Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

[Poradnik] Jak fotografować w aplikacji Expert Raw

(Temat utworzony: 29-10-2024 08:46 PM)
1030 Wyświetlenia
Wiatrak24
Samsung Members Star ★
Opcje
Witam

W tym artykule chciałbym objaśnić wszystkie funkcje w aplikacji Expert Raw.

Najpierw wyjaśnie ustawienia takie jak ISO, Speed, EV i WB:

image

ISO - Jest to czułość matrycy na światło, im większa czułość tym zdjęcie jaśniejsze ale ma większy szum (takie małe kropki na zdjęciu).

Speed (czas naświetlania) - Jest to czas w jakim zdjęcie zostanie naświetlone i odnosi się do sekund np. 1/160 sekundy lub 2 sekundy. Krótki czas np. 1/1000 sekundy pozwala zamrozić ruch i zmniejsza ryzyko rozmazania ruchomych obiektów, dłuższy czas np. 2 sekundy zarejestruje więcej światła ale powoduje rozmazanie ruchomych obiektów.

EV - Jest to informacja o poprawności naświetlenia zdjęcia, poprawnie naświetlone zdjęcie ma 0 EV, gdy zdjęcie będzie prześwietlone wyświetli się informacja np. +1 EV, +0,5 EV wartość jest zależna od stopnia prześwietlenia. Gdy zdjęcie będzie niedoświetlone informacja ta będzie wynosiła np. -0,5 EV. Tutaj warto wspomnieć o tym, że nie działa to idealnie gdy na zdjęciu będzie dużo białego a zdjęcie będzie poprawnie naświetlone może wyświetlić się informacja o prześwietleniu, tak samo jest w przypadku dużej ilości czarnego tylko wtedy telefon pokaże niedoświetlenie.

WB - White Balans (Balans Bieli) - Jest to dostosowanie kolorystyki zdjęcia. W każdym oświetleniu poprawna wartość będzie inna. To ustawienie pomaga zniwelować ciepłe (żółte) lub zimne (niebieskie) zabarwienie. Przesuwając suwakiem na mniejszą liczbę zdjęcie będzie bardziej niebieskie a na większą bardziej żółte.

image

Nad balansem bieli są jeszcze ustawienia własne. Domyślnie są tam 2 ustawienia do fotografowania nocnego nieba.

image

image

Teraz przejdę do opcji na górze zaczynając od lewej strony:

image

Ustawienia Aplikacji

Samowyzwalacz - Można na nim ustawić czas po jakim zdjęcie ma zostać zrobione po naciśnięciu spustu.

image

Rozdzielczość - Ilość megapikseli, im ich więcej tym większa szczegółowość obrazu ale i większy rozmiar pliku, gorsze zdjęcia w nocy i mniejszy zakres tonalny.

Pomiar Światła - Każdy z dostępnych pomiarów światła mierzy je inaczej ale nie będę ich tutaj opisywał ponieważ są one opisane podczas ustawiania ich.

image

Wielokrotna Ekspozycja - Opcja która pozwala kilka razy naświetlić to samo zdjęcie. Tryb migawki ciągły robi kilka zdjęć jedno po drugim, tryb migawki ręczny każde następne zdjęcie naświetla dopiero wtedy kiedy klikniemy spust. Można dzięki temu osiągać ciekawe efekty nakładając na siebie kilka różnych zdjęć.

image

Tryb Astrofotografii - Po kliknięciu trybu mamy 2 ustawienia pierwsze odpowiada za pokazywanie lub ukrywanie planet i konstelacji gwiazd a drugie za czas naświetlania, mamy 3 wybory krótki, średni i długi w każdym z nich telefon sam dobiera ISO i czas naświetlania.

image

Filtr ND (szary) - Zmniejsza dopływ światła do matrycy tak aby można było uzyskać dłuższy czas naświetlania. Można go regulać w gęstościach od 2 do 1000.

Dla przykładu podam 4 pierwsze wartości z informacją o ile stopni EV jest przyciemnione:

ND2 - zmniejsza światło o -1EV

ND4 - zmniejsza światło o -2EV

ND8 - zmniejsza światło o -3EV

ND16 - zmniejsza światło o -4EV

Jest jeszcze siatka wyświetlająca się na ekranie jest to siatka tzw. "złotego podziału" czyli punktów w których umieszczone główne elementy zdjęcia wyglądają najlepiej i tam w większości przypadków najlepiej jest je umieszczać. Oczywiście nie zawsze to się sprawdzi.

Mam nadzieję, że wytłumaczyłem to zrozumiale. W razie jakichkolwiek pytań proszę pisać.

14 Odpowiedzi
Mickor
Voyager
Opcje
Aplikacja bardzo fajna i ma potencjał duży, ale jakość zdjęć jest tragiczna ..
Wiatrak24
Samsung Members Star ★
Opcje
Różnice głównie polegają na przetwarzaniu zdjęć aplikacja expert raw przetwarza je inaczej niż zwykła aplikacja aparat takie pliki zawsze trzeba wrzucić do programu takiego jak lightroom i tam je poprawić
Mickor
Voyager
Opcje
Można poprawić, ale zdjęcie przetworzone też się nadaje akurat do obróbki.. po przetworzeniu giną detale .
0 Like
Wiatrak24
Samsung Members Star ★
Opcje
Jeżeli zdjęcie było poprawnie naświetlone aplikacja nie przetwarza pliku mocno i wtedy strata szczegółów jest mała. Mimo to taki plik jeżeli był zrobiony w rawie i tak zachowa bardzo dużo szczegółów
Mickor
Voyager
Opcje
Będę miał chwilę to zrobię test z inną apką o tych samych parametrach i wrzucę, już testowałem i jakoś expert raw jest strasznie kiepska ,ogólnie aż wstyd ,że samsung tego od momentu s22 u nie może poprawić.
0 Like
Mrgaretka30
Helping Hand
Opcje
Bawiłam się w uzyskanie makro w RAW-ie ... co Wy na to ?
20240922_152244_1000004944_1727012589.jpg20240922_152208_1000004950_1727012563.jpg20240922_152259_1000004942_1727012606.jpg20240922_152138_1000004954_1727011951.jpg
MałaGosia
Wiatrak24
Samsung Members Star ★
Opcje
Ciekawe ujęcia, zdjęcia były po zrobieniu poprawiane?
0 Like
Mrgaretka30
Helping Hand
Opcje

a już zapomniałam - ale raczej tak ....pstrykam i poprawiam w S24U

MałaGosia
0 Like
Mrgaretka30
Helping Hand
Opcje

sam ten post jest bardzo ciekawy ... myślałam, raczej ogarniam a jednak znalazłam ciekawostki dla siebie - Dziękuję

MałaGosia