09-02-2020 11:30 PM
Witam całą społeczność!
Od niecałych 5 miesięcy użytkuję Galaxy S10. Telefon jest świetny, dostaję to, czego oczekiwałem, niestety za wyjątkiem baterii. Przeczytałem już chyba każdy wątek poruszający jej tematykę na forum i wiem, że SOT na LTE nie wygląda kolorowo. Chciałbym jednak się upewnić, czy takie zużycie baterii, jakie osiągam, jest normalne. Czy jest sens robienia Hard Resetu, którego wolałbym uniknąć?
Informacyjnie:
• wersja XEO, Android 10, najnowsza aktualizacja (BTA8)
• przesiadłem się z S6 przerzucając dane Smart Switchem (chyba niepotrzebnie chciałem sobie życie ułatwić)
• przez pierwsze 2 miesiące nie zwracałem uwagi na baterię, gdyż nie wykorzystywałem telefonu w takim stopniu, jak teraz to czynię, więc niestety nie mam porównania
• wykonałem Wipe Cache Partition - nie zauważyłem znaczącej poprawy
• telefon ładuję do 80-90% i nie rozładowywuję poniżej 20% - dla testów nadszarpnąłem tę zasadę
• ładuję bezprzewodowo, obie możliwości szybkiego ładowania wyłączone
• połączony z smartwatchem
• stale włączony tryb ciemny
• AOD przy dotknięciu
• wybudzanie przez podwójne dotknięcie i przy podnoszeniu telefonu
• tryb zasilania: optymalizacja, włączone adaptacyjne oszczędzanie energii i bateria adaptacyjna
Poniżej załączam screeny z podpisem:
LTE, naładowany do 80%
LTE, naładowany do 100%
Wi-Fi, naładowany do 80%
Wi-Fi, naładowany do 90%
Wi-Fi, doładowany do 80%
I taka wisienka na torcie. Robiąc ok. 150 zdjęć na 3-krotnym zbliżeniu (optymalizator scenerii wyłączony) aparat dosłownie wessał baterię:
LTE, naładowany do 80%
Z góry dziękuję za wszelkie rady, sugestie i opinie.
14-02-2020 09:43 AM
@Karol24, na większość pytań odpowiedział już @PrzemekM. Dorzucę jeszcze od siebie odpowiedź na ostatnie pytanie. Nie musisz wykonywać żadnych dodatkowych działań na telefonie. Jedyne nad czym warto się zastanowić to wstrzymanie się z instalacją aplikacji i sprawdzenie działania baterii na "czystym" telefonie.
14-02-2020 11:45 AM
Dziękuję Panowie.
Rozumiem to tak, że mogę przywrócić kopię zapasową wybierając z niej tylko dokumenty, muzykę, notatki i wiadomości? Bo idea Hard Resetu była taka, żeby nie przywracać kopii zapasowej i teraz do końca nie wiem czy jej nie burzę.
Jeszcze mam pytanie o zdjęcia. Wchodząc w ustawienia -> konto i kopia zapasowa -> kopia zap. i odzyskiwanie -> dane z utworzonym backupem nie ma do wyboru obrazów. Mam za to włączoną synchronizację z Samsung Cloud, więc w jaki sposób pobiorę z niej zdjęcia?
14-02-2020 01:17 PM
@Karol24, Hard reset jest lepiej przeprowadzić z poziomu recovery menu. Przed hard resetem możesz usunąć konto Google z telefonu, aby uniknąć ewentualnych problemów z blokadą FRP. Gear S3 będzie wymagał ponownego sparowania z telefonem. Wystarczy, że w aplikacji Galaxy Wearable wybierzesz swoje urządzenie, zostaniesz poproszony o zgody, a następnie na zegarku zostanie wykonany niepełny reset.
Zdjęcia z chmury Samsung Cloud możesz pobrać ponownie na telefon. Musisz wejść w Ustawienia --> Konta i kopia zapasowa --> Samsung Cloud --> Galeria --> Ostatnio dodane. Dalsza część różni się w zależności od tego, czy zdjęcia znajdują się w Samsung Cloud, czy OneDrive. Ogólnie, to zaznaczasz wybrane zdjęcia i zapisujesz na urządzeniu.
07-11-2020 10:32 PM
07-11-2020 10:56 PM
08-11-2020 08:52 PM