Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Brak powiadomień o nieodebranych rozmowach i SMS

(Temat utworzony: 10-04-2021 01:14 PM)
8408 Wyświetlenia
michal28000
Explorer
Opcje

Cześć! 

Zgłaszam się do Was z prośbą o pomoc w rozwiązaniu jednego dość irytującego problemu z Samsungiem S21 5G. Mianowicie w ostatnich dniach zauważyłem (co też później sam potwierdziłem własnymi testami), że telefon nie wyświetla mi od razu na ekranie blokady powiadomień np. o nieodebranym połączeniu lub smsie. Zdarza się, że robi to dopiero po ~5-10 min. od zdarzenia. Dzieje się tak najczęściej rano, gdy telefon po całej nocy był nieużywany i rano sprawdzam czy były jakieś połączenia. Wówczas tak jak wspomniałem wcześniej zwykle ich nie ma, a gdy odblokuję telefon to po jakiejś 1-2 min. nagle się pojawiają... W ostatnich dniach odkryłem również, że niekoniecznie dzieje się tak tylko po całej nocy, ale również gdy z telefonem nie robię nic przez np. 30 min. 

Jest to mega irytujące, zwłaszcza, że telefon służy mi jako służbowy, a wcześniej gdy miałem Samsunga A50 to nigdy taki problem nie występował. Proszę pomóżcie, bo na razie jest do dla mnie kasa wyrzucona w błoto....

Ps. Ktoś podpowiedział mi, żeby poodznaczać funkcje związane z połączeniami/telefonem i smsami w Optymalizacji użycia baterii i wydaję mi się, że z smsami to pomogło, ale powiadomienie o nieodebranym połączeniu dalej pojawia się z opóźnieniem (ok. 5-10 min.).

Co mogę zrobić? 

PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Inesittka  Spokojnie, myślę że pracują nad rozwiązaniem 

michal28000
Explorer
Opcje

Jutro przywrócę ustawienia fabryczne i dam znać czy to pomogło. 

Inesittka
Voyager
Opcje
Oby 😁
maksipl
Explorer
Opcje
Mialem ten sam problem problemem jest apka Samsung Call poczytaj tutaj https://eu.community.samsung.com/t5/seria-galaxy-s21/always-on-display-nie-pokazuje-nie-odebranych-p...
0 Like
michal28000
Explorer
Opcje

Teraz już sam nie wiem czy jest sens robić ten powrót do ustawień fabrycznych, bo jak pisze maksipl w swoim temacie, nastąpił powrót problemu....

0 Like
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

Decyzja należy do Ciebie. Jeżeli się zdecydujesz na resetowanie to daj znać czy to pomogło. Koniecznie również zgłoś błąd do Samsunga.

Wskazówka - zgłaszanie błędu do firmy Samsung
https://eu.community.samsung.com/t5/aplikacje-mobilne-i-us%C5%82ugi/poradnik-jak-zg%C5%82osi%C4%87-b...

michal28000
Explorer
Opcje

Na razie wstrzymałem się z przywracaniem do ustawień fabrycznych, bo o ile dobrze zrozumiałem, to po przywróceniu i w zasadzie w trakcie konfiguracji, telefon poprosi mnie o zaktualizowanie systemu, a wtedy z automatu zaktualizuje się aplikacja Telefon, więc tak czy inaczej powrócę do punktu wyjścia. Chyba, że się mylę, i tak nie będzie, to mnie oczywiście poprawcie.

Inna sprawa czy istnieje możliwość cofnięcia aktualizacji aplikacji Telefon? Bo niestety, ale bezpośrednio w ustawieniach tej aplikacji nie widzę takiej możliwości.

Co do zgłoszenia błędu do Samsunga to zrobiłem to już wczoraj i o to jaką odpowiedź otrzymałem...

Screenshot_20210411-172742_Samsung Members.jpg

0 Like
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

Jeżeli posiadasz najnowsze oprogramowanie w telefonie to nie pojawi się prośba o wykonanie aktualizacji. Nie mam pewności, ale według mnie po przywróceniu ustawień fabrycznych w telefonie będzie starsza wersja aplikacji Telefon. Aktualizacja aplikacji będzie dostępna w sklepie Galaxy Store więc należy wyłączyć automatyczne aktualizacje i pominąć nowszą wersję aplikacji Telefon przy ręcznej aktualizacji. Niestety nie ma możliwości odinstalowania najnowszej wersji aplikacji Telefon.

Odnośnie zgłoszenia to można wysłać logi systemowe. Może dzięki temu szybciej zdiagnozują w czym problem.

michal28000
Explorer
Opcje

Tylko zaraz po albo w trakcie przywrócenia ustawień fabrycznych, a w zasadzie konfiguracji na nowo telefonu, pojawi się okno z aktualizacją systemu i wtedy zdaję się, że z automatu zaktualizuje się również aplikacja Telefon. No chyba, że się mylę, ale to już musicie mnie poprawić.

Wysłałem im logi systemowe i w odpowiedzi dostałem znowu taką samą odpowiedź, różniącą się pojedynczymi słowami i z informacją, że w przedstawionym przypadku mamy do czynienia z błędem systemowym, którego nie będą w stanie uregulować pod kątem ustawień.

0 Like
Inesittka
Voyager
Opcje
Mi po przywróceniu ustawień fabrycznych udało się wstrzymać aktualizację aplikacji telefon... pobiera się więcej aktualizacji innych aplikacji... one pobierają się po kolei i w ten sposób anulowałam samsung call. Ale jak wspomniał @maksipl co jakiś czas są poprawki i wtedy ta aplikacja pobiera aktualizacje wraz z systemem. Po takiej poprawce systemu wyczyściłam pamięć domyślną telefonu. Na razie działa ale ostatnio mam mało połączeń które nie odbieram. Może wkrótce rozwiążą ten problem.