27-11-2019 05:39 PM
Cześć,
proszę o informację jak prawidłowo ładować np. słuchawki bezprzewodowe Galaxy Buds albo zegarek. Czy tak jak na zdjęciu, które wykonałem podczas ładowania słuchawek na moim Galaxy S10+ a może inaczej? Co ciekawe podczas ładowania dobiega uszu taki delikatny syczący dżwięk a zmieniając delikatnie położenie etui, jego częstotliwość można zwiększać lub zmniejszać. Czy ma znaczenie kierunek w jakim umieszcza się urządzenie na pleckach dawcy energii (wzdłuż krótszego lub dłuższego boku)?
Rozwiązane! Idź do rozwiązania.
27-11-2019 06:32 PM
@Przemuśurządzenie ładowane masz tak ułożyć na pleckach telefonu tak, aby cewka urządzenia ładowanego znajdowała się bezpośrednio nad cewką w telefonie i nie dochodziło do przerw w ładowaniu. A czy urządzenia będą w stosunku do siebie równolegle, prostopadle lub po skosie nie ma najmniejszego znaczenia.
Co do dźwięku, to normalna rzecz. Cewki drgają, bo są w polu magnetycznym. Na tej właśnie zasadzie działają głośniki.
27-11-2019 08:52 PM
@Przemuś, Etui słuchawek powinno znajdować się na środku telefonu. Dźwięk podczas ładowania bezprzewodowego to normalne zjawisko. Poniżej zamieszczam rysunek, który przedstawia umiejscowienie cewki w Galaxy S10+ oraz prawidłowe umiejscowienie etui.
28-11-2019 12:54 AM — edytowano 28-11-2019 01:16 AM
Dziękuję wszystkim za pomoc. Na schemacie widać, że owa cewka indukcyjna nie jest przesunięta względem boków telefonu (w przeciwieństwie do baterii) ale jej środek, jeśli mnie wzrok nie myli, wypada w 3/5 odległości od jego górnej krawędzi.
Zegarek zaś (Galaxy Sport) ładował się jeśli był umieszczony poprzecznie do telefonu a nie wzdłużnie. Sprawdziłem to jakiś czas temu ale chwilowo nie mam jak zrobić tego ponownie, by to potwierdzić.
A to etui jest dość cienkie i przygotowane do ładowania indukcyjnego mimo, że ma wybudowane dwa półokrągłe kawałki metalu (kompatybilność z dedykowanym magnetycznym uchwytem samochodowym).
28-11-2019 04:43 PM
@Przemuś właśnie sprawdziłem. Zarówno zegarek jak i budsy, bez różnicy jak je ułożę, czy wzdłużnie, czy poprzecznie, ładują się. Ważne aby cewki się widziały.
27-11-2019 06:32 PM
@Przemuśurządzenie ładowane masz tak ułożyć na pleckach telefonu tak, aby cewka urządzenia ładowanego znajdowała się bezpośrednio nad cewką w telefonie i nie dochodziło do przerw w ładowaniu. A czy urządzenia będą w stosunku do siebie równolegle, prostopadle lub po skosie nie ma najmniejszego znaczenia.
Co do dźwięku, to normalna rzecz. Cewki drgają, bo są w polu magnetycznym. Na tej właśnie zasadzie działają głośniki.
27-11-2019 08:29 PM
@Przemuś, sprawdź czy dźwięk, o którym piszesz jest słyszalny w momencie kiedy ładowanie bezprzewodowe odbywa się bez założonego etui na telefonie.
27-11-2019 08:52 PM
@Przemuś, Etui słuchawek powinno znajdować się na środku telefonu. Dźwięk podczas ładowania bezprzewodowego to normalne zjawisko. Poniżej zamieszczam rysunek, który przedstawia umiejscowienie cewki w Galaxy S10+ oraz prawidłowe umiejscowienie etui.
28-11-2019 12:54 AM — edytowano 28-11-2019 01:16 AM
Dziękuję wszystkim za pomoc. Na schemacie widać, że owa cewka indukcyjna nie jest przesunięta względem boków telefonu (w przeciwieństwie do baterii) ale jej środek, jeśli mnie wzrok nie myli, wypada w 3/5 odległości od jego górnej krawędzi.
Zegarek zaś (Galaxy Sport) ładował się jeśli był umieszczony poprzecznie do telefonu a nie wzdłużnie. Sprawdziłem to jakiś czas temu ale chwilowo nie mam jak zrobić tego ponownie, by to potwierdzić.
A to etui jest dość cienkie i przygotowane do ładowania indukcyjnego mimo, że ma wybudowane dwa półokrągłe kawałki metalu (kompatybilność z dedykowanym magnetycznym uchwytem samochodowym).
28-11-2019 04:43 PM
@Przemuś właśnie sprawdziłem. Zarówno zegarek jak i budsy, bez różnicy jak je ułożę, czy wzdłużnie, czy poprzecznie, ładują się. Ważne aby cewki się widziały.
09-12-2019 07:05 AM
Mam takie dwie obserwacje (do potwierdzenia) po aktualizacji systemu do Android 10.
1. Ładowanie bezprzewodowe zwrotne jakiegoś urządzenia wyłącza trwające już ładowanie sieciowe telefonu - dawcy energii. Nie wiem czy tak było już w poprzedniej wersji systemu.
2. Ładowanie bezprzewodowe zwrotne urządzenia nie zostaje przerwane po osiągnięciu zadanego limitu (np. 40%).
09-12-2019 09:13 AM
@Przemuś, zgodnie z informacjami zawartymi na tej stronie podwójne ładowanie powinno działać poprawnie w modelach Galaxy S10. Zachęcam do zgłoszenia obu błędów za pomocą aplikacji Samsung Members.
09-12-2019 05:50 PM
@Przemuś, sprawdziłem przed chwilą jak to wygląda na moim egzemplarzu S10+ i wszystko działa zgodnie z założeniami. Po osiągnięciu limitu dodatkowe urządzenie przestaje być ładowane. Mogę również równocześnie ładować telefon oraz drugie urządzenie. Załączam zrzuty ekranowe.
Ładowanie obu urządzeń
Informacja o osiągniętym limicie