Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

ExpertRaw. Tryb Astrofoto.

(Temat utworzony: 16-02-2024 09:06 PM)
620 Wyświetlenia
Fazi84
Pioneer
Opcje
Takie pytanie. Kojarzy ktos dlaczego w srodku kadru tło jest jaśniejsze? Poza tym swoja droga s24 ultra w tym trybie mnie zaskoczyl. Softwerowo dal by sie chyba to naprawic

image

1 Rozwiązanie

Zaakceptowane rozwiązania
Rozwiązanie
IronH3ctor
Helping Hand
Opcje
Fazi84 Jest to normalne zjawisko występujące prawie w każdym możliwym obiektywie. Długie naświetlanie uwydatnia winietę obiektywu oraz martwe piksele. Nie jestem fanem ExpertRaw do zdjęć nocnych z 2 powodów (tylko nocnych) :
- auto usuwanie szumów i martwych pikseli
- niejednorodny zapis plików, otwierane w różnych programach mają inne wartości

Pasjonuję się astrofotografią mobilną i jest to dość spory problem tej aplikacji. Nie da się łatwo zmniejszyć tej winiety. Jednak aby bardziej wkręcić się w hobby wymagany jest Star Tracker, urządzenie obracające się tak by nie tworzyło ruchu gwiazd na zdjęciach oraz utrzymywało kadr przez godziny ekspozycji. Ja używam technik obróbki i stackowania opartych na klatkach kalibracyjnych:
- darks - czarne zdjęcia które w obróbce usuwają szum i martwe lub przepalone piksele
- flats - białe zdjęcia usuwające winietę.
Jest to ważne, ponieważ po stackowaniu zdjęć o łącznej ekspozycji kilkudziesięciu minut winieta robi się dość duża.

Tutaj przykładowy projekt Oriona S23Ultra + Star Tracker, bez teleskopu:
https://eu.community.samsung.com/t5/galeria-galaxy/mgławica-oriona-s23-ultra/td-p/9120520?src=ShareB...

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

6 Odpowiedzi
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Fazi84 Cześć 

Być może dlatego że był tutaj na niebie jakiś jaśniejszy obszar. W tym miejscu może być np. Droga mleczna, która po odpowiednim obrobieniu zdjęcia będzie ładnie widoczna.

0 Like
Fazi84
Pioneer
Opcje
Niestety tak jest w kazdym kadrze z dluższym czasem naswietlania. Tutaj np. zdjęcie Plejad. Ciekawy jestem, czy bez osłon na objektyw Spigena sytuacja jest podobna.20240210_201133_1000012766_1707592293.jpg
0 Like
Krimson
Voyager
Opcje
Fajne zdjęcie, nawet pomimo tej plamy lekko widocznej
IronH3ctor
Helping Hand
Opcje
Niestety nie jest to plama od Drogi Mlecznej, a dość duże winietowanie obiektywu ://

Pas Drogi Mlecznej zaczyna się w lewym górnym rogu za pomarańczową Betelgezą, ale nie jest widoczna na pojedynczym zdjęciu.
0 Like
Rozwiązanie
IronH3ctor
Helping Hand
Opcje
Fazi84 Jest to normalne zjawisko występujące prawie w każdym możliwym obiektywie. Długie naświetlanie uwydatnia winietę obiektywu oraz martwe piksele. Nie jestem fanem ExpertRaw do zdjęć nocnych z 2 powodów (tylko nocnych) :
- auto usuwanie szumów i martwych pikseli
- niejednorodny zapis plików, otwierane w różnych programach mają inne wartości

Pasjonuję się astrofotografią mobilną i jest to dość spory problem tej aplikacji. Nie da się łatwo zmniejszyć tej winiety. Jednak aby bardziej wkręcić się w hobby wymagany jest Star Tracker, urządzenie obracające się tak by nie tworzyło ruchu gwiazd na zdjęciach oraz utrzymywało kadr przez godziny ekspozycji. Ja używam technik obróbki i stackowania opartych na klatkach kalibracyjnych:
- darks - czarne zdjęcia które w obróbce usuwają szum i martwe lub przepalone piksele
- flats - białe zdjęcia usuwające winietę.
Jest to ważne, ponieważ po stackowaniu zdjęć o łącznej ekspozycji kilkudziesięciu minut winieta robi się dość duża.

Tutaj przykładowy projekt Oriona S23Ultra + Star Tracker, bez teleskopu:
https://eu.community.samsung.com/t5/galeria-galaxy/mgławica-oriona-s23-ultra/td-p/9120520?src=ShareB...
Fazi84
Pioneer
Opcje
Dziekuje za wyczerpujaca odpowiedz. Czyli fizyka winowajca:) Rowniez zauwazylem problem z Expertraw, probujac obrabiac rawy z astromode na lightroomie. Praktycznie nie do wyprowadzenia. Inna sytuacja jest zapisujac w jpg. Co do dluzszych czasow naswietlania planowalem kiedys kupic glowice sledzaca ruch nieba ale raczej poczekam dozbieram i moze uda sie kiedys kupic synte conajmniej 8" z systemem śledzenia. Pozdrawiam