Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Prawidłowe bezprzewodowe ładowanie zwrotne

(Temat utworzony: 27-11-2019 05:39 PM)
1613 Wyświetlenia
Przemuś
Pathfinder
Opcje

Cześć,

proszę o informację jak prawidłowo ładować np. słuchawki bezprzewodowe Galaxy Buds albo zegarek. Czy tak jak na zdjęciu, które wykonałem podczas ładowania słuchawek na moim Galaxy S10+ a może inaczej? Co ciekawe podczas ładowania dobiega uszu taki delikatny syczący dżwięk a zmieniając delikatnie położenie etui, jego częstotliwość można zwiększać lub zmniejszać. Czy ma znaczenie kierunek w jakim umieszcza się urządzenie na pleckach dawcy energii (wzdłuż krótszego lub dłuższego boku)?

20191127_095109.jpeg

Dobroci
Przem
0 Like

4 Rozwiązania

Zaakceptowane rozwiązania
Rozwiązanie
Szewcu72
MegaStar
Opcje

@Przemuśurządzenie ładowane masz tak ułożyć na pleckach telefonu tak, aby cewka urządzenia ładowanego znajdowała się bezpośrednio nad cewką w telefonie i nie dochodziło do przerw w ładowaniu. A czy urządzenia będą w stosunku do siebie równolegle, prostopadle lub po skosie nie ma najmniejszego znaczenia.

Co do dźwięku, to normalna rzecz. Cewki drgają, bo są w polu magnetycznym. Na tej właśnie zasadzie działają głośniki.

Jeśli moja odpowiedź była pomocna, kliknij LIKE lub ZAAKCEPTUJ JAKO ROZWIĄZANIE.

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

Rozwiązanie
kamil40013
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Przemuś, Etui słuchawek powinno znajdować się na środku telefonu. Dźwięk podczas ładowania bezprzewodowego to normalne zjawisko. Poniżej zamieszczam rysunek, który przedstawia umiejscowienie cewki w Galaxy S10+ oraz prawidłowe umiejscowienie etui.

cewka.PNGmiejscer.PNG

Rozwiązanie
Przemuś
Pathfinder
Opcje

Dziękuję wszystkim za pomoc. Na schemacie widać, że owa cewka indukcyjna nie jest przesunięta względem boków telefonu (w przeciwieństwie do baterii) ale jej środek, jeśli mnie wzrok nie myli, wypada w 3/5 odległości od jego górnej krawędzi.
Zegarek zaś (Galaxy Sport) ładował się jeśli był umieszczony poprzecznie do telefonu a nie wzdłużnie. Sprawdziłem to jakiś czas temu ale chwilowo nie mam jak zrobić tego ponownie, by to potwierdzić.

A to etui jest dość cienkie i przygotowane do ładowania indukcyjnego mimo, że ma wybudowane dwa półokrągłe kawałki metalu (kompatybilność z dedykowanym magnetycznym uchwytem samochodowym).

Dobroci
Przem

0 Like
Rozwiązanie
Szewcu72
MegaStar
Opcje

@Przemuś właśnie sprawdziłem. Zarówno zegarek jak i budsy, bez różnicy jak je ułożę, czy wzdłużnie, czy poprzecznie, ładują się. Ważne aby cewki się widziały.

Jeśli moja odpowiedź była pomocna, kliknij LIKE lub ZAAKCEPTUJ JAKO ROZWIĄZANIE.

0 Like
8 Odpowiedzi
Rozwiązanie
Szewcu72
MegaStar
Opcje

@Przemuśurządzenie ładowane masz tak ułożyć na pleckach telefonu tak, aby cewka urządzenia ładowanego znajdowała się bezpośrednio nad cewką w telefonie i nie dochodziło do przerw w ładowaniu. A czy urządzenia będą w stosunku do siebie równolegle, prostopadle lub po skosie nie ma najmniejszego znaczenia.

Co do dźwięku, to normalna rzecz. Cewki drgają, bo są w polu magnetycznym. Na tej właśnie zasadzie działają głośniki.

mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Przemuś, sprawdź czy dźwięk, o którym piszesz jest słyszalny w momencie kiedy ładowanie bezprzewodowe odbywa się bez założonego etui na telefonie.

0 Like
Rozwiązanie
kamil40013
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Przemuś, Etui słuchawek powinno znajdować się na środku telefonu. Dźwięk podczas ładowania bezprzewodowego to normalne zjawisko. Poniżej zamieszczam rysunek, który przedstawia umiejscowienie cewki w Galaxy S10+ oraz prawidłowe umiejscowienie etui.

cewka.PNGmiejscer.PNG

Rozwiązanie
Przemuś
Pathfinder
Opcje

Dziękuję wszystkim za pomoc. Na schemacie widać, że owa cewka indukcyjna nie jest przesunięta względem boków telefonu (w przeciwieństwie do baterii) ale jej środek, jeśli mnie wzrok nie myli, wypada w 3/5 odległości od jego górnej krawędzi.
Zegarek zaś (Galaxy Sport) ładował się jeśli był umieszczony poprzecznie do telefonu a nie wzdłużnie. Sprawdziłem to jakiś czas temu ale chwilowo nie mam jak zrobić tego ponownie, by to potwierdzić.

A to etui jest dość cienkie i przygotowane do ładowania indukcyjnego mimo, że ma wybudowane dwa półokrągłe kawałki metalu (kompatybilność z dedykowanym magnetycznym uchwytem samochodowym).

Dobroci
Przem
0 Like
Rozwiązanie
Szewcu72
MegaStar
Opcje

@Przemuś właśnie sprawdziłem. Zarówno zegarek jak i budsy, bez różnicy jak je ułożę, czy wzdłużnie, czy poprzecznie, ładują się. Ważne aby cewki się widziały.

0 Like
Przemuś
Pathfinder
Opcje

Mam takie dwie obserwacje (do potwierdzenia) po aktualizacji systemu do Android 10. 

1. Ładowanie bezprzewodowe zwrotne jakiegoś urządzenia wyłącza trwające już ładowanie sieciowe telefonu - dawcy energii. Nie wiem czy tak było już w poprzedniej wersji systemu. 

2. Ładowanie bezprzewodowe zwrotne urządzenia nie zostaje przerwane po osiągnięciu zadanego limitu (np. 40%).

Screenshot_20191208-021534_Device care.jpg

Screenshot_20191208-021316_Device care.jpg

Dobroci
Przem
0 Like
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Przemuś, zgodnie z informacjami zawartymi na tej stronie podwójne ładowanie powinno działać poprawnie w modelach Galaxy S10. Zachęcam do zgłoszenia obu błędów za pomocą aplikacji Samsung Members.

mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Przemuś, sprawdziłem przed chwilą jak to wygląda na moim egzemplarzu S10+ i wszystko działa zgodnie z założeniami. Po osiągnięciu limitu dodatkowe urządzenie przestaje być ładowane. Mogę również równocześnie ładować telefon oraz drugie urządzenie. Załączam zrzuty ekranowe.

Ładowanie obu urządzeńŁadowanie obu urządzeńInformacja o osiągniętym limicieInformacja o osiągniętym limicie