Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Bateria (ochrona, ładowanie, żywotność, indukcja)

(Temat utworzony: 18-01-2022 08:27 PM)
3871 Wyświetlenia
michvu
Pioneer
Opcje
Mam pytanie dotyczące baterii, a konkretnie o rady mające na celu maksymalne wydłużenie żywotności baterii.  
1.Czy zaleca się mieć stałe włączona opcje ładowania (tylko) do 85% ? Które opcje można jeszcze włączyć/wyłączyć żeby odciążyć baterie?
2. Czy ładowarki super szybkie ładowanie i szybkie ładowanie w jakiś sposób zużywają baterie mocniej? Czy ładowarek producenta można używać dowoli? 
3. Co sądzicie o ładowaniu indukcyjnym? Używać czy nie jest to zalecane? 

Dzięki!
0 Like
59 Odpowiedzi
J3drula
Voyager
Opcje
Jako iż korzystałem z tej opcji, podpowiem że na początek warto. Po kilkunastu cyklach wyłączyłem i osobiście uważam że dobrze robiłem. Koledze który nie używał tego, telefon w podobnych warunkach "trzyma" krócej.
0 Like
Gabarosik
Helping Hand
Opcje
Ale baterie nie lubią jak się je doładuje do 100%
0 Like
nowan2020
Troubleshooter
Opcje
W ustawieniach baterii jest włączenie ochrony , powoduje ro ograniczenie ładowania do 85 % , co daje skrócenie czasu pracy , który zwykle jest krótszy niż 1 dzień . Czy ktoś stosuje tą ochronę , jaki rzeczywisty wpływ ma ta ochrona na żywotność  , np. Wydłuża żywotność o rok  ? Jakie doświadczenia mają inni , bo dla mnie to jest ograniczenie i tak krótkiego czasu pracy , a baterie i tak wymieniam co 3 - 4 lata na nową, więc to cos jest bez sensu. 
Poprosze o konkrety , jeśli ktoś korzysta z tego ograniczenia.

image

0 Like
patyczak
Black Belt 
Opcje
Sam sobie odpowiedziałeś 😉 Przez ostatnie kilka dni, mój telefon wykorzystywałem bardzo intensywnie. Przedwczoraj, w "Pielęgnacji urządzenia i baterii", pojawił mi się komunikat, informujący, że zbyt częste ładowanie baterii, może wpłynąć na jej żywotność 😃 Gdybym miał włączoną opcję, o którą pytasz, robiłbym to jeszcze częściej. Nie wiem jak prościej wytłumaczyć, że mija się to z celem. W Twoim ostatnim zdaniu, sam sobie odpowiedziałeś na pytanie 😉Screenshot_20220926-142641_Samsung Members_5599_1664195222.jpg
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@nowan2020, ładuję telefony superszybkimi ładowarkami przeważnie do 100% i nie zauważyłem niekorzystnego wpływu na żywotność baterii. Możliwe, że po kilku latach bateria będzie bardziej zużyta niż w przypadku ładowania do 85%, ale niestety nie jestem w stanie tego zweryfikować ponieważ nie korzystam z jednego modelu telefonu aż tak długo.

nowan2020
Troubleshooter
Opcje
Miałem Iphona tam była żywotność np 100% czy 85% , przy 80 % wymieniałem baterię , ładowałem zawsze na 100 % , Samsung nie podaje takiego parametru a byłby przydatny
0 Like
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje
Prox_321
Pioneer
Opcje

Dobrze jest ładować telefon do 100%? Czy dobrze jest używać funkcji ochrona baterii? I czy szybkie ładowanie jest dobre?

0 Like
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Prox_321  Dzień dobry 

Jak tylko to możliwe to najlepiej ładować do np. I5 procent,  co w wielu przypadkach jest rzadkie ponieważ często w telefonie potrzebujemy mieć w pełni naładowaną baterię na cały dzień.  Ale jeżeli w między czasie jest możliwość podłączenia to można ładować do mniejszych wartości. 

Co do szybkiego ładowania to ja np. Mam wyłączone a włączam gdy jest sytuacja gdzie potrzebuję jak najszybciej naładować telefon.  Szybkie ładowania ma negatywny wpływ na baterię. 

rybus85
Helping Hand
Opcje
Ja każdy telefon ładuje normalnie. Żadnej ochrony baterii itd. Jak mam czas to wrzucam na indukcję(wolne ładowanie,telefon lekko ciepły). A jak nie mam czasu to szybkie. W większości przypadków do pełna. I w żadnym telefonie nie miałem problemów z baterią. Przykładowo S10+ miałem coś koło 1,5 roku czy jakoś tak. SOT od kupna do sprzedaży praktycznie się nie zmienił.
I nie robię największej głupoty. Nie podłączam telefonu na noc pod ładowarkę 😉 NIGDY 🙂