowanego daka na płycie głównej czyli twojego s20 dźwięku przez Jack Jeżeli nie będziesz miał przejściówki USB C dag do Jack po prostu tego daka którego miałeś na płycie głównej masz teraz na przejściówce bo telefony go nie mają to znaczy mają daka wbudowanego ale Służy on do głośników wbudowanych tylko i wyłącznie natomiast sam telefon wysyła sygnał cyfrowy przez USB C i musisz mieć daka żeby to po prostu obrobić No chyba że w twojej wieży jest wejście tak zwane USB C cyfrowe które obsługuje twój dach nie wiem czy takie urządzenia są ale to znowu Samsung pewnie nie będzie obsługiwał tego daka z wieży
0 Like
Kapo14
First Poster
Opcje

Rozumiem już trochę, tylko czy to nie jest tak, że jak mam Daca w usb C i on idzie do radia, to radio też ma swojego Daca i wtedy ten dźwięk trafia troszkę szlag?

Mam też daca słuchawkowego xduoo link 2 jak na zdjęciu poniżej. Czy jest fachowo takiego daca podłączyć do telefonu a następnie do radia samochodowego? Czy tylko nadaje się on do słuchawek?

dac.jpeg

0 Like
PatrykF
Expert
Opcje

@Kapo14 Jasne - im więcej masz adapterów na drodze tym bardziej ryzykujesz utratę jakości dźwięku. Nie znaczy to jednak, że tak będzie w tym wypadku. Generalnie w opisanym przez Ciebie przypadku, poszczególne adaptery mogą się nie polubić i w najgorszym wypadku nie będą działały w ogóle.