Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Bateria (ochrona, ładowanie, żywotność, indukcja)

(Temat utworzony: 18-01-2022 08:27 PM)
3941 Wyświetlenia
michvu
Pioneer
Opcje
Mam pytanie dotyczące baterii, a konkretnie o rady mające na celu maksymalne wydłużenie żywotności baterii.  
1.Czy zaleca się mieć stałe włączona opcje ładowania (tylko) do 85% ? Które opcje można jeszcze włączyć/wyłączyć żeby odciążyć baterie?
2. Czy ładowarki super szybkie ładowanie i szybkie ładowanie w jakiś sposób zużywają baterie mocniej? Czy ładowarek producenta można używać dowoli? 
3. Co sądzicie o ładowaniu indukcyjnym? Używać czy nie jest to zalecane? 

Dzięki!
0 Like
_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
Witam. Nie ma tu znaczenia, czy ładujemy wolno czy szybko. Telefon jest na tyle inteligentyny że nawet jak zostawimy go na noc, to sam rozłączy ładowanie, a będzie tylko podtrzymywał. Co do samej baterii? Te baterie lubią jak się ich doładowuje, ale kategorycznie, nie wolno rozładowywać do zera! A co do żywotności baterii, to wszystko zależy jak będziemy telefon używać.
kamil40013
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@_Technik_, W Pielęgnacji urządzenia możemy natknąć się na informację o tym, że długotrwałe ciągłe ładowanie urządzenia może wpłynąć na baterię

Screenshot_20221123_194015_Device care.jpg

Osobiście podłączam telefon do ładowania na noc i przyznam, że nie zauważyłem pogorszenia czasu pracy na baterii, więc traktowałbym tę informację z przymrużeniem oka.

_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
@kamil40013 Witam. Dokładnie. Sam osobiście zostawiam też często na noc na ladowanie i to już nie jeden telefon. Na dawnych bateriach to tak, ale na nowych ogniwach nie ma to żadnego znaczenia. One nawet lubią jak ich się doładowuje.
XDowieczkaXD
Student
Opcje
Moje poprzednie telefony musiałam wymieniać głównie przez to, że bateria nie trzymała mi nawet pół dnia. Kupiłam telefon S23+ i od samego początku chce zadbać o te baterie by trzymała mi jak najdłużej. I teraz pytanie, jak najlepiej ładować telefon? Rozładować go do praktycznie zera i naładować do 100% czy lepiej rozładować do około 15-20% i naładować do około 85%? Czy może jeszcze jakoś inaczej? Jakby ktoś miał jakieś dodatkowe porady jak zadbać o baterie to będę bardzo wdzięczna
0 Like
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

Poniżej zamieszczam ogólne wskazówki dotyczące ładowania baterii ze strony Samsung:

• Podczas ładowania baterii po raz pierwszy, podłącz telefon do dołączonej w zestawie ładowarki i ładuj baterię, do momentu jej pełnego naładowania. Pierwszy poziom baterii oraz czas ładowania jest różny.
  • W celu wydłużenia żywotności baterii, unikaj spadku poziomu naładowania do 0%. Możesz ładować baterię w dowolnym momencie, utrzymując optymalny stan 20- 80%.
  • Wszystkie akcesoria do ładowania firmy Samsung są odpowiedne dla napięcia w zakresie 100- 240 woltów. Możesz znaleźć tę informację na jednostce ładującej. Dlatego możesz ładować smartfon za granicą, za pomocą napięcia 110 woltów.
  • Jeżeli w podłączysz swój telefon do ładowarki, za pomocą kabla, a następnie umieścisz telefon na bezprzewodowej stacji ładującej, telefon będzie ładowany tylko przez ładowarkę przewodową.

IWNL
Navigator
Opcje
Co sądzicie o rozwiązaniu że w zakładce "Ochrona bateri" poza zwykłym włączeniem lub wyłączenie funkcji możnaby ustawić do jakiej wartości urządzenie ma się ładować. Naprzyklad od 75% do 90% zamiast ustalać jedną stałą wartość

FG_Test23
Black Belt 
Opcje
Moim zdaniem byłoby to fajne, bo ja do 85% teraz sobie właśnie ustawiłem i testuję, ale to 15% różnicy baterii. Cykle 20-85, to zużycie 65% baterii, czyli właściwie, to tyle ile mi starcza od 8 do 16, więc fajnie by było gdybym mógł ręcznie sobie, to dostosować. Stała wartość 85%, to za mało aby nie odczuć drastycznego spadku czasu pracy na baterii. Moim zdaniem cykle 20-100, to jest jakiś wybór i tutaj 8h SOT mam, ale na 20-85 raczej takie 5 godzinek będzie, więc troszkę szkoda, nawet nie tyle co spadek czasu, a to że mamy tak stale to ustawione.
0 Like
IWNL
Navigator
Opcje
Ja bym korzystał z tej najniższej wartości
0 Like
FG_Test23
Black Belt 
Opcje
A jaki masz u siebie czas na ekranie w swoim S23/+/Ultra ?
0 Like
IWNL
Navigator
Opcje
Dziś pierwszy dzień na One Ui 6.
Na zużycie 72% potrzeba 6 godzin 30 minut
0 Like