Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

[Poradnik] Czat RCS w aplikacji Wiadomości Samsung

(Temat utworzony: 25-09-2024 03:52 PM)
289 Wyświetlenia
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

Czat-RCS-Wiadomosci-Samsung.png

Aplikacja Wiadomości Samsung posiada obsługę funkcji czatu RCS (Rich Communication Services). Niestety opcja nie jest dostępna dla wszystkich posiadaczy telefonów Galaxy. Z moich obserwacji wynika, że konieczne jest spełnienie następujących warunków:

• usługa musi być aktywna po stronie operatora,
  • w telefonie musi znajdować się odpowiednia wersja Wiadomości Samsung (niestety nie jestem w stanie podać wersji ponieważ dla różnych telefonów to mogą być różne wersje),
  • w telefonie musi znajdować się najnowsze oprogramowanie układowe.

Pomimo spełnienia powyższych funkcja może być w dalszym ciągu nieaktywna. Nie ma możliwości ręcznego włączenia tej opcji. Jeżeli funkcja RCS pojawi się dla naszego telefonu to pojawi się odpowiedni komunikat po uruchomieniu aplikacji Wiadomości. W kolejnym kroku musimy podać nasz numer telefonu i ewentualnie aktywować opcję w ustawieniach:

Ekran powitalny RCSEkran powitalny RCSDodawanie numeruDodawanie numeruWłączanie funkcji RCSWłączanie funkcji RCS

Jak rozpoznać, że prowadzę rozmowę za pomocą czatu RCS?

Po poprawnej konfiguracji możemy zacząć korzystanie z funkcji czatu RCS. Na początek upewnij się, że druga osoba również posiada włączoną opcję czatu RCS. Jeżeli tak to zauważysz następujące zmiany w konwersacji:

• W oknie wprowadzania tekstu widoczny jest komunikat "Wprowadź wiadomość czatu".
  • Chmurki z tekstem są w kolorze niebieskim. W normalnej konwersacji SMS chmurki są zielone.
  • Widać kropki w momencie jak osoba pisze wiadomość.
  • Widoczne potwierdzenia doręczenia oraz przeczytania wiadomości.

Czat RCSCzat RCSKonwersacja SMSKonwersacja SMS

Czy wspierana jest wyłącznie aplikacja Wiadomości Samsung?

Nie jest wymagana aplikacja Wiadomości Samsung. Osoby mogą prowadzić czat RCS korzystając z dwóch różnych aplikacji jak np. Wiadomości Samsung oraz Wiadomości Google. Podejrzewam, że wspierane są również aplikacje Wiadomości od innych producentów.

Funkcja RCS nie jest dostępna na moim urządzeniu. Co zrobić?

Niestety nie ma możliwości ręcznego włączenia opcji. W takim wypadku pewnym wyjściem z sytuacji jest instalacja aplikacji Wiadomości Google, w której można aktywować funkcję czatu. Upewnij się również, że Twój operator oferuje taką usługę.

Czy mogę zmieniać opcje czatu RCS lub całkowicie wyłączyć usługę?

Opcje czatu znajdują się w ustawieniach aplikacji Wiadomości. Poniżej wklejam zrzut ekranowy z dostępnymi opcjami. W tym samym miejscu można wyłączyć usługę.

Screenshot_20210330-103137_Messages.jpg

Jaką posiadasz wersję aplikacji oraz jaki telefon?

Wątek powstał na bazie aplikacji Wiadomości Samsung w wersji 12.1.20.9 na telefonie Galaxy S21 Ultra z oprogramowaniem G998BXXU2AUC8.

Przydatne odnośniki

Jeżeli macie jakiekolwiek pytania lub wątpliwości to piszcie śmiało. Postaram się odpowiedzieć na Wasze pytania.

1 338 Odpowiedzi
Slawek23
Troubleshooter
Opcje
coś robisz nie tak 🤔..., jeszcze raz przeglądarka Google, klik w prawy górny róg (Twoje konto), następnie "Ustawienia" (trybik) i dalej jak pokazałem wcześniej na screenach.
0 Like
Matinek
Troubleshooter
Opcje
Tyle że ja mam całkiem inaczej wyglądające menu dziwne. Takie jak Twoje to wygląd jest ale w sklepie play a nie w przeglądarce chrome. U mnie jest tak1726930823830.jpg1726930823864.jpg1726930823897.jpg
0 Like
Slawek23
Troubleshooter
Opcje
właśnie o to chodzi że te ustawienia trzeba zrobić w przeglądarce Google, a nie w Google Chrome, pobierz ze sklepu Play i poustawiaj, później możesz korzystać z jednej bądź drugiej.
0 Like
Matinek
Troubleshooter
Opcje
Dziwne ale znalazłem to co podałeś ale wcale nie w przeglądarce tylko normalnie w menu telefonu. Więc znalazłem to tu gdzie zaznaczyłem i mam tak jak na zrzutach.
I wszystko było jak na zrzucie czyli na włączone a i tak nie działa. W starym telefonie z przed 5 lat wszystko działa.1726931333533.jpg1726931333565.jpg1726931333588.jpg
0 Like
Matinek
Troubleshooter
Opcje
Teraz już jest to co pokazywałeś ale mimo włączonych podpowiadania brak.
Zauważyłem w ustawieniach w starym telefonie starszej wersji przeglądarki inne ustawienie którego teraz brak i pomyślałem że może to jest powodem ale mimo wyłączenia są podpowiedzi. Może to faktycznie kwestia klawiatury ale czemu kiedyś ładnie współpracowało to wszystko a teraz nie chce. I jak zawsze wychodzi ze kiedyś dużo rzeczy było lepszych a teraz tylko pogarszaja.
0 Like
PatrykF
Expert
Opcje

@Matinek Podejrzewam, że wszystko to spowodowane jest nowymi aktualizacjami, które rozjechały kompatybilność poszczególnych funkcji między klawiaturą, a przeglądarką. Ciężko stwierdzić w takim układzie, po której stronie stoi problem, chociaż podejrzewałbym właśnie Google, które ma obecnie zupełnie inny wygląd ustawień. Być może przyszłe aktualizacje rozwiążą problem, ale nie zaszkodzi zgłosić błędu poprzez Samsung Members:

Samsung Members > Wsparcie > Raporty o błędach.

0 Like
Matinek
Troubleshooter
Opcje
Możliwe bo i w chrome brak jednej opcji którą mam w starej wersji jak i w klawiaturze samsunga też brak jednej opcji którą była w starej wersji. Napisałem już do samsunga zobaczymy co odpiszą od Google mam wątpliwości czy odpiszą.
0 Like
bartek000
Pioneer
Opcje
Witam nie wiem jak mogę usunąć, wyłączyć często pojawiającą się taki komunikat ,?

image

jak na zdjęciu, o dodaniu nr telefonu
0 Like
Slawek23
Troubleshooter
Opcje
Albo podaj numer telefonu i zapisz w ustawieniach czatu, albo wyłącz opcję czatu jeśli nie chcesz z tego korzystać i nie będzie się pojawiać ten komunikat, tak czy siak musisz wykonać jedno z dwóch aby komunikat zniknął.
bartek000
Pioneer
Opcje
Tylko nie wiem jak to wyłączyć bo ,z tego nie chcę korzystać
0 Like