Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Czarny pasek pod klawiaturą

(Temat utworzony: 10-11-2019 08:48 AM)
5411 Wyświetlenia
paczes
Apprentice
Opcje

Używam natywnej klawiatury Samsunga i wyłączyłem przyciski nawigacji. Teraz zawsze kiedy coś piszę, na dole pod ekranem w miejscu przycisków nawigacji jest czarny pasek, który jest stratą miejsca. Czy nie da się zrobić tak, żeby klawiatura była zwyczajnie niżej, żeby ekran był minimalnie większy? 

0 Like
8 Odpowiedzi
kamil40013
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@paczes, Witaj na forum. Czy próbówałeś zmieniać rozmiar klawiatury w Ustawienia --> Zarządzanie ogólne --> Język i wprowadzanie --> Klawiatura ekranowa --> Klawiatura Samsung --> Styl i układ --> Rozmiar i przezroczystość ? Można tam rozciągnąć klawiaturę w dół, przez co pusta przestrzeń na dolę trochę się zmniejszy.

Screenshot_20191110-101211_Settings Suggestions.jpgScreenshot_20191110-101432_Samsung Keyboard.jpgScreenshot_20191110-101254_Settings Suggestions.jpg

paczes
Apprentice
Opcje

@kamil40013 Faktycznie, trochę pomogło, aczkolwiek ciągle jest tam trochę przestrzeni. Podejrzewam, że jakiś kosmetyczny update mógłby to naprawić.

0 Like
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@paczes, spróbuj wyłączyć przycisk ukrywania klawiatury: Ustawienia > Wyświetlacz > Pasek nawigacji > Pokaż przycisk ukrywania klawiatury.

Wyłączony przyciskWyłączony przyciskWłączony przyciskWłączony przycisk

Dopiero po chwili zauważyłem, że pytanie dotyczy stabilnej wersji oprogramowania Android 9, w której nie ma takiej opcji. Dobra informacja jest taka, że taka możliwość pojawi się w systemie Android 10.

kamil40013
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@mirudo24, W Android 9 chyba nie ma tej funkcji.

@paczes, Wraz z aktualizajcą do Android 10 One UI 2 powinno się to zmienić. Tam przestrzeń pomiędzy klawiaturą a krawędzią ekranu wygląda tak:

Screenshot_20191110-103331_Settings Suggestions.jpg

mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@kamil40013, masz rację. Zaktualizowałem moją poprzednią wiadomość.

0 Like
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@paczes  Po zmianie rozmiaru klawiatury U mnie wygląda to tak:Screenshot_20191110-143550_Settings Suggestions.jpg

0 Like
Szymajda1983
Apprentice
Opcje

Hej. Wczoraj 09.12.2019 dostałem nową aktualizację systemu android. Dodali opcje- moim zdaniem niepotrzebną, chowania klawiatury. Oczywiście idzie ją wyłączyć w ustawieniach, ale nie pomaga to w zmniejszeniu tego czarnego paska. I przesunięciu klawiatury niżej. Wcześniej obniżyłem sobie klawiaturę i pasek był prawie nie widoczny. Zapewne przyzwyczaje się do tego, ale jestem trochę poirytowany. Screenshot_20191210-104201_Messages.jpg

Ikona ukrywania klawiatury znikła, ale pasek czarny pozostał.Ikona ukrywania klawiatury znikła, ale pasek czarny pozostał.

0 Like
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Szymajda1983, zgadza się. W systemie Android 10 zmieniono wysokość dolnego paska. Jeżeli uważasz, że pasek ten powinien zostać zmniejszony to warto zgłosić sugestię za pomocą aplikacji Samsung Members.