Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

5G w Plusie

(Temat utworzony: 15-05-2021 07:07 PM)
2038 Wyświetlenia
eReS
Pioneer
Opcje
Czy S20+ 5G obsługuje w końcu 5G w Plusie?
Jeszcze ani razu nie udało mi się zobaczyć ikonki 5G. Jestem w zasięgu 5G bo leżący obok A52 5G pokazuje ikonkę 5G. W ustawieniu transmisji danych też mam włączone 5G.
0 Like
Ewamilozin72
Helping Hand
Opcje
Wprawdzie ja mam Note 20 Ultra 5G z Orange i 5G działa. W telefonie mam dwie karty jedna Play i esim Orange. Wydaje mi się, że problemem może być oprogramowanie telefonu oraz plan taryfowy z obsługą 5G. Mam możliwość przełączania na karcie Play ale w Rzeszowie nie ma 5G z Play .
0 Like
Mona368
Pathfinder
Opcje
Cześć, już wiem co jest z tym 5G w Plusie , niestety żaden Samsung serii S20 nie ma 5G, z tego co wiem ma tylko Orange. Dopiero w S21 jest 5G w Plusie . Porostu samsung i Plus się nie dogadali 🙃
0 Like
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Mona368, model S20 FE 5G powinien poprawnie działać z siecią Plus, o czym pisałem wcześniej w tym wątku. Plus ma nietypowe częstotliwości sieci 5G i zapewne stąd wynika problem, że nie wszystkie modele posiadają wsparcie dla tak nietypowych częstotliwości. Więcej informacji znajduje się w poniższym wątku.

Od kiedy obsługa sieci 5G w telefonach Galaxy S20?
https://eu.community.samsung.com/t5/seria-galaxy-s20/od-kiedy-obs%C5%82uga-sieci-5g-w-telefonach-gal...

0 Like
Mona368
Pathfinder
Opcje
Tak wiem, ale niestety w Samsungach S20 sieć Plus nie dostarcza 5G.
0 Like
eReS
Pioneer
Opcje

To może ja wyjaśnię bardziej technicznie bo widzę trochę nieścisłości w odpowiedziach.
5G w Plusie to TDD 2600MHz czyli band n38. Swoją drogą to trochę bardziej azjatycki band niż europejski.
Specyfikacje S20+ 5G mówią różnie w zależności od strony, na której szukałem informacji. Na jednych ten telefon nie obsługuje właśnie tego bandu, na innych piszą, że obsługuje.
Jednak Plus sprzedawał ten telefon (brandowany) więc myślę, że obsługiwać 5G musiał bo inaczej Plus strzelałby sobie sam w kolano sprzedając telefon 5G, który nie działa w ich sieci.
Ponad rok temu rzecznik Samsung także potwierdził na Twitterze, że S20+ 5G bedzie działać z 5G w Plusie:
https://twitter.com/olafkrynicki/status/1228300678239485952?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembe...

Nie napisał jednak czy chodzi o telefony brandowane czy z wolnego rynku.
Stąd moje początkowe pytanie.
Ja mam telefon niebrandowany i u mnie 5G nie działa.

0 Like
Ewamilozin72
Helping Hand
Opcje
Tak też mi się wydawało, że telefon bez oprogramowania operatora nie będzie obsługiwał 5G. Pytanie tylko czy wgranie brandu od Plusa rozwiąże ten problem, czytałam na innych forach, że w niektórych samsungach z wolnego rynku działa sieć 5G.
0 Like
YOX
Samsung Members Star ★
Opcje

Posiadają one kartę SIM Plusa ? 

0 Like
Ewamilozin72
Helping Hand
Opcje
Nie wiem ja mam Note 20 Ultra 5G i u mnie 5G działa ale tylko w Orange. Pytanie czemu Plus sprzedaje telefony z 5G skoro nie wszystkie obsługują 5G.
0 Like
YOX
Samsung Members Star ★
Opcje

Prawdopodobnie akurat sprzedawane urządzenia przez firmę Plus obsługują 5G, bo mają brandowane oprogramowanie. 

0 Like
Ewamilozin72
Helping Hand
Opcje
Tak to już jest wiadomo, tylko czemu telefon kupiony na wolnym rynku nie obsłuży 5G pomimo, że karta sim i odpowiedni abonament jest wykupiony.
0 Like